Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

In de scheepsbouw zijn betrouwbare en tegelijkertijd efficiënte lasprocessen van enorm belang. Daarom spelen geautomatiseerde processen op veel scheepswerven een belangrijke rol.

AI-ondersteunde laserlasprocessen moeten in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de componentkwaliteit. (foto: Meyer Werft / Michael Wessels)

Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan of als omgevingen moeilijk toegankelijk zijn. Daarom is het Duitse onderzoeksproject ‘KISSS’ gericht op de ontwikkeling van een innovatief lasproces voor deze sterk toenemende uitdagingen. Om dit te bereiken vertrouwen vier partners uit het bedrijfsleven en de onderzoekswereld op het gebruik van methoden op basis van kunstmatige intelligentie (AI).

In veel industriële sectoren wordt lassen gebruikt als een van de basisprocessen voor het verbinden van onderdelen. De lasmethoden die thans in de scheepsbouw worden gebruikt, zijn bijzonder efficiënt wanneer het gaat om het herhaaldelijk produceren van gelijksoortige en vlakke onderdelen. Maar in de industrie ontstaan er steeds meer nieuwe, complexe en ook driedimensionale taken op het gebied van de productie van componenten. De huidige lasrobots zijn hier niet voor ontworpen.

Om grote tijdverliezen en een niet te verwaarlozen stijging van de productiekosten van een schip te vermijden, werken de partners in het KISSS-onderzoeksproject (“AI-gebaseerde fabricagetechnologie voor het autonoom laserlassen van complexe scheepsconstructies”) aan een nieuw robuust en op lasers gebaseerd lasproces. AI-ondersteunde laserlasprocessen moeten in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de productiviteit en de kwaliteit bij de productie van scheepsbouwonderdelen. De nadruk van het project zal liggen op de toepassing van kunstmatige-intelligentiemethoden in verschillende fasen van de lasproductie om de grote complexiteit van de toepassing hanteerbaar te maken.

Doel van het KISSS-project is de efficiëntie bij de productie van omvangrijke en complexe scheepsconstructies te verhogen. (foto: Meyer Werft / David Hecker von Aschwege)

Doel van het KISSS-project is de efficiëntie bij de productie van omvangrijke en complexe scheepsconstructies te verhogen. (foto: Meyer Werft / David Hecker von Aschwege)

AI is instrument bij uitstek

De snelle ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft geleid tot vele nieuwe toepassingsgebieden, zoals de conditiebewaking van machines en installaties of de optimalisering van de kwaliteitscontrole van vrijwel elk proces. Kunstmatige intelligentie als de modernste vorm van gegevensanalyse opent ongekende mogelijkheden voor de evaluatie van de steeds toenemende hoeveelheid gegevens in de huidige industriële processen.

Waar mensen niet langer een overzicht kunnen krijgen van zeer complexe processen en de bijbehorende meet- en regelvariabelen, is het gebruik van kunstmatige intelligentie het instrument bij uitstek. Met behulp van geschikte AI-methoden willen de KISSS-projectpartners strategieën ontwikkelen waarmee enerzijds de volledige planning van een reeks uit te voeren lasnaden kan worden verbeterd en anderzijds om in een nieuw soort geautomatiseerd laserlasproces elke afzonderlijke lasnaad optimaal vorm te geven door een gerichte warmte-inbreng.

De bedoeling is dat het KISSS-project onder leiding van Meyer Werft, Laserline, SLV Mecklenburg-Vorpommern en de afdeling Entwicklung Adaptiver Systeme (EAS) van het Fraunhofer-Instituut voor Integrierte Schaltungen IIS tegen 2025 wordt afgerond.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Plaatbewerking

Arendsen Plaatwerk wordt een geoliede machine

21-12 Arendsen Plaatwerk heeft gloednieuwe kantoren en een moderne presentatie/ontvangstruimte in gebruik genomen. Maar de…

Plaatbewerking

Laserlassen van buizen en profielen met fiberlasers

26-02 Tijd is geld – of het nu gaat om bewerkingstijd, tijd die wordt besteed…

Automatisering

Lasrobotautomatisering 2.0 bij genomineerde Valk Welding

05-02 Robotintegrator Valk Welding is gespecialiseerd is in de turn-key levering van complete ‘All-in-One’ lasrobotinstallaties…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X