KMWE Toolmanagers verkort levertijden special tools

0

Waar voorheen voor speciale snijgereedschappen een levertijd stond van 2 à 3 weken, daar levert KMWE Toolmanagers deze nu standaard binnen een week. Indien nodig is levering ook binnen enkele dagen mogelijk en als het echt moet zelfs binnen een dag.

KMWE Toolmanagers in Eindhoven is leverancier van een totaalpakket in tooling voor de verspanende industrie en richt zich daarbij steeds meer op enkelstuks- en kleinserie productie van steeds complexer wordende producten, in een grote variatie van materialen. Het bedrijf voert een breed en uitgediept programma, om klanten te kunnen voorzien van de juiste innovatieve tooling voor het optimaliseren van hun productiviteit.

Eigen productieafdeling
Een deel van het leveringsprogramma bestaat uit diverse gerenommeerde merken op het gebied van gereedschappen, gereedschapshouders, spansystemen, werkplaatsinrichting en elektronisch stockmanagement, waarvoor KMWE Toolmanagers officieel vertegenwoordiger en/of importeur is. Maar de Brabantse toolingspecialist is vooral sterk in het vervaardigen van maatwerkgereedschappen, zowel uit VHM als HSS. Hiervoor beschikt het bedrijf over een eigen productieafdeling met CNC-gestuurde slijpmachines, waarop verspanende gereedschappen (boren, getrapte boren, frezen, profielfrezen, ruimers, et cetera) kunnen worden geproduceerd en herslepen. Hierbij gaat het allereerst om standaard VHM frezen uit de catalogus, die KMWE Toolmanagers zelf ontwikkelt en produceert, met het oogpunt op een goede productiviteit en een lange standtijd. Daarnaast worden ook klantspecifieke specials met speciale maten en/of profielen in opdracht van klanten ontwikkeld. Tevens biedt KMWE Toolmanagers een herslijpservice aan om gereedschapskosten te reduceren en de levensduur van kostbare gereedschappen te verlengen.

Meer flexibiliteit in slijperij
Met name de flexibiliteit van de eigen slijperij is dit jaar sterk opgevoerd, waardoor KMWE Toolmanagers nu veel sneller kan reageren en leveren. Over de achtergrond hiervan zegt accountmanager Jorg Michiels: “We zien in de markt een beeld dat speciale gereedschappen zo snel mogelijk moeten worden geleverd. Spoed aanvragen waren bij ons eerder regel dan uitzondering. De vaste levertijden die we hanteerden voldeden niet meer.”
Daarom is KMWE Toolmanagers begin 2015 in samenwerking met een adviesbureau een verbetertraject gestart. Hierbij is alles wat de flexibiliteit zou kunnen verhogen onder de loep genomen: de planning, de manier van werken, de uitgifte in de slijperij, maar ook de capaciteit.
Dat heeft allereerst geresulteerd in een uitbreiding van de capaciteit. In het voorjaar is een volautomatische CNC slijpmachine ANCA MX7 met gerobotiseerde lader in gebruik genomen. Hiermee is de nieuwste  techniek in huis gehaald als het gaat om de productie van standaard en speciale gereedschappen. Tevens kunnen hiermee microgereedschappen vanaf  Ø0,2 mm worden geproduceerd.

Slimmer plannen
Maar minstens zo belangrijk: KMWE Toolmanagers is veel slimmer en efficiënter gaan plannen. Zo is eerst de leverbetrouwbaarheid opgevoerd. Toen die eenmaal op een goed niveau was, is men de standaard levertijden gaan verkorten. “In de zomer hadden we al flinke verbeteringen gerealiseerd bij alles wat door de slijperij gaat”, aldus Michiels. “Maar vooral de laatste maanden is onze reactiesnelheid op klantvragen en de snelheid van leveren sterk verbeterd.”

En dat levert zowel KMWE Toolmanagers als de klanten veel op. Want het snel kunnen leveren van special tools is een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de concurrenten. De bestaande klanten zijn daarmee als eerste geholpen. “Zij geven aan het verschil echt te merken en zijn daar  blij mee”, zegt Michiels. “Maar we hebben ook al veel nieuwe klanten mogen begroeten. Het spreekt zich blijkbaar snel rond dat we onze levertijden hebben verkort. Dat geeft ons echt een voorsprong. Een spoedje kan overal, maar het is redelijk uniek dat wij standaard heel snel speciale gereedschappen kunnen leveren.”