Jongensdroom komt uit

0

De jaarlijkse studiereis van Nevat GPI (Groep Plaatverwerkende Industrie) ging dit keer naar Engeland. In overleg met gastheer Mazak was er voor de 24 deelnemende leden een interessant programma opgezet naar innovatieve bedrijven als Renishaw, Watson Gym, Bristol Maid en – als klap op de vuurpijl – McLaren.

Het bezoek aan de fabriek van Mazak maakte duidelijk dat de logistieke processen en controle over de inzetbaarheid van de machines op een hoog plan staan. Er werden in de demoruimte diverse Smart Factory toepassingen gedemonstreerd waarbij IoT connectivity op heldere wijze de kracht van data informatie projecteerde.

De zorgen rond Brexit zijn bij de verschillende bedrijven merkbaar, alhoewel een bedrijf als Bristol voor het grootste deel buiten Europa exporteert waardoor de invloed beperkt blijft. Voor de bedrijven die een belangrijk deel wel in Europa afzetten is de verwachting dat men te maken gaat krijgen met importheffingen van 10 tot 15% wat hun concurrentiepositie dus behoorlijk kan schaden. Naast een bezoek aan de Mazak-fabriek werd ook de McLaren-fabriek bezocht, wat voor dit technische gezelschap voelde als het uitkomen van een jongensdroom. Lopen tussen de eerste racewagens en op de foto met de huidige Formule 1 auto, waarbij je ieder gedetailleerd technisch snufje even aan kon raken en bestuderen, voelde echt als een hoogtepunt. De reis werd afgerond met een bezoek aan de Royal Ascot paardenraces.