Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

Jacky en Henrike Janssen hebben naast Janssen Lastechnieken het nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF opgezet. Dit opereert vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand in Wijchen, op een steenworp afstand van het bestaande lasbedrijf. Het machinepark is onlangs uitgebreid met een Q-Fin F1200 machine met terugvoerband, die de medewerkers heeft verlost van het handmatige slijpwerk. Iedereen is enthousiast over deze compacte alles-in-één machine, die razendsnel plaatdelen tot 1200 mm breed ontbraamt, afrondt en finisht.

Patrick van Scherpenseel van Q-Fin en Henrike en Jacky Janssen van Janssen Lastechnieken/ 3DXF bij de nieuwe Q-Fin F1200 machine met terugvoerband.

Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren negentig behoorde hij hierin samen met zijn tweelingbroer Wiljam tot de wereldtop. Het duo won meerdere Grand Prix’. Als topsporter had Jacky de ambitie en de wilskracht om naar perfectie te streven en de beste te zijn. Met diezelfde passie startte hij in 1997 Janssen Lastechnieken, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een allround specialist op het gebied van las-, constructie- en plaatwerk in staal, aluminium en RVS. Het bedrijf is actief voor klanten in allerlei sectoren, zoals de bouw, interieurbouw, technische diensten, food, pharma, en voertuigenbouw.

Steeds meer plaatwerk

Regelmatig werd het bedrijf uitgebreid, waarbij het aandeel plaatwerk telkens toenam. “Vooral in de architectuur wordt steeds meer plaatwerk gevraagd”, zegt Janssen. “Simpele balkonhekjes zijn vaak niet meer genoeg. Ook voor andere toepassingen worden de producten nauwkeuriger en moeilijker. Klanten worden kritischer en vragen meer kwaliteit.” Een deel van de bewerkingen deed hij in eigen huis, maar lange tijd werd ook veel plaatwerk uitbesteed. Tot er in 2019 een eigen lasersnijmachine werd aangeschaft, waarmee het plaatwerk een extra boost kreeg. Daarmee kwamen ook de grenzen van het bedrijfspand van Janssen Lastechnieken in zicht.

Nieuwbouw

Het ruimteprobleem kon worden opgelost, toen er in de buurt een perceel beschikbaar kwam van 3000 vierkante meter. Hierop is een bedrijfshal met kantoren verrezen, grotendeels door Janssen in eigen beheer ontworpen en gebouwd. Veel glas en mooie stalen componenten geven het gebouw een opvallend en eigen gezicht. Dit is nu het domein van de plaatwerkactiviteiten, die onder de nieuwe naam 3DXF worden uitgeoefend. Voor een deel staan deze in dienst van Janssen Lastechnieken, dat hierdoor minder afhankelijk is van derden, meer service en kortere doorlooptijden kan bieden.

“Daarnaast willen we met 3DXF gaan toeleveren aan derden. Dat was mede een reden om voor een nieuwe naam te kiezen en het bedrijf los van het lasbedrijf in de markt te zetten. 3DXF is een meedenkende partner voor klanten van plaatwerk. We hanteren korte lijnen, organiseren de service en leveren betrouwbaar. We leveren gesneden, gezet, en gelast en goed afgewerkt materiaal, inclusief coaten en monteren ter plekke.”

Het nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF opereert vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand, op een steenworp afstand van Janssen Lastechnieken.

Het nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF opereert vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand, op een steenworp afstand van Janssen Lastechnieken.

Machinaal slijpen

Het slijpen van de plaatdelen gebeurde tot voor kort nog met de hand. Een machine om te kunnen afbramen en mooie finish te krijgen stond echter al jaren op het wensenlijstje van Jacky. Want handmatig slijpen leverde niet constant een goede kwaliteit op. Soms zaten er nog scherpe randjes aan de plaatdelen, wat niet fijn was bij de verdere verwerking. Ook werden de medewerkers niet vrolijk van al dat slijpwerk. Daarom is er nu geïnvesteerd in de F1200 van Q-Fin. Dit is een allround machine die inzetbaar is voor tal van bewerkingen op non-ferro en ferro metalen: ontbramen, afbramen, slijpen, kanten breken, afronden, slakken verwijderen, oxidehuid verwijderen en lijnfinish aanbrengen. Een combinatie van deze bewerkingen is ook mogelijk.

