Kantbanken van Blom Opmeer zijn weer helemaal top

Blom Opmeer heeft in zijn machinepark de beschikking over vier Darley kantbanken met een Delem besturing. Hiervan hebben er drie een hardware en softwarematige upgrade gekregen, die in samenwerking met Morris Solutions is gerealiseerd. Resultaat: de vakmensen van Blom Opmeer kunnen nu efficiënter, nauwkeuriger en met een geringe foutmarge vlakke contouren omzetten naar 3D producten.

De softwarematige upgrade naar de Delem DA69T besturing biedt de optie tot een gebruikersvriendelijkere 2D en 3D grafische touchscreen besturing. Een groot voordeel hiervan is het kunnen gebruiken van de offline Profile T software.

Blom Opmeer realiseert met professionele apparatuur en efficiënte werkprocessen vele projecten voor opdrachtgevers door heel Nederland. Dagelijks werken ongeveer 25 technische vakmensen aan diverse werktuigbouwkundige constructies en apparaten. Tevens houden zij zich bezig met ontwikkeling en innovatie. ‘Voor ieder probleem een oplossing’ is de slogan waar directeur-eigenaar Johan Blom en zijn medewerkers zich graag van bedienen.

Cruciale rol vakman

Om die slogan waar te maken staan er in de productiehal in Opmeer onder andere vier kantbanken voor het zetten van plaatwerk. Er zijn veel invloeden die bepalen hoe een materiaal buigt: soort matrijs, soort mes, materiaal, plaatdikte, buiglengte en perskracht. Er is qua zetten dan ook van alles mogelijk, maar het is de vakman achter de kantbank die daarbij een cruciale rol speelt. Hij moet rekening houden met aspecten als de buigvolgorde en de veranderingen in beenlengte van de plaat na het buigen. Ook controleert hij dat een plaatdeel niet botst tegen de machine.

Grondige revisie

De vakmensen van Blom Opmeer hebben het een stukje makkelijker gekregen door de upgrade van drie kantbanken. Samen met Morris Solutions zijn zowel hardware- als softwarematige verbeteringen gerealiseerd. De hardwarematige upgrade bestaat niet alleen uit een grondige revisie van de kantbanken. Er zijn ook actuele drukmeetsensoren, nieuwe efficiëntere ventielen en nieuwe elementen voor in de besturingskast die de besturing en handling van de machine verbeteren, toegevoegd. Hierdoor zijn alle drie kantbanken hardwarematig weer helemaal in een goede staat.

Dankzij de hardware- en softwarematige upgrade kunnen de vakmensen van Blom Opmeer nu efficiënter, nauwkeuriger en met een geringe foutmarge vlakke contouren omzetten naar 3D producten.

Dankzij de hardware- en softwarematige upgrade kunnen de vakmensen van Blom Opmeer nu efficiënter, nauwkeuriger en met een geringe foutmarge vlakke contouren omzetten naar 3D producten.

Offline programmeren

De softwarematige upgrade naar de Delem DA69T besturing biedt de optie tot een 2D en 3D grafische touchscreen besturing. Deze besturing is een stuk gebruikersvriendelijker dan de oude optie. Een groot voordeel van deze besturing is het kunnen gebruiken van de offline Profile T software. Deze biedt de mogelijkheid om buigvolgordes zo veel als mogelijk te automatiseren. Doordat deze software in zijn achterliggende database alle actuele informatie heeft over de matrijzen en stempels van Blom Opmeer, kan de software precies de juiste uitslag maken om de gevraagde 3D product zo nauwkeurig als mogelijk te maken volgens de gewenste maatvoeringen.

Aanpassingen

De operator kan middels een barcodescanner een stepfile met de 3D vorm opvragen en zo het product inladen. Bij dit product dient aangegeven te worden van welk materiaal het gemaakt is. Dit kan worden ingevuld, vervolgens kan een zetprogramma worden gemaakt. Dit programma geeft aan welke gereedschappen benodigd zijn en in welke volgorde gezet moet worden. Dit is helemaal naar wens van de operator aan te passen. Zo kan de zetvolgorde, de positie van de achteraanslag en het soort gereedschappen worden aangepast worden. Het programma zal altijd blijven controleren of een product zetbaar is.

Indien het zetprogramma gemaakt is wordt dit op een folder in de server opgeslagen met een DXF van de uitslag en een zetprogramma voor het zetten. De DXF wordt gebruikt om de contour te snijden. Het voordeel van deze manier is dat de uitslag is gemaakt op basis van de gereedschappen, materialen en dikte van het product. Het zetprogramma kan in het bedieningstouchscreen worden opgehaald en er kan worden begonnen met zetten. Het model is 3D zichtbaar zodat het voor de operator altijd duidelijk is hoe je het product moet houden en met welke zetting je bezig bent.

Johan Blom heeft samenwerking met Morris Solutions als zeer prettig ervaren en is uiterst tevreden met het resultaat. En wellicht nog belangrijker: zijn medewerkers die dagelijks met de kantbanken werken, zijn dat ook!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Retrofit van LVD kantbank inclusief EFL hoekmeetsysteem

05-06 C-Metals in Herseaux (een deelgemeente van Moeskroen) is een partner in tweedehands machines voor…

Plaatbewerking

Meer tonnage voor Bormstaal met gemoderniseerde kantbank

25-04 Bormstaal is een specialist in snijden, constructiewerk en plaatbewerking. Met tien medewerkers en een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

‘Kantbank gaat deel uitmaken van productielijn’

27-02 Wensink voorspelt dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren. Alles…

Plaatbewerking

Zware Haco kantbank maakt Mesken nóg veelzijdiger

01-02 Mesken levert technisch werk op maat en is een begrip in Drenthe en omstreken.…

TechnishowNieuws

Belangrijke investering Apparaten Fabrikage Waalwijk

22-08 Apparaten Fabrikage Waalwijk is het bedrijf van de familie Van der Wilk. Het wordt…

TechnishowNieuws

Slim investeren in machines met MSE

22-08 MSE Machines uit Maastricht is al sinds 1976 gespecialiseerd in onderhoud, reparaties en retrofit…

Plaatbewerking

Nieuwe 300 tons E-Brake sluit aan bij duurzame filosofie TEMA Process

05-01 Zijn bedrijf maakt machines voor de productie van grondstoffen voor de food, chemie, mineralen…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema