Specialist FEIN focust op de fans in de metaal

Terwijl de meeste producenten van kernboormachines en andere elektrische gereedschappen generalisten zijn, die zich zowel op de bouw als de metaal richten, is FEIN een pure specialist die focust op de metaalbewerkende sector. “We zijn een echt metaalmerk”, zegt Gerco Kant van FEIN Nederland in Ridderkerk. “We weten wat de metaalverwerker nodig heeft en daar zijn onze machines en accessoires helemaal op aangepast.”

FEIN is een echt metaalmerk. De fabrikant weet precies wat de metaalverwerker nodig heeft en daar zijn de machines en accessoires helemaal op aangepast.

FEIN laat de bouw zeker niet links liggen. Zeker in de afgelopen 20 à 25 jaar is er bekendheid verworven in deze sector, met een markt die qua omvang beduidend groter is dan de metaal. “Maar dan merk je toch dat we ons in de metaal echt kunnen onderscheiden”, weet Gerco. We proberen zo veel mogelijk op te trekken met de gebruiker. We willen weten wat er speelt en ons pakket daar op afstemmen.”

Maatwerk is noodzakelijk

Hiervoor hebben ze een enorm assortiment gereedschappen tot hun beschikking, waarmee FEIN maatwerk voor iedere toepassing kan leveren. De metaalbewerking is heel divers met tal van bewerkingen zoals boren, tappen, ruimen, verzinken, schroeven, slijpen en polijsten, frezen en zagen. Bovendien moeten al deze bewerkingen worden uitgevoerd in veel verschillende materiaalsoorten en sterktes.

Maatwerk is noodzakelijk om dat allemaal goed en superefficiënt te doen. Dat vraagt om machines met verschillende toerentallen, vermogens, accucapaciteiten en accessoires. Gerco: “Bij ons kun je bijvoorbeeld op één boor-schroef machine dertien accessoires klikken, waardoor je er elf toepassingen mee kunt doen. Bij onze collega’s – de generalisten – heb je daarvoor meerdere machines nodig of je kunt het zelfs helemaal niet.” Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld het aantal versnellingen. “Vier versnellingen in plaats van twee kan een groot verschil maken. Voor kernboren heb je een laag toerental nodig omdat anders de boren en/of het materiaal verbranden. Daarentegen wil je gaatjes van 6 tot 8 mm juist boren met een enorm hoge snelheid.”

De metaalbewerking is heel divers met tal van bewerkingen, die moeten worden uitgevoerd in veel verschillende materiaalsoorten en sterktes. Maatwerk is noodzakelijk om dat allemaal goed en superefficiënt te doen. Dat vraagt om machines met verschillende toerentallen, vermogens, accucapaciteiten en accessoires.

De metaalbewerking is heel divers met tal van bewerkingen, die moeten worden uitgevoerd in veel verschillende materiaalsoorten en sterktes. Maatwerk is noodzakelijk om dat allemaal goed en superefficiënt te doen. Dat vraagt om machines met verschillende toerentallen, vermogens, accucapaciteiten en accessoires.

Gezondheid en veiligheid

De medewerkers van Fein komen veel bij eindgebruikers om dat soort dingen uit te leggen. Zodat ze weten waar ze op moeten letten bij het inzetten van de juiste machine of accessoires voor hun toepassing. Dat iedere metaalbewerker nog veel winst kan behalen door de goede keuzes te maken, merkte hij onlangs nog op de TechniShow, waar de FEIN-stand veel aanloop had. Daar kon hij laten zien dat de keuze voor het perfecte gereedschap voor elke toepassing het werk vergemakkelijkt, wat het brengt en wat het scheelt in tijd en efficiency.

Daarbij besteedt FEIN ook veel aandacht aan gezondheid en veiligheid. “Ook dat is belangrijk. Met de haakse slijper gebeuren in de industrie de meeste ongelukken. Daarom is een rem belangrijk, zodat de schijf niet blijft draaien als je machine stopzet en weglegt. Net als een dodemansknoop, zodat je het apparaat altijd met twee handen moet bedienen. En de kick-back functie, die ervoor zorgt dat de machine uit gaat als het materiaal buigt en de machine als het ware opgesloten raakt.”

Zulke veiligheidsaspecten zijn wel toevertrouwd aan FEIN, een internationaal opererend Duits bedrijf dat al meer dan 150 jaar staat voor kwalitatief hoogwaardige elektrische gereedschappen en accessoires. Met de uitvinding van de elektrische handboormachine in 1895, het eerste elektrische gereedschap ter wereld, werd de basis gelegd voor de specialisatie van het bedrijf. In ons land wordt de gereedschappenproducent vertegenwoordigd door FEIN Nederland, dat sinds 1 januari 2023 een volle dochter is van het Duitse moederbedrijf.

Vier productlijnen kernboren

Het leveringsprogramma van FEIN omvat tal van machines voor boren en schroeven, slijpen en polijsten, frezen, zagen en plaatbewerken en ook multitools. De fabrikant timmert echter ook aan de weg met een uitgebreid assortiment kernboren, die in vier productlijnen op de markt worden gebracht. De eerste lijn is de Endurance. Dit zijn instapmachines qua prijs en toepassing. Niet qua kwaliteit, benadrukt Gerco, want elke machine is FEIN kwaliteit. Deze machines zijn uitgerust met basisfunctionaliteiten voor kern- en spiraalboren voor gebruik in de werkplaats en op de bouwplaats. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen, die gaan tot 32, 36 en 50 mm.

De tweede lijn is de Compact range. Deze machines zijn ideaal voor het werken op krappe en moeilijk toegankelijke plaatsen, ook verticaal en bovenhands. De machines zijn klein en compact voor montagewerkzaamheden op hoge plekken en hebben de perfecte hoekmaat voor dicht bij de rand werken. Ze passen door hun hoogte van slechts 169 mm bijvoorbeeld in een HEA 200 profiel. Ook zijn ze perfect voor bijvoorbeeld de carrosseriebouw, waar de ruimte vaak heel beperkt is. Uitgerust met een functie voor rechts en links draaien en een elektronische toerentalregeling zijn de Compact machines geschikt voor alle boortoepassingen, tappen en verzinken (tot 36 mm kernboren en tot M12 tappen). FEIN levert deze machines met speciale applicatiesetjes voor bijvoorbeeld de carrosseriebouw. Hierin zitten precies de accessoires die de gebruiker veel nodig heeft.

De Universal lijn telt het grootste aantal verschillende machines. Dit is dan ook de meest verkochte serie, die zeer veel toepassingsmogelijkheden biedt voor kernboren, spiraalboren, schroefdraad tappen, verzinken en ruimen. De serie omvat diverse machines die kernboren tot 35 mm en tappen tot M14. In deze range worden vier soorten machines aangeboden, waarmee FEIN aangeeft dat het precies weet wat er bij de gebruiker speelt: Recht-toe-recht-aan (instapmodel), met permanente magneet (wat soms een eis is), met verloophuls voor Morseconus, en met twee toerentallen. Ook omvat de Universal lijn machines voor kernboren tot 50 mm en tappen tot M16, voor 65 mm boren en M20 tappen en voor 110 mm boren en M36 tappen.

Tenslotte is er de lijn Automatic voor veel seriewerk. Dit zijn krachtige volautomatische auto-magneet kernboormachines voor een hoge efficiëntie en geringe lichamelijke belasting. Deze machines leiden tot tijds- en kostenbesparing bij grote boorvolumes door automatische boorvoeding en planbare werktijden door reproduceerbare en geklokte boortijden. De gebruiker hoeft alleen het boorproces te controleren.

FEIN biedt ook veel accumodellen aan. Sinds mei van dit jaar zijn alle FEIN machines omgezet naar het gedeelde platform AMPShare dat samen met Bosch en Rothenberger is opgericht en waarbij 30 merken zijn aangesloten.

FEIN biedt ook veel accumodellen aan. Sinds mei van dit jaar zijn alle FEIN machines omgezet naar het gedeelde platform AMPShare dat samen met Bosch en Rothenberger is opgericht en waarbij 30 merken zijn aangesloten.

Met stekker of op accu

Met dit programma kan FEIN voor elke kernboortaak wat bieden. Het is een pakket dat aansluit bij de eindgebruiker in de metaal. En het bevat zowel machines op accu’s als met een stekker. De populariteit van de accu groeit al jaren, al is die tendens in de bouw sterker dan in de metaal. Want in de metaal zijn kabels en stroom meer voorhanden in de werkplaats. De accu biedt zeker voordelen: meer flexibiliteit en geen kabels meer die door de war raken. Maar beperkingen zijn er ook: je kunt niet onbeperkt gaten boren, door de accu neemt het gewicht toe en bij intensief gebruik ben je veel aan het laden. Dat neemt niet weg dat ook FEIN veel accumodellen aanbiedt. In het najaar van 2022 is de gereedschappenfabrikant hiervoor overgestapt van de eigen acculijn naar het gedeelde platform AMPShare dat samen met Bosch en Rothenberger is opgericht. Sinds mei van dit jaar zijn alle FEIN machines omgezet naar dit platform, waarbij 30 merken zijn aangesloten.

Tot slot wil Gerco nog de aandacht vestigen op de accessoires. De kernboren worden met eigen technologie in FEIN’s eigen fabrieken geproduceerd. Er zijn drie soorten: standaard HSS, HSS met Dura Coating (gaat 20 procent langer mee) en de hardmetalen kermboor, die drie keer zo lang mee gaan, maar zeker niet drie keer zo duur zijn. FEIN levert deze boren ook in setjes met de meest voorkomende maten en in hele applicatiesets.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Eén accuschroefboormachine zo veelzijdig als 8 speciale machines

10-05 Deze machine heeft 4 versnellingen en verenigt in combinatie met de aangeboden FEIN QuickIN-accessoires…

TechnishowNieuws

Compact, licht en krachtig – de F-IRON Cut 57 AS

14-02 De nieuwe F-IRON Cut 57 AS schittert door het lichte gewicht, de compactheid en…

Verspanen

Samenwerking De Ridder met gereedschappenproducent Zecha

24-01 Zecha Hartmetall-Werkzeugfabrikation, met bijna 60 jaar ervaring, staat bekend als een pionier en trendsetter…

MetaalNieuws Extra IM

Van 15 naar 7 seconden met de snelste magneetkernboormachine van FEIN

22-11 Op deze manier wordt de productiviteit verdubbeld en wordt er zowel tijd als contant…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

01-11 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Oppervlaktetechniek

Sterke slijpers – zonder compromissen

03-10 Kortom: een echte doorzetter voor de gebruiker, wat vooral loont voor de portemonnee. Er…

Toeleveren

FEIN VersaMAG maakt spankracht mobiel

17-07 Dankzij de permanente magneet is de nieuwe VersaMAG bankschroef niet langer vastgeketend aan de…

Verspanen

Hoffmann Group en Iscar gaan samenwerken

08-05 Iscar, met hoofdkantoor in Tefen, Israël, maakt deel uit van de IMC Group en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV