Haimer presenteert digitalisering voor groot en klein

Haimer toont op de EMO hoe modern gereedschapsmanagement functioneert: met hoogwaardige, procesveilige componenten, met naadloze digitalisering tot het volautomatisch voorsinstellen van gereedschappen door een robotcel.

Haimer, actief op het gebied van gereedschapskrimp- en balanceertechnologie, heeft zich ontwikkeld tot een systeemaanbieder voor het complete gereedschapsmanagement. De basis hiervoor is een kwalitatief hoogwaardig productprogramma dat gaat van verschillende gereedschapsopnamen, krimp- en balanceertechniek, gereedschapsvoorinstelapparaten tot hardmetalen werktuigen en meettasters. In de Tool Room oplossingen die hierop zijn opgebouwd, bundelt Haimer deze componenten met functionele, ergonomisch ingerichte werkstations. Een nieuwe software, die de uitwisseling van gereedschapsdata mogelijk maakt, knoopt dit alles aan elkaar tot een digitaal Industrie 4.0 systeem.

Gereedschapsmanagement
DAC (Data Analyzer and Controller) heet het door Haimer ontwikkelde gereedschapsmanagementsysteem dat al langere tijd wordt toegepast in de eigen productie. Na de EMO is het ook te koop. Het managet de uitwisseling van zogeheten ‘zou- en is-’ waarden alsmede andere gereedschapsdata tussen de individuele Tool Room stations en legt de verbinding met het ondernemingsnetwerk. In een samenspel met RFID datachips, waarmee de Haimer gereedschapsopnamen optioneel kunnen worden uitgerust, of via QR- dan wel Data Matrix Codes (die met een scanner uitgelezen en geëvalueerd kunnen worden) maakt DAC een eenduidige identificatie van het complete gereedschap mogelijk. Door de netwerkverbinding voegt hij verdere gereedschapsdata toe: de leidraad voor het samenbouwen, artikelnummers, aanpassing van de magazijnvoorraad en 3D modellen. Daarbij ondersteunt hij de gebruiker bij de analyse van de productiedata en de procesoptimalisatie.

In de praktijk
En zo ziet het gereedschapsmanagement met Haimer DAC er dan in de praktijk uit: in het CADCAM-systeem wordt een gereedschapsopdracht gegenereerd en aan de DAC gestuurd. Daar wordt een Tool-Ident-Code afgegeven, die het werktuig verder begeleidt. Dan volgen de stations Montage (bijvoorbeeld krimpen), meten en balanceren, die naadloos met de DAC communiceren. Na de laatste waarde-overname worden de data aan de besturing van de werktuigmachine gestuurd en daar de plek in het magazijn vastgelegd. Indien nodig volgt een aanpassing (bijvoorbeeld reductie) van het maximale toerental op de machine. Na de bewerking vindt een terugmelding plaats van de rest standtijd van het werktuig aan de DAC. Een verwisseling van de plek in het magazijn kan daarbij worden uitgesloten door het scannen van het gereedschapsidentificatie nummer aan de machine.
De gebruiker stuurt het volledige verloop slechts door klicken en bevestigen, c.q. waarde-overname. Aangezien er geen handmatige ingeven nodig/mogelijk is zijn er geen risico’s op fouten en daarmee botsingen. Directeur Andreas Haimer zegt: “Met de DAC willen we de digitalisering in werktuiggereedschapsmanagement ook voor MKB-bedrijven toepasbaar maken.” Het concept is daarom op te schalen van klein naar groot. Er kunnen flexibel zowel bestaande instelapparaten als verschillende CADCAM-systemen en besturingen worden verbonden.

Voorinstellen met robotcel
Ook stelt Haimer op de EMO een robotcel voor, waarmee het voorsinstellen van gereedschappen compleet kan worden geautomatiseerd. De cel bestaat uit een gereedschappenwagen waarmee de gereedschapshouders en gereedschappen worden beladen. Op een voorinstelapparaat Microset VIO linear toolshrink worden de gereedschappen op maat gekrompen en ingesteld. Na de afkoeling volgt de controle van het complete gereedschap. Het gemonteerde en geteste totaalgereedschap wordt dan op een tweede gereedschappenwagen gelegd en daarmee voor toepassing vrijgegeven. Een robot neemt de complete handling over. Haimer wijst er op dat automatisering alleen zinvol en veelbelovend is als de geïmplementeerde hardware honderd procent betrouwbaar functioneert. “Onze producten zijn zo robuust uitgevoerd en voor een lange levensduur uitgelegd dat ze de hoogste pocesbetrouwbaarheid garanderen en voor elke automatisering geschikt zijn.”

Krimpspantangen
Verder presenteert Haimer op gereedschaps(span)oplossingen voor draaien. Met Duo-Lock en krimpspantangen voor aangedreven gereedschappen kan de gereedschappenwissel nauwkeurig en betrouwbaar in de machine worden gedaan, wat kortere insteltijden en daarmee productiviteitssprongen mogelijk maakt. De krimpspantangen worden uitgebreid met de formaten ER 11 en ER 32. Om de gereedschapswissel bij krimpspantangen te optimaliseren wordt in Hannover een nieuw geconcipieerd krimpapparaat voorgesteld dat het opwarmen en afkoelen van de tangen van verschillende lengtes probleemloos uitvoert.

Haimer, hal 4, stand E16

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Het hele proces in de gaten houden

11-03 Duurzaamheid is een onderwerp dat terecht steeds belangrijker voor ons wordt. Hulpbronnen zijn beperkt…

Automatisering

Haimer verwerft aandeel in WinTool start partnerschap met TCM

01-03 Voorafgaand aan de beslissing om dit belang in het bedrijf te verwerven, werden WinTool…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV