Van Knippenberg kweekt enthousiasme voor RVS

Van Knippenberg Metaalindustrie in Hedel is samen met tien scholen uit de omgeving een project gestart, dat leerlingen de kans geeft hun ideeën te realiseren op echte metaalbewerkingsmachines. Van Knippenberg bezit een groot en modern machinepark waardoor de leerlingen bijna alles kunnen maken op het vlak van RVS. Hierdoor krijgen ze de leuke kanten van het RVS vak te zien.

De insteek van het project is een nauwe samenwerking, waarbij leerlingen en docenten dingen uitdenken en uitwerken op school en de resultaten  vervolgens uitproberen bij Van Knippenberg. “De reacties van de scholen waren boven verwachting”, vertelt Corrinne Bootsma, die dit project met de scholen leidt. “Eigenlijk vonden alle scholen die we benaderden het een superleuk idee om mee te doen. De vorm waarin je zoiets dan gaat doen, verschilt natuurlijk per projectgroep. Het moet voor de leerlingen uitdagend, leuk en inspirerend zijn. Ik ben ontzettend benieuwd wat er allemaal uit gaat komen. Ik heb al ideeën langs zien komen van een klas die een kar voor het WNF wil gaan bouwen. Ook prachtige bouwpakketten van dieren die de leerlingen zelf bedenken en uittekenen en weer een andere groep wil uitdenken hoe je een variabele assemblage afdeling kan opzetten. Echt mooie ideeën, maar het mooiste vind ik toch het enthousiasme bij deze jongeren.”

Tijd maken
De vraag is natuurlijk hoe Van Knippenberg in de drukte van alledag denkt om te gaan met zoveel leerlingen. Directeur Peter van Knippenberg heeft daar totaal geen bedenkingen bij: “We hebben de machines om dit project te doen. De tijd eigenlijk niet, maar tijd kun je maken en dat gaan we doen. En ach, het zijn verschillende projecten en omdat het ook verschillende niveaus zijn, is het ook voor ons uitdagend en leuk. Het gebeurt ook niet allemaal tegelijk. Daarnaast vinden we dat we als familiebedrijf ook een maatschappelijke functie hebben. Die proberen we in te vullen door leerlingen leuke projecten te laten doen, die op hun scholen niet mogelijk zijn. Dat stimuleert zowel de leerling als de docent. Hoe waanzinnig leuk is het  niet voor jongeren iets gerealiseerd te zien dat dat ze zelf of in hun projectgroepje hebben uitgedacht. Dat geeft een trots gevoel. Een gevoel dat wij ook kennen, want wij zijn ook trots op de kwaliteit die we maken.”

Louis Rengeling, docent van het Cambium, een van de deelnemende scholen, zegt over het project: “De school, in ons geval het vmbo, is essentieel als basis voor de kinderen, maar dit project slaat een brug tussen de theorie en de praktijk. En daarnaast is het natuurlijk superleuk zowel voor de jongeren als voor ons.”

De aftrap van de projecten was op vrijdag 9 juni tijdens de open dag bij Knippenberg. “We hadden gehoopt op 100 leerlingen, maar er kwamen er veel meer”, aldus Corrinne Bootsma. Veel schoolklassen kwamen ideeën opdoen en hebben onderzocht  wat er allemaal wel en niet kan met welke machines. Daarnaast is er  bedacht en besproken hoe de verschillende projecten op het goede niveau van de verschillende leerlingen  kunnen worden opgezet, want het zijn zowel vmbo-ers, technasiasten als mbo-ers.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Toeleveren

Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

Materialen

MCB Direct bouwt drie XL-vestigingen

03-05 MCB Direct beschikt nu nog over acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

Verspanen

CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Bedrijf en Economie

Martin Suijker nieuwe Algemeen Directeur Van Raak Groep

05-11 Martin Suijker (51) wordt de nieuwe Algemeen Directeur van Van Raak Groep. Hij volgt…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X