Lange zettingen zonder aftekening op tandem kantbank

Een moderne Haco ERM 43400 tandem kantbank is de jongste aanwinst van Peeters Landbouwmachines in Etten-Leur. Omdat deze machine werd geleverd zonder gereedschappen, heeft Widenhorn gezorgd voor een complete set bovenmessen en ondermatrijzen van de Italiaanse fabrikant Parma Stamp.

Wat in 1973 is gestart als leverancier van gebruikte tractoren en landbouwmachines, is in ruim 40 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende fabrikant van landbouwmachines. Per jaar produceert Peeters Landbouwmachines ruim 1.000 grote en 4.000 kleinere machines op verschillende locaties in Etten-Leur en Achtmaal. Deze worden  geleverd in ruim 40 landen, veelal via dealers. Het bedrijf is opgericht door de ouders van de huidige eigenaar Dannie Peeters, die samen met zijn vrouw Monique het bedrijf, met ruim 125 man personeel, sinds 1996 runt. Dannie is min of meer in het bedrijf opgegroeid en maakte op jonge leeftijd al schaalmodellen van de giertanken die werden geproduceerd. Hij heeft veel ideeën kunnen verwezenlijken in het bedrijf en deze tekent hij zelf nog steeds in 2D uit. Deze worden vervolgens door de ontwikkelaars in SolidWorks in 3D uitgetekend. Hierin wordt ook door middel van simulatie de werking van de machines getest, alvorens deze in productie worden genomen.

Widenhorn

Doordat de gereedschappen ook in DXF zijn aangeleverd, konden ze direct worden ingelezen in de besturing.

Alles in eigen huis produceren
Peeters Landbouwmachines heeft al vroeg besloten in Nederland te blijven produceren, zodat de kwaliteit kan worden gegarandeerd en snel kan worden ingespeeld op de veranderingen in de markt. De landbouwmachines worden volledig in eigen huis geproduceerd. Van ruw materiaal tot geassembleerd eindproduct kan in een week worden gemaakt. “We kunnen alleen maar concurrerend blijven produceren in Nederland als we continu blijven investeren in de nieuwste productietechnologie”, legt Dannie Peeters uit. “In 1998 kochten we de grootste 6 kW lasersnijmachine van Europa waar we inmiddels 20 miljoen kilo staal op hebben gesneden. In 2011 hebben we een 16-assige Mazak 3D buizenlasersnijmachine aangeschaft, gevolgd door een Haco kantbank met Yaskawa robot voor het automatisch kanten van zware plaatwerkonderdelen.”

In totaal beschikt Peeters over zes grote CNC snijmachines, meer dan tien Haco kantbanken en tientallen lasrobots. De doelstelling is om zoveel mogelijk te robotiseren. De nieuwste aanwinst is een moderne Haco ERM 43400 tandem kantbank, welke in 2016 is geïnstalleerd.

Kantgereedschappen voor tandem
De keuze valt al jaren op Haco voor kantbanken door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De keuze voor de tandem kantbank van Haco was dan ook snel gemaakt. Voor de kantbank met een werkbereik van 8,5 meter was ook behoefte aan nieuw gereedschap. Omdat de kantbank zou worden geleverd zonder gereedschappen, werd op de Nederlandse markt gezocht naar een betrouwbare leverancier voor de gereedschappen. “We waren al in een vergevorderd stadium met meerdere leveranciers, toen we op het spoor kwamen van Widenhorn en de Parma Stamp kantgereedschappen”, vertelt Dannie Peeters. “We hadden nog niet het goede gevoel en dat kregen we wel direct bij Widenhorn. Het is net als wij een familiebedrijf; goed bereikbaar en alle vragen werden snel beantwoord. Daarnaast was de prijs direct goed. We hoefden dus ook niet lang na te denken om voor de Parma Stamp gereedschappen te kiezen van Widenhorn.”

Optimale levensduur
De keuze werd gemaakt voor een complete set aan bovenmessen en ondermatrijzen. Het meest passende gereedschap voor Peeters Landbouwmachines is het zogenoemde Zwanenhals kantgereedschap. Hiermee kunnen alle producten worden gezet op de tandem kantbank. De kantgereedschappen hebben een optimale levensduur, doordat ze inductiegehard en niet lasergehard zijn. Tevens zijn de gereedschappen met hoge nauwkeurigheid geproduceerd en gepolijst over de gehele lengte, zodat er over de totale lengte van het werkbereik een afwijking is van maximaal 0,02 mm. Op deze manier kunnen producten met lange zettingen zonder aftekening worden gezet, zelfs als zowel het bovenmes als de ondermatrijs uit vele verschillende secties bestaat.
Inmiddels zijn de eerste gereedschappen succesvol in gebruik genomen. Doordat deze ook in DXF zijn aangeleverd, konden ze direct worden ingelezen in de besturing van de kantbank. De gereedschappen liggen nu nog op de pallets, maar inmiddels is een mooie kast ontworpen voor de kantgereedschappen, welke het mogelijk maakt snel te kunnen wisselen bij de machine.

Nieuwe productielocatie
De levertijd van de landbouwmachines is door het grote succes enorm