Kiruna Wagon wint Zweedse Staal Prijs

Kiruna Wagon heeft met de Helix Dumper de Swedish Steel Prize 2017 gewonnen. De winnaar heeft hoogsterkte staal toegepast om een wagon oplossing te produceren die veel duurzamer en efficiënter is dan andere erts wagons op de markt.

De Helix Dumper is een dumper wagon systeem voor railvervoer over grote afstand en het efficiënt ontladen van mineralen. De toepassing van geavanceerde hoogsterkte en slijtvaste staalsoorten maakte het mogelijk lichtgewicht wagons te ontwerpen, gecombineerd met een stationaire Helix terminal om draaiend te ontladen in de vlucht. Deze ingenieuze oplossing heeft een ontlaadsnelheid van 25.000 ton per uur, wat twee keer zo snel is als andere systemen. Voor het uiteindelijke ontwerp is zowel Strenx constructiestaal als Hardox slijtvast staal van SSAB toegepast.

Veel kleine uitdagingen
“Een klant van ons heeft een constructie bedacht die hij tot een groot wagonconcept wilde uitbouwen“, aldus Fredrik Kangas, directeur van Kiruna Wagon. “Daarbij moesten veel kleine uitdagingen overwonnen worden.  Zo moest een laadvermogen  van 100 ton bereikt worden, terwijl de wagon zelf heel licht moest zijn.“

In de constructie is hoogsterkte staal gebruikt voor de opbouw van de wagon alsmede de ondersteuningen om de laadbak en het bovenste frame van de wagon. Slijtvast staal is in de beide bogen op de ontlaadplek toegepast. “De Helix Dumper is zo geconstrueerd dat de slijtage werd geminimaliseerd, wat een van de redenen is voor onze overtuiging dat onze materiaalkeuze optimaal was”, zegt Kangas.
Een compleet ontlaadsysteem voor de Helix kost slechts een zevende van dat wat een draaibare wagon kost. Verder gebruikt de Helix delen van de potentiële energie van het erts om de wagon vooruit te duwen terwijl deze ontlaadt. Dit betekent dat geen extra energie nodig is en dat er minder stofontwikkeling is en vrijwel geen lawaai.

“Kiruna Wagon heeft met succes een goed idee gemoderniseerd en hoogsterkte staal gebruikt om er een superieure oplossing van te maken”, zegt Eva Petursson, voorzitter van de jury van de Swedish Steel Prize en hoofd van de afdeling Strategic R&D van SSAB. Deze Zweedse staalproducent is de organisator van de prijs, die al zo’n 20 jaar wordt uitgereikt om de toepassing van hoogsterkte staal te stimuleren. Het is een internationale prijs voor engineers in de staalindustrie, die inzendingen uit de hele wereld trekt.  De prijs erkent en beloont grote en kleine bedrijven  en ook instituten en individuen die een methode of product hebben ontwikkeld, dat het potentieel van hoogsterkte staal benut. De jury is altijd op zoek naar toepassingen die uitblinken en inspireren door de wijze van gebruik van het materiaal.

De uitreiking van de prijs vormde het hoogtepunt van een tweedaags evenement in Stockholm. Twee dagen  ontmoetten mensen actief met staal in diverse sectoren elkaar. Ze deelden kennis, lieten zich inspireren en netwerkten om nieuwe kansen voor hoogsterkte staal te ontdekken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

SSAB levert eerste fossielvrije staal aan Volvo

30-08 SSAB Oxelösund rolde in juli het eerste staal dat is geproduceerd met de zogeheten…

Materialen

SSAB en Volvo werken aan auto’s van fossielvrij staal

28-04 Volvo wil in 2050 een klimaatneutraal bedrijf zijn. Dit betekent niet alleen dat de…

Materialen

Onderhoudskosten geverfde staalconstructies dalen sterk met SSAB weerbestendig staal

14-09 SSAB heeft geverfd weerbestendig staal onderworpen aan een zes jaar durende test, waarbij het…

Materialen

Eerste duurzame staalfabriek staat in Zweden en werkt met waterstof

07-09 SSAB, LKAB en Vattenfall hebben een beslissende stap gezet in de richting van een…

3D

Baanbrekende toepassing

16-12 Het Amerikaanse bedrijf Shape heeft de Swedish Steel Prize gewonnen voor een baanbrekende toepassing…

Materialen

Gevels met GreenCoat-staal genomineerd voor award

23-07 De meergezinswoning ‘Lilla Integralen’ van Sandellsandberg Arkitekter uit Stockholm, met een gevel gemaakt van…

Oppervlaktetechniek

SSAB introduceert staal met coating op basis van plantaardige olie

28-02 Het nieuwe staalproduct GreenCoat Crown BT van SSAB heeft een coating op basis van…

Materialen

SSAB lanceert New Strenx 1100 Plus

15-02 SSAB heeft het nieuwe bandstaal Strenx 1100 Plus gelanceerd. Dit is een warmgewalst hoogsterkt…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X