KMWE Toolmanagers neemt branchegenoot KGS Tools over

KMWE Toolmanagers in Eindhoven heeft branchegenoot KGS Tools in Tilburg overgenomen. Hierdoor ontstaat de grootste herslijper van snijgereedschappen en producent van special tools voor de verspanende metaal-, hout- en kunststoffenindustrie in de Benelux. De overname is begin juni afgerond, maar geldt met terugwerkende kracht per 1 januari 2019.

Het betreft een overname van de aandelen. Hierdoor neemt KMWE Toolmanagers alle kennis, vakmensen, productiecapaciteit en klanten van KGS over. “KGS is een grote speler in de Benelux en heeft een mooie klantenkring in een regio waar wij nog niet zo sterk aanwezig waren”, zegt Sales Manager Jorg Michiels van KMWE Toolmanagers. “Het is een degelijke, bekende firma met een goede naam, goede kwaliteit en goede vakmensen.”

Goede oplossing
De twee bedrijven passen goed bij elkaar. KGS is net als KMWE Toolmanagers een familiebedrijf. Het Tilburgse bedrijf is al ruim 50 jaar een betrouwbare partner op het gebied van scherpslijpen, productie van (speciale) verspanende gereedschappen en het leveren van alle denkbare standaard verspanende gereedschappen. Eigenaar Tijn Kruissen, zoon van de oprichter, heeft echter ook nog het bedrijf SCT in zijn bezit, een producent van hardmetalen frezen voor de metaalbewerkende industrie, die wereldwijd verkocht worden via dealers. Hij wil zijn aandacht daarop concentreren en was daarom op zoek naar een geschikt bedrijf om KGS over te nemen. “Ik ben erg tevreden dat het KMWE Toolmanagers is geworden. We hebben heel lang met elkaar gesproken en ik ben er van overtuigd dat dit een goede oplossing is voor de medewerkers van KGS en voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf.”

Naam KGS blijft bestaan
Voorlopig blijft de vestiging in Tilburg bestaan, evenals de naam KGS. Voor de 18 medewerkers verandert er ook niets. “We zijn een echt familiebedrijf”, zegt directeur/eigenaar Corné Michiels van KMWE Toolmanagers. “We zijn sociaal voor onze medewerkers. Hun kennis, ervaring en vakmanschap vormen de kern van ons bedrijf.”
Evenals zijn zoon Jorg – die samen met zijn zus Marlon al de vierde generatie is bij de 65 jaar oude toolingspecialist – ziet hij tal van voordelen in de overname. “Belangrijk is natuurlijk de uitbreiding van onze productiecapaciteit. Hoewel we in Eindhoven de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd, lopen we hier toch tegen onze grenzen aan. Nu kunnen we de productiecapaciteiten in Eindhoven en Tilburg bundelen.”

KGS en KMWE Toolmanagers voegen ook echt wat aan elkaar toe. KGS maakt bijvoorbeeld ook bestuckte gereedschappen: hierbij wordt een hardmetalen tand in een stalen body van een speciaal (profiel) gereedschap gesoldeerd, wat met name interessant is bij grotere gereedschappen die anders veel te duur zouden worden. “Zulke gereedschappen kochten we tot nu toe in, wat meestal langere levertijden betekende”, aldus Jorg Michiels. “Nu hebben we dat in eigen hand. Anderzijds is KMWE Toolmanagers importeur en dealer van diverse hoogwaardige gereedschapsfabrikanten. Deze producten komen nu ook allemaal voor de klanten van KGS beschikbaar.”

Ambitieuze groeidoelstelling
KGS was een aantrekkelijke overnamekandidaat voor KMWE Toolmanagers, dat een ambitieuze groeidoelstelling heeft. Het familiebedrijf wil in 2022 de omzet bijna verdrievoudigen ten opzichte van de omzet die in 2018 is behaald en wil dat realiseren door autonome groei en gerichte acquisities. De overname van KGS betekent een flinke stap in de goede richting. Hiermee ligt de groei volledig op schema.

Blijven investeren
KMWE Toolmanagers had al 45 medewerkers bij de vestigingen in Eindhoven en Oudsbergen (België). Daar komen nu de 18 medewerkers van KGS in Tilburg bij. “Door de schaalvergroting kunnen we blijven investeren in de nieuwste technieken en ontwikkelingen en nieuwe concepten”, vertellen vader en zoon Michiels. “De doelstelling is het bieden van een totaalpakket aan verspanende klanten in de hout-,  metaal- en kunststofindustrie. Daarbij vormen de kunststoffen een relatief nieuwe markt voor ons. We hebben recent een aantal speciale gereedschappen ontwikkeld om ook deze markt goed te kunnen bedienen.”

Jorg Michiels: “Met KGS erbij worden we een bijna uniek slijpcentrum met een heel mooi concept voor de klant. Bij het herslijpen bieden we het nieuwe concept 4.0: hiermee garanderen we dat we elk merk en type gereedschap volgens originele geometrie kunnen herslijpen. Op het gebied van special tools bieden we onze 24-uurs service. Zo voegen we echt waarde toe.”

Volop in beweging
Zo is KMWE Toolmanagers volop in beweging. De snijgereedschappenspecialist werkt zowel verder aan autonome groei als aan acquisitie. Het sales apparaat wordt geoptimaliseerd, concepten worden herschreven en aangepast. En er wordt geïnvesteerd in het machinepark. De afgelopen drie à vier jaar zijn er drie slijpmachines, een diamant slijpmachine, een meetmachine, een balanceermachine en een oliefilterinstallatie bijgekomen. Laatstgenoemde installatie verwerkt 900 liter per minuut op 3 μm vervuiling in de olie en zorgt voor een constante temperatuur op 25 graden Celsius. Dat resulteert in een betere gladheid en scherpte van de gereedschappen.

Het zal niet bij de overname van KGS blijven. Ondanks de substantiële autonome groei zullen meer acquisities nodig zijn om de groeidoelstelling te realiseren. “Gesprekken hierover met overnamekandidaten zullen we blijven voeren”, aldus Corné Michiels.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Kennametal gereedschapsbibliotheek beschikbaar in Mastercam

23-03 Mastercam-ontwikkelaars hebben nauw samengewerkt met Kennametal om gebruikers in staat te stellen gegevens over…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

Schreuder M&T innoveert hand in hand met Ceratizit

01-02 Schreuder richt zich op alle markten waar behoefte is aan fijnmechanische onderdelen in enkelstuks,…

Verspanen

All Special Products ASP levert voorinstelapparatuur van Elbo Controlli

08-06 All Special Products ASP vertegenwoordigt sinds eind mei de Italiaanse fabrikant Elbo Controlli, producent…

Verspanen

Heku Tools demonstreert ook Big-Plus machine Quaser

09-11 Heku Tools heeft voor haar huisshow die deze week (op 11, 12 en 13…

Verspanen

Huisshow Heku Tools interessant voor iedereen in de verspaning

03-11 Je kunt natuurlijk vertellen dat je prachtige klemmen hebt en hardmetalen gereedschappen die met…

Verspanen

Seco vergroot mogelijkheden kopieerfrezen

21-09 Seco heeft zijn Minimaster Plus gereedschapssysteem met vervangbare freeskoppen, Combimaster freessysteem en assortiment Round…

Geen categorie

Mechanische belastingen bij freesbewerkingen beheersen

18-08 De keuze van gereedschaps- en freesparameters is van invloed op de ontwikkeling, de absorptie…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV