Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) investeert samen met andere partijen 30 miljoen euro in vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs (EDIH).

De financiering valt samen met de nieuwe Schaalsprongagenda Smart Industry 2022-2026. De ambitie is de komende vier jaar 1.000 maakbedrijven aan de slag te helpen om hun fabriek te digitaliseren. Op de foto een geautomatiseerde productielijn door lasrobots van AWL.

Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, 3D-printen, autonome systemen, Internet-of-Things apparaten en cybersecurity in processen en producten.

Gebruik van data in processen en producten

Minister Micky Adriaansens maakte dit woensdag bekend op het Smart Industry Jaarevent in het MAKE center in Nieuwegein. Adriaansens: “Verduurzaming en digitalisering van onze economie zorgen voor banen en inkomsten. Nederland loopt al voorop met digitale infrastructuur, maar ook met het gebruik van bijvoorbeeld data door ondernemers in hun processen en producten. Maar we kunnen en moeten nog stappen zetten. Denk aan het benutten van kunstmatige intelligentie door het MKB. Daarom ondersteunt het kabinet nu extra op regionaal niveau zowel de maakindustrie als de digitalisering van het MKB om nationaal verder te kunnen groeien.”

Deze ondersteuning gebeurt samen met de Europese Commissie, publiek-private samenwerkingen van provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en ondernemers(organisaties) zoals FME en Metaalunie.

Schaalsprongagenda Smart Industry 2022-2026

De financiering valt samen met de nieuwe Nederlandse agenda voor het digitaliseren van de maakindustrie: Schaalsprongagenda Smart Industry 2022-2026. Minister Adriaansens maakte de ambities samen met brancheorganisaties FME en Koninklijke Metaalunie, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen, de Kamer van Koophandel en kennisinstelling TNO op het Smart Industry jaarevenement.

Duizend maakbedrijven digitaliseren

De nieuwe agenda heeft de ambitie om de komende vier jaar 1.000 maakbedrijven aan de slag te helpen om hun fabriek te digitaliseren. Ook is de ambitie 50.000 medewerkers bij te scholen op het gebied van digitale vaardigheden via de zogenoemde Smart Makers Academy. Tot 2026 krijgen in totaal ongeveer 3.500 bedrijven en 200.000 mensen ondersteuning bij het toepassen van digitale technologieën. Ook blijven de vijftig lokale praktijkomgevingen (fieldlabs) MKB-bedrijven en onderzoekers helpen digitale oplossingen te ontwikkelen en mensen hiervoor op te leiden. De bestaande regionale hubs gaan voortgezet worden in de vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs.

Financiering voor innovaties via Digital Europe

De ondersteuning voor de EDIH’s is onderdeel het nieuwe EU-programma Digital Europe waarvoor 7,5 miljard euro beschikbaar is in de periode 2021-2027. Naast deze cofinanciering voor het toepassen van digitale technologieën in de industrie en het MKB, stelt het ministerie van EZK ook financiering beschikbaar voor de Nederlandse deelname aan het project gericht op het opzetten van een grootschalige en gebruiksvriendelijke EU-brede onlinemarkt voor zogenoemde cloud-to-edge-diensten. Cloud-to-edge is een digitale technologie gericht op databewerking en meer vloeiende datastromen. Een dergelijke markt zorgt voor toegankelijke en betrouwbare oplossingen om het verwerken van lokale data (edge) te verbeteren, voordat deze data centraal worden opgeslagen (cloud).

Het ministerie maakt de komende jaren meer cofinanciering in het kader van Digital Europe beschikbaar voor het opbouwen en faciliteren van de brede toepassing van digitale technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en cybersecurity.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Personeel en Opleiding

J. v.d. Mortel heeft zijn eigen digitale leeromgeving

24-05 Hoe dat werkt? Neem Marcel. Een tijdje geleden is hij bij J. v.d. Mortel…

Toeleveren

NTS groeit veel harder dan verwacht

15-05 De omzet van 412 miljoen euro betekende een groei van 30% ten opzichte van…

Bedrijf en Economie

Maakindustrie cruciaal voor sterke samenleving

01-05 Volgens FME-voorzitter Theo Henrar is de maakindustrie in Nederland van grote waarde, en dit…

Transport en Logistiek

Workshop over inzet AGV’s en mobiele robots

29-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema