Kunststoffenbeurs met focus op duurzaamheid en circulariteit

De vraag naar kunststofproducten stijgt onverminderd. Zo wordt er in 70 procent van alle nieuwe uitvindingen kunststof verwerkt. Het groeipotentieel is veelbelovend, maar zorgt ook voor vraagstukken als: Kiezen we voor nieuw of hergebruik? Hoe zetten we slimme materialen optimaal in? Welke businesskansen biedt circulair ondernemen en hoe maken we de productieprocessen efficiënter? Samenwerking en kennisdeling spelen een belangrijke rol om het antwoord op deze vragen te vinden. De Kunststoffenbeurs op 25 en 26 september is dan ook de ontmoetingsplek om in korte tijd uw netwerk uit te breiden, kennis te delen en businesskansen te ontdekken.

100% circulair in 2050; zo luidt de doelstelling van de Nederlandse overheid. Er wordt flink gewerkt om deze doelstelling te behalen: zo recyclet Nederland inmiddels de helft van alle plastic verpakkingen. Dit maakt ons land dan ook koploper in Europa. Een goede zaak, want kunststof is te waardevol om weg te gooien! De initiatieven rondom hergebruik en duurzaamheid groeien dan ook met de dag. Samen met de NRK, Rethink Plastics, Searious Business, Better Future Factory en MVO laat de Kunststoffenbeurs zien welke waarde kunststof- en rubber toevoegt aan zowel de samenleving als de industrie.

Kansen met kunststoffen voor maakindustrie
Een wereld zonder kunststoffen is haast ondenkbaar. Dankzij de zee aan mogelijkheden en toepassingsgebieden rollen er dan ook dagelijks wereldwijd miljoenen producten met kunststof van de productiebanden. Van dagelijkse consumentenproducten, (voedsel)verpakkingen tot onderdelen voor machines en auto’s, in bijna elk product zit wel kunststof verwerkt. Dat de toepasbaarheid enorm is, wil niet zeggen dat er geen kansen voor de (maak)industrie liggen. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, evenals nieuwe optimalisatiemethodes voor bijvoorbeeld spuitgieten, matrijzen- en machinebouw. Bovendien bieden innovaties als 3D-printen, waarbij steeds meer soorten kunststof kunnen worden toegepast, nieuwe perspectieven. Bijvoorbeeld bij het maken van spuitgietmatrijzen, prototypes en als productiemethode voor series.

Kunststoffen 2019
De 21e editie van de Kunststoffenbeurs belicht zowel op de beursvloer met 275 exposanten als in het congresprogramma actuele ontwikkelingen en kansen binnen diverse thema’s. Denk hierbij aan: circulaire economie, duurzaamheid, slimme grondstoffen, nieuwe materialen, kostprijsbesparing, innovatieve productiemethodes, productontwikkeling en businesskansen. Daarnaast biedt de Kunststoffenbeurs u bovendien de gelegenheid om in één dag belangrijke spelers uit de industrie te ontmoeten. Kunststoffen 2019 wordt georganiseerd door Mikrocentrum en vindt plaats op 25 en 26 september in Koningshof, Veldhoven. Toegang tot de beurs en het congres is gratis. Bezoekers kunnen zich na de registratie ook nog gratis aanmelden voor het Meet & Match programma van de Kamer van Koophandel. Daar kunnen ze contact leggen met partners die interessant zijn voor samenwerkingsprojecten.

Innovaties in stands, Hall of Fame en demo area
De ruim 275 exposanten op de Kunststoffen 2019 presenteren weer tal van innovaties. Niet alleen in de stands, maar ook in de Hall of Fame en op de demo area. Een greep uit het aanbod.

Bioreactor in 3D-print
Applikon ontwikkelt en produceert geavanceerde bioreactor systemen. Traditionele bioreactors voor vergelijkbare toepassingen zijn gemaakt van glas en roestvrij staal. Voor eenmalig gebruik is een ‘op maat gemaakte’ kunststof uitvoering gewenst. BPO heeft in samenspraak met Applikon een programma van eisen opgesteld en verschillende productiemethodes geanalyseerd. Het toepassen van 3D print als productietechniek maakt het mogelijk ‘maatwerk in massa’ te leveren. Met de realisatie van de bioreactor headplate in 3D print tonen Applikon en BPO een innovatie, welke tot stand is gekomen door industrie specifieke kennis te combineren met brede ontwerpervaring. (stand 129)

Gerecycled plastic granulaat
Van koelkast tot Coolstar. De teruggewonnen kunststoffen uit afgedankte koelkasten (polystyreen) worden door Coolrec-kunststoffen omgezet in 100% gerecycleerde PS-pellets, die direct door OEM’s kunnen worden gebruikt om nieuwe apparaten te produceren. Het is een duurzaam en economisch alternatief voor nieuwe kunststoffen. (stand 80)

Cold runner system
Het Coolshot koudlopersysteem maakt de betrouwbare en efficiënte verwerking van verschillende soorten LSR mogelijk. Het beschikt over het Ewikon elektrische aandrijfkleppoortsysteem dat ook met succes wordt gebruikt in hot runner-toepassingen. Bij de verwerking van LSR laten de elektrische stappenmotoren de kleppen met hoge precisie positioneren en dus een perfecte fijnverdeling van de spouwvulling. (stand 2)

Werkstukken met complexe geometrie
De ENESKAsonic, is ideaal voor werkstukken met een complexe geometrie en veelzijdig in gebruik. Met name op het gebied van eroderen en ponsen, waarbij extreem precieze randen of zeer schurend werk met harde materialen nodig zijn, kan het systeem volledig worden benut met een vermogen van 45 watt. Bij polijsten en leppen werkt de ENESKAsonic binnen een frequentiebereik van 20 tot 30 kHz. (stand 260)

Draagbare spectrofotometer
Als opvolger van de CM-2600d draagbare spectrofotometer, verbetert de CM-26d zijn voorganger op alle mogelijke manieren, inclusief een groot aantal functies die zijn ontwikkeld voor supply chains en digitaal kleurgegevensbeheer. De CM-26d bevat een kleurendisplay die foto’s en procesinstructies kan weergeven en is het eerste apparaat dat CM-CT1-configuratiesoftware gebruikt die groepsapparaatbeheer en hulp en ondersteuning op afstand mogelijk maakt. (stand 248)

eGate 2.0
Geavanceerde elektrische bediening voor toepassingen met grote onderdelen. Deze eGate van de volgende generatie biedt precisievormen meer opties en levert een schone, stille en energiezuinige werking die responsief, nauwkeurig en herhaalbaar is. De elektrische actuatorbouten van eGate rechtstreeks op het spruitstuk voor een eenvoudige installatie, met zowel een compacte voetafdruk als een kleine stapelhoogte. Nauwkeurige elektrische bediening van de positie, snelheid, snelheid en slag van elke kleppen kan leveren: optimale cosmetica voor oppervlakken van klasse A; controle balans en pack; Warpage-reductie; klemkrachtreductie; gedeeltelijke gewichtsreductie; grotere toepassingsflexibiliteit en onderhoudsvrije motor. (stand 175)

Sprekers behandelen brede mix van onderwerpen
Op maar liefst vier podia biedt Kunststoffen 2019 weer een uitgebreid lezingenprogramma. Ook hier zal het regelmatig gaan over duurzaamheid en circulariteit, maar er komen ook tal van andere onderwerpen aan bod. Op de eerste beursdag gaat Marloes Gerritsen, Project Manager sectortransities van MVO Nederland, in op de vraag hoe ondernemers hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Ze vertelt namens MVO Nederland wat er de komende jaren op de businessagenda staat en inspireert haar toehoorders met de resultaten van onverwachte samenwerking tussen innovatieve ondernemers. MVO Nederland verzorgt ook een sessie met praktijkvoorbeelden van circulaire en duurzame producten gemaakt uit huishoudelijk verpakkingsafval. Tricas realiseert duurzaam innoveren met NIR technologie. Paul Voerman legt uit hoe door een beter begrip van deze technologie en de nieuwste CCD sensoren, nieuwe toepassingen en markten kunnen worden aangeboord die voorheen ondenkbaar waren. Denk hierbij aan hoge precisie recycling, verhoogde kwaliteitscontrole van niet zichtbare onderdelen of het 3D scannen van interne componenten.

Het uitgebreide lezingenprogramma vormt een onmisbare component van Kunststoffen 2019.

Inzet van cobots
Aart Schoonderbeek van Green PAC behandelt het thema automatiseringsoplossingen. Op diverse plekken in de (kunststof)industrie worden cobots al ingezet. Wat kan er allemaal al en hoe krijgen we antwoord op de vraag waar nieuwe mogelijkheden en kansen liggen?

Kwaliteitstesten
Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van uw product of materialen, zijn (non)destructieve praktijktesten noodzakelijk. Vaak zijn standaard beschikbare Tooling en/of apparaten hiervoor niet toereikend. Eric Sülter van Eduteq legt uit hoe door gebruik te maken van reeds ontwikkelde bouwstenen het mogelijk is om snel en betrouwbaar maatwerk-oplossingen te realiseren. Waarbij de focus ligt op het meten van beweging, kracht en temperatuur.

Operation Clean Sweep
Op de tweede dag is er onder meer een lezing van Theo Stijnen van PlatsticsEurope Nederland. Hij gaat het hebben over Operation Clean Sweep: Hoe houden we onze kunststof pellets uit het milieu? Dit programma behelst een keten-brede gezamenlijke, systematische aanpak om pelletverlies te voorkomen. Erik de Ruijter, directeur beleid en advies van branchevereniging NRK, behandelt de NRK innovatiespin, waarmee slim innoveren makkelijker wordt. Met het IT platform MORE kunnen bedrijven hun ingezette recyclaat registreren en aan bijvoorbeeld hun klanten laten zien dat zij stappen maken in de circulaire economie.

Spuitgieten of 3D-printen
‘Spuitgieten en/of Additive Manufacturing. Dilemma of kans?’ Dat is het onderwerp van de bijdrage van Paul Simons van TSG Group. Innovaties vinden plaats op het gebied van productontwikkeling, machinebouw en tools. Op het gebied van producten voor Life Science & Health komen we vaak uit op spuitgieten als productietechniek. Waar kan Additive Manufacturing toegevoegde waarde leveren ten opzichte van spuitgieten? Op basis van een case van een medische microfluidische applicatie voor Trans Tech Diagnostics wordt dit nader toegelicht. In zijn presentatie ‘Flexibele automatische assemblage van kunststof, rubber en metaal producten’ neemt Cor Peters van Helvoet Rubber & Plastic Technology, zijn gehoor mee in de complexiteit van automatische assemblage van functionele hightech kunststof en rubber onderdelen. Dit in combinatie met specifiek voor de klant ontwikkelde kunststof en rubber product samenstelling, met een Zero defect approach. Hij zet onder andere de verschillen uiteen tussen dedicated assemblage lijnen en door Helvoet ontwikkelde Flex assemblage units. Zie voor het volledige programma de website van Kunststoffen 2019.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mikrocentrum lanceert Sheet Metal Event 2025

16-09 Het nieuwe evenement zal worden gehouden in de Koningshof in Veldhoven en Mikrocentrum wordt…

Materialen

Inspiratiesessie over circulariteit in kunststofindustrie

26-08 Wat betekent circulariteit precies in deze context en hoe kan effectief projectmanagement hierbij helpen? Bezoekers…

Toeleveren

Kunststoffenbeurs viert 25e editie

15-07 De Kunststoffenbeurs, de vakbeurs voor innovatieve, slimme en duurzame oplossingen met kunststof en rubber,…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Bedrijf en Economie

Edwin de Zeeuw nieuwe directeur Mikrocentrum

16-10 De Zeeuw, die deze functie overneemt van Bert-Jan Woertman, brengt veel ervaring en expertise…

Verspanen

MetaalNieuws thema/special Verspanen – Precisiebeurs 2023

16-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV