Introductie Smart Machining Platform op METAVAK

Negen bedrijven die samen een Smart Factory op het gebied van verspanen compleet kunnen inrichten, presenteren op METAVAK het Smart Machining Platform (SMP). De deelnemers aan dit initiatief zijn BMO Automation, DMG Mori, Iscar, Heidenhain, Schunk, Haimer, MKG, Supplydrive en CNC Consult. Zij nemen het Demoplein in de sector verspaning voor hun rekening en zullen daar samen een compleet productieproces demonstreren.

Op het honderd vierkante meter grote plein worden verschillende machines, software en apparatuur in werking gezet om zo het volledige Smart Machining proces te laten zien. Hierbij worden onder andere de volgende zaken ingezet: voorinstelapparatuur van Haimer, een 5-assig bewerkingscentrum DMU50 (derde generatie) van DMG Mori, een Platinum 50 Sideloader beladingscel van BMO Automation, ERP-software van MKG en integraties met Supplydrive, software van CNC-Consult en gereedschappen van Iscar en bedrijfsmiddelen van Schunk en Heidenhain. Daarnaast geven experts van de negen bedrijven continu uitleg aan de bezoekers over het productieproces. De nadruk op het plein ligt op het overdragen van kennis over verspaning en de verschillende mogelijkheden.

Verspanende fabriek van morgen
Het Smart Machining Platform tracht een toekomstbeeld te schetsen over hoe de verspanende fabriek er morgen uit kan zien. Onderwerpen die onder de aandacht worden gebracht zijn Smart Industry, Industry 4.0, automatisering en 24/7 productie. “Veel bedrijven denken hier al over na of zijn er al mee begonnen”, vertelt Martijn Alders van Haimer. “Maar ze stuiten op de vraag wat er nu precies allemaal nodig is voor een Smart Factory. En hoe ze hiervoor de juiste partners bij elkaar krijgen. Met de groep die we nu hebben geformeerd binnen het Smart Machining Platform kunnen we het allemaal afdekken.”

Schunk levert onder andere met haar spantechniek een bijdrage aan het Smart Machining Platform.

Seminars en workshops
De negen samenwerkende bedrijven willen de Nederlandse industrie vooruit helpen. “Het is in ons gezamenlijk belang dat we het werk in Nederland houden, dat is de hoofdmoot van dit verhaal”, verklaart Alders. “We zullen slimmer moeten gaan produceren, gebruik moeten maken van alle mogelijkheden die daarvoor voorhanden zijn. Daarom zullen we ook voor kennisoverdracht gaan zorgen in de vorm van seminars, workshops en trainingen.” Het platform ziet de introductie op METAVAK als een eerste pilot. Komend voorjaar zal deze op de vakbeurs TechniShow in Utrecht een uitgebreider vervolg krijgen. “Daar willen we live laten zien hoe wij een Smart Factory kunnen bouwen waarin je producten vanaf tekening volledig papierloos kunt produceren.”

In korte tijd draaien
Bedrijven die interesse hebben om met het platform in zee te gaan, kunnen zich wenden tot één van de deelnemende ondernemingen. Die heeft dan een gesprek met de klant om te inventariseren op welk niveau deze al opereert. Alders: “Vervolgens kunnen de overige partijen worden ingeschakeld om een totaalpakket bij de klant te implementeren. Doordat alles met elkaar communiceert, werkt dat ook gewoon. Dat is wat je als verspanend bedrijf wilt. De partners in het platform zorgen ervoor dat alles in heel korte tijd volledig draait.”

Onder andere een 5-assig bewerkingscentrum DMU50 (derde generatie) van DMG Mori en een Platinum 50 Sideloader beladingscel van BMO Automation worden ingezet om het volledige Smart Machining te tonen (Foto: Smile Fotografie, Alfons Lenders).

Lid worden van platform
Verspaners kunnen ook lid worden van het Smart Machining Platform. Lid worden is volledig gratis en men wordt dan meerdere keren per jaar uitgenodigd voor het bijwonen van workshops en seminars. Aanmelden kan via de website van het platform. Hier is ook meer informatie te vinden.

Smart Machining Platform, Demoplein Verspanen

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe generatie pneumatische klemmen

15-11 Hiermee biedt Schunk meer oplossingen en prestaties voor het opspannen van werkstukken in het…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Bedrijf en Economie

Hoffmann opent officieel nieuw pand in Twentse Borne

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we de omzet van 20 miljoen euro verdubbeld naar…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

Verspanen

Digitalisering bij 30.000 RPM

06-10 De eisen aan het opspannen van gereedschappen worden steeds hoger. Andreas Kühl, General Manager…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X