Keurmerk voor verwerkers dak- en gevelmateriaal

Dumebo-DWS, de branchegroep van verwerkers van dak- en gevelsystemen van Koninklijke Metaalunie, heeft het Keurmerk Dak- en Gevelborg gepresenteerd.

Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers van het Keurmerk Dak- en Gevelborg en van de bedrijven, die aan de kwaliteitseisen van het keurmerk voldoen en het certificaat hebben ontvangen.

Dit keurmerk maakt voor verwerkers van dak- en gevelmateriaal de kwaliteit die zij realiseren aantoonbaar. Dit sluit goed aan op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die naar verwachting 1 januari 2023 in werking treedt.

Ruimere aansprakelijkheid

De Wkb heeft tot doel om de kwaliteit en het toezicht bij de (ver)bouw te verbeteren. De opdrachtgever krijgt meer zekerheid dat het bouwwerk tenminste voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en de bouwer krijgt een ruimere aansprakelijkheid. Zo wordt de bouwer bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor gebreken die tijdens de oplevering niet zijn opgemerkt. Behalve als de bouwer aantoont dat deze gebreken hem niet zijn aan te rekenen. Daarmee is het belang van het opbouwen van een goed dossier en aantoonbare gerealiseerde kwaliteit groot.

Lagere borgingskosten

Als een bouwproces is gecertificeerd kan de borger in dienst van de opdrachtgever zijn controles of het bouwwerk voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit beperken. Zo zijn de borgingskosten voor de opdrachtgever lager. Bovendien wordt de aannemer ontzorgt bij het aantonen van de gerealiseerde kwaliteit indien er zaken wordt gedaan met een dak- en gevel specialist met het Keurmerk Dak- en Gevelborg.

Controles

Dumebo-DWS heeft het keurmerk gerealiseerd in samenwerking met borger PlanGarant en certificerende instelling SKG Ikob. Toetsing van certificaathouders wordt uitgevoerd door SKG Ikob. Er worden controles uitgevoerd op zowel bedrijfs- als bouwlocaties.

Het belangrijkste uitgangspunt van het Keurmerk is het realiseren van goed en deugdelijk werk dat aantoonbaar voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en eventuele privaatrechtelijke eisen. Hierbij wordt de al jaren in de markt bekend staande Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels en Daken als basis gehanteerd, waarin naast technische eisen tevens esthetische eisen zijn meegenomen. Mede is vanuit het perspectief van de borger voor de daken en gevels een risico inventarisatie opgesteld waaruit de essentiële controlepunten zijn opgesteld.
Plangarant is een onafhankelijke kwaliteitsborger, gespecialiseerd in woning- en utiliteitsbouwprojecten. SKG Ikob is een toonaangevende speler op het gebied van toetsing, controle en certificering voor de gehele bouw- en vastgoedsector. Zij verzorgen op basis van controleformulieren de onafhankelijke bedrijfs- en bouwplaats audits.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

BMWT-Keur blijft snel groeien

17-02 BMWT-Keur is in 2019 opnieuw flink gegroeid. Het aantal periodieke veiligheidskeuringen is met 6,9%…

Toeleveren

VMRG Kwaliteitseisen 2017 uitgebreid

03-10 Sinds 1 oktober staan de nieuwste VMRG Kwaliteitseisen weer online. Binnenzonwering, glasdaken en aluminium…

Automatisering

Robotleveranciers prolongeren veiligheidskeurmerk

18-01 Rolan Robotics, ABB en RFA hebben hun RAB Robotics Safety Mark geprolongeerd. Dit is…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen