Jan en Heleen zijn trots op Rolin Metaal

Harde werkers waren Heleen van der Linde en Jan de Roo altijd al. Maar sinds ruim een jaar doen ze dat helemaal voor zichzelf en hun kinderen. Ze zijn in Klazienaveen begonnen met hun eigen bedrijf Rolin Metaal, specialist in lasersnij- en laswerk. Het voorste deel van de royale productieruimte is het domein van Heleen. Zij programmeert en bedient de lasersnijmachine. Achterin de hal doet Jan zijn laswerk. Hier is ook een kamertje met bedjes en speelgoed ingericht voor de twee jonge kinderen van het stel. “Tijdens de lockdown gingen ze mee. Wat moest je anders.”

Het was Heleens (40) idee om een eigen bedrijf te beginnen. Zij wist de 10 jaar oudere Jan enthousiast te maken om deze stap te wagen. “We werkten allebei hard, dus waarom zouden we dat niet voor ons zelf doen. Maar eigenlijk had ik hier al 30 jaar eerder mee moeten beginnen”, zegt Jan.

Vrouw in de metaal

Heleen heeft in het verleden allerlei baantjes gehad; in de horeca bij het dierenpark in Emmen maar via uitzendbureaus ook bij diverse metaalbedrijven. “Daar wordt je als vrouw eerst altijd raar aangekeken. Ze denken dat je niks kunt.” Maar na wat montagewerk kwam ze al gauw bij de machines terecht. Bij een zaagmachine, excenterpers, kantbank, plasmasnijder en op zeker moment ook een lasersnijmachine. Dat beviel haar niet alleen goed, ze bleek er ook prima mee overweg te kunnen. “Zeg niet tegen mij dat iets niet te snijden is. Dan zet ik mijn tanden er in en ga er voor.”

Jan is gediplomeerd lasser, maar heeft ook verschillende andere dingen gedaan. Zijn laatste baantje was dat van onderhoudsmonteur op het vakantieresort Hof van Saksen. Dat gaf niet altijd voldoening. “Er staan daar 640 huisjes. Als je dan 640 binnendeuren moet vervangen, ben je er wel een keer klaar mee.”

Heleen van der Linde en Jan de Roo zijn samen aan het avontuur Rolin Metaal begonnen. Heleen programmeert en bedient de lasersnijmachine, Jan concentreert zich op het laswerk.

Heleen van der Linde en Jan de Roo zijn samen aan het avontuur Rolin Metaal begonnen. Heleen programmeert en bedient de lasersnijmachine, Jan concentreert zich op het laswerk.

Dikker materiaal

Dus toen Heleen opperde om samen een eigen bedrijf te beginnen, was hij daar wel voor te porren. De grootste investering was een nieuwe CO2 lasersnijmachine met 6 kW vermogen van Bystronic. “Ik wilde graag naar het wat dikkere materiaal”, zegt Heleen. “En dan snijdt een CO2-laser toch nog altijd mooier dan een fiber. Staal en RVS snijden we tot 25 mm superstrak, aluminium tot 15 mm.”

Heleen tekent in CAD, schrijft de machineprogramma’s, belaadt en ontlaadt de laser. Dat is haar machine, maar ook Jan is geschoold op de laser. Hij kan ’s morgens vroeg de machine  aanzetten en het eerste programma laten lopen, als Heleen nog met de kinderen aan het ontbijt zit.

De start van Rolin Metaal was best een avontuur. Opdrachten waren er nog niet. Maar dat ging snel. Jan en Heleen hebben veel contacten in de Drentse metaalindustrie en vlak over de grens in Duitsland, waar ze ook wonen. Zo hadden ze binnen de kortste keren al drie klanten voor snijwerk. Nu zijn dat er zo’n 25. Rolin Metaal heeft al diverse mooie projecten gedaan zoals een groot RVS bordes voor een diervoederfabriek, metalen schuttingen met leuke patroontjes, hekwerken om containers achter te zetten, diverse kunstwerken en vuurkorven.

Lastafels

Bij het begin van de coronacrisis kwam hun creativiteit naar voren. Ze zijn lastafels gaan maken en hebben die op Marktplaats gezet. Ze hebben er 50 tot 60 gemaakt en verkocht. “De tafels zijn niet duur en gemaakt van goed materiaal.  We gebruiken altijd goede staalkwaliteiten, minimaal S240, Ympress of S355.” De productie van lastafels heeft hen ook in contact gebracht met Dymato, de leverancier van Hanwha cobots. Samen maken ze een lastafel met cobot.

Tijdens de coronacrisis zijn Jan en Heleen lastafels gaan maken. Via Marktplaats hebben ze er 50 tot 60 verkocht.

Tijdens de coronacrisis zijn Jan en Heleen lastafels gaan maken. Via Marktplaats hebben ze er 50 tot 60 verkocht.

Ondertussen wordt ook verder gewerkt aan de inrichting van productieruimte. Het stalen plaatmateriaal ligt al netjes in rekken die Jan heeft gelast. De RVS platen liggen nog op de grond, maar ook daar gaat nog een stelling voor komen. Netjes geschilderd in de rode bedrijfskleur.  Heleen: “Ik hou van het groffe, het smerige en de geur van een metaalbedrijf, maar ik wil wel dat alles er netjes uitziet en dat ons bedrijf een goede uitstraling heeft.”

Jan en Heleen zijn trots op hun bedrijf. Ze willen hiermee iets opbouwen voor zichzelf én hun kinderen, waarvan de jongste nog geen jaar oud is. Die kleintjes zorgen ervoor dat het wel mee valt met het maken van lage dagen. “We hebben natuurlijk oppas, maar tegen etenstijd moet je naar huis”, zegt Heleen. “Gelukkig maar, anders zouden we hier waarschijnlijk dag en nacht werken. Nu maak ik gewoon nog een programmaatje of een offerte als de kinderen op bed liggen. Dat vind ik heerlijk zo.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Hanwha cobot dag met primeur

06-10 Ook komen overige innovaties, ontwikkelingen en klant cases aan bod. Ook is er deze dag…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Verspanen

Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

30-06 Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage…

Featured

NLR bevordert luchtvaartinnovatie met draadvonktechnologie

28-06 De behoefte aan een klimaatneutrale luchtvaart brengt een versnelling in de ontwikkeling van nieuwe…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X