Intensief traject resulteert in belangrijke kwaliteitsslag

Kelvion Refrigeration BV in Sint Maartensdijk, producent van industriële luchtkoelers, hanteerde een lijst met maar liefst 55 criteria om de perfecte ontbraammachine te selecteren voor haar geponste RVS plaatdelen. Een intensief traject resulteerde in de aanschaf van een Lissmac SBM-M 1500 met een aantal specifieke aanpassingen. Hiermee is een belangrijke kwaliteitsslag gemaakt.

In de productieruimte van Kelvion staan drie lijnen voor de productie van luchtkoelers voor (semi-)industriële koudetechniek: voor koper, staal/verzinkt en RVS. In de RVS luchtkoelers, vooral bestemd voor de foodindustrie, zit heel wat plaatwerk. De maximaal 2 mm dikke platen worden geponst in een groot geautomatiseerd ponssysteem. De scherpe randen die hierbij ontstaan werden echter steeds meer als problematisch gezien. Want de eigen monteurs van Kelvion die de luchtkoelers verderop in het productieproces samenstellen, sneden zich er wel eens aan. Dat gold ook voor de installateurs van de klanten die de luchtkoelers op locatie monteren. Daarnaast wordt de regelgeving op het gebied van hygiëne  steeds strikter om met name bacteriegroei voorkomen. “Een luchtkoeler is wat dat betreft een vervelend product”, zegt directeur Hans Traas van Kelvion. “Er zitten veel lamellen in met een groot oppervlak. Ook aan de scherpe breekranden daarvan blijven bacteriën zitten.”

Onderzoek naar ontbramen
Een enkele keer werden de kanten op verzoek van een klant wel eens afgerond, maar dat moest dan handmatig gebeuren. Deze verzoeken kwamen echter steeds vaker. De luchtkoelers die Kelvion in Sint Maartensdijk maakt onder de merknaam Goedhart (dat is de oude naam van het bedrijf) behoren tot de top van de markt, maar belangrijke klanten als VDL Systems en Duitse Alco Food stellen steeds hogere kwaliteitseisen.
In 2015 werd daarom onder leiding van Paul Grinwis, manager industrial engineering, een onderzoek gestart. Hij liet testen doen om te zien wat het effect van een ontbraamproces was op het plaatwerk. “Onze conclusie was heel duidelijk: ja, dit is wat we willen.”

Uitgebreide analyse
Omdat Grinwis en zijn collega’s nul ervaring in ontbramen hadden, oriënteerden ze zich breed op mogelijk geschikte machines. Een beursbezoek resulteerde in gesprekken met een viertal leveranciers/producenten van ontbraammachines. Daarbij kwam alles aan bod om op een goede manier 2 mm dik geponst RVS materiaal af te ronden (Kelvion gebruikt ook wel dikker materiaal, maar dat wordt toegeleverd door een partij die dat zelf ontbraamt): de functionaliteit van de machine, de constructie, het ontwerp, de omvang van de machine en de producent/leverancier op zich. En uiteraard werd ook gekeken naar de kosten, vooral de operationele kosten. Het afronden mocht per vierkante meter niet te veel kosten om de kostprijs van de luchtkoelers niet te hoog op te drijven.
Lissmac won met vlag en wimpel. “Zo’n uitgebreide analyse als die van Paul komen we niet vaak tegen”, zegt Rik Peer van Bruma Machines, dat Lissmac in Nederland vertegenwoordigt. “Het is extra fijn dat je daar dan als beste uit komt.”

Grote afmetingen
De keus viel onder meer op Lissmac vanwege de afmetingen die kunnen worden bewerkt. De Duitse producent, pionier op het gebeid van ontbraammachines, kon een machine leveren waar platen van 1,5×3 meter doorheen kunnen worden gevoerd. Die komen regelmatig voor, aangezien Kelvion luchtkoelers bouwt van klein tot groot. De bovenplaten en lekbakken zijn bijvoorbeeld vaak fors aan de maat. De breedte van de machine is ook gunstig voor de doorloopsnelheid. De doorvoersnelheid is een meter per minuut, maar omdat diverse onderdelen naast elkaar kunnen worden gelegd, kan belangrijke tijdwinst worden geboekt. Van belang voor de doorloopsnelheid is ook dat de machine het plaatmateriaal in één arbeidsgang dubbelzijdig bewerkt.  Dat betekent minder handling, wat zeker bij grote platen een voordeel is.

Verhoogde inloop
Toen de keuze eenmaal was gemaakt, is Kelvion samen met Bruma en Lissmac de diepte in gegaan. Lissmac kreeg een heel pallet aan plaatwerk toegestuurd en heeft daarmee stap voor stap de nodige specificaties aan de machine gemaakt. Kelvion ponst kragen, ofwel ‘kommetjes’ op de platen om draagvlak te creëren voor de buizen die door de lamellen heen gaan. Deze 1 cm hoge kragen zijn niet alleen scherp, ze geven ook spanning in de plaat waardoor deze gaan opstaan. Daarom moest er een verhoogde inloop in de ontbraammachine komen.
Lissmac heeft dat opgelost door direct aan het begin van de machine een extra (vierde) invoerrol te plaatsen, die 2 cm hoger zit dan de andere doorvoerrollen. Deze rol is nodig om te voorkomen dat de opstaande platen in het rubber prikken en zo het rubber kapot maken. Nu wordt de opstaande plaat door de extra rol naar beneden gedrukt. Ook zijn de rollen uitgerust met dubbel dik rubber, zodat de kommetjes het niet beschadigen.
Aan de voor- en achterzijde van de machine bevinden zich aan- en afvoertafels met een lengte van 3 meter. Op verschillende plekken van de installatie zitten schakelaars waarmee de machine makkelijk (met de hand of een duw van de heup) kan worden uitgeschakeld. De tafel achter de machine is voorzien van een eindschakelaar (uitloopbeveiliging). Als deze omhoog staat en de plaat loopt er tegenaan, schakelt de machine automatisch uit.

Kwaliteitsverbetering
De machine is nu een jaar in bedrijf. Hans Traas en Paul Grinwis zijn er heel tevreden over. De Lissmac installatie functioneert probleemloos en de operationele kosten zijn laag. “We hebben de riemen pas één keer hoeven te vervangen”, aldus Grinwis.
Maar vooral van belang is dat Kelvion de eigen standaard heeft verhoogd, waarmee het  onderscheidend vermogen van de luchtkoelers is vergroot. De eerste opzet was dat het ontbramen van de plaatdelen een optie zou worden waar klanten extra voor moesten gaan betalen. Maar daar is niet voor gekozen. Er heeft een onderhuidse upgrading van het hele product plaatsgevonden. Alle RVS plaatdelen die van de ponsmachine komen, worden standaard ontbraamd. En daar is iedereen blij mee. Hans Traas: “Onze medewerkers in de fabriek zijn enthousiast. Aanvankelijk was er wat weerstand tegen de extra handling, maar het ontbramen is echt een geïntegreerd onderdeel geworden van het proces, dat veel oplevert. Maar ook de klanten waarderen deze verbetering. De verhoging van de prijs van de luchtkoelers is relatief gering en voor de markt niet problematisch. Deze valt in het niet bij de kwaliteitsverbetering. We horen van onze klanten dat ze erg blij zijn met deze kwaliteitsverbetering van onze producten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Plaatbewerking

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

25-02 Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Oppervlaktetechniek

Flexibel randen afbramen en afronden aan beide zijden

28-10 De SBM-L schuur- en afbraammachines van Lissmac werken volgens een droog proces. Staal, roestvrij…

Oppervlaktetechniek

Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

29-09 Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen…

Oppervlaktetechniek

Componenten in 15 seconden procesveilig ontbramen, reinigen en drogen

13-05 De EcoCvelox van Ecoclean is een kostenefficiënt antwoord op strengere eisen aan de braamvrijheid…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X