Gastvrijheid van Q-Fin

De keuze voor Q-Fin was voor Jacky Janssen vanzelfsprekend. Hij is betrokken bij de organisatie van BMX-wedstrijden en moest hiervoor een tijdje geleden een RVS trofee maken. Aangezien hij mensen van Q-Fin kende, regelde hij daar het finishen van die trofee. “De gastvrijheid daar in Bergeijk was groot”, vertelt hij lachend. “Dus toen ik zelf zo’n machine wilde aanschaffen, kon ik niet om Q-Fin heen. Henrike vult aan: “We zijn nergens anders wezen kijken, Jacky is een relatiemens. Zo zit hij in elkaar. En het zijn natuurlijk mooie machines met uitstraling.”

Bij het bepalen van de keuze voor een machine uit het grote assortiment van Q-Fin, heeft Janssen zich vooral laten leiden door de adviezen van Patrick van Scherpenseel, accountmanager Benelux bij Q-Fin. Hij zegt: “Bij een laser met een werkbereik van 3×1,5 meter is de F1200 onze meest verkochte machine. Die past hier ook perfect bij 3DXF, gezien dat wat ze snijden. Er is veel variatie in hun werk, dat maakt korte omsteltijden en borstelwissels belangrijk. De terugvoerband maakt het voor de operator makkelijk om de plaatdelen aan beide zijden te laten bewerken.”

Het meeste materiaal dat door de Q-Fin F1200 gaat is 1-6 mm dik aluminium en RVS. Ook wordt er regelmatig wat staal verwerkt. De medewerkers van 3DXF zijn zeer te spreken over de snelheid en het bedieningsgemak.

Het meeste materiaal dat door de Q-Fin F1200 gaat is 1-6 mm dik aluminium en RVS. Ook wordt er regelmatig wat staal verwerkt. De medewerkers van 3DXF zijn zeer te spreken over de snelheid en het bedieningsgemak.

Klaar voor de toekomst

De machine is kort voor de Paasdagen geïnstalleerd. Uiteraard hadden Jacky en zijn medewerkers wat plaatdelen opgespaard om direct door machine te laten bewerken. Ze waren gelijk enthousiast over het resultaat. “Hiermee zijn we klaar voor de toekomst.” Het meeste materiaal dat door de machine gaat is 1-6 mm dik aluminium en RVS.

Ook wordt er regelmatig wat staal verwerkt. De medewerkers van 3DXF zijn zeer te spreken over de snelheid en het bedieningsgemak. Daarmee betaalt de machine zich nu al uit. Moest de operator bij de kantbank voorheen nog wel eens wachten tot zijn collega weer wat plaatdelen had geslepen, nu gaat dat zo snel dat het eerder andersom is.

Met de slijpmachine is het machinepark van 3DXF voorlopig rond. Jacky en Henrike Janssen zijn echter nog lang niet klaar met het doorontwikkelen van hun bedrijven. Het bedrijfspand biedt ruimte genoeg voor nog meer activiteiten. Ze hebben al wat voorzichtige ideeën; de ideeën blijven komen in deze ondernemende hoofden. “We zijn nooit klaar en streven altijd naar vernieuwing en perfectie!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Q-Fin neemt alleskunner mee naar METAVAK

03-10 De SER1200 biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn worden geplaatst. In…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Plaatbewerking

Q-Fin en baanwielrenner Harrie Lavreysen slaan handen ineen richting Parijs

28-06 Met roots in dezelfde Brabantse gemeente, Bergeijk, en een gedeelde drive om alles eruit…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

Eenvoudig ponsgereedschap slijpen

06-02 De koelmiddeltank is aan de voorkant geplaatst zodat deze eenvoudig benaderbaar is. De controle…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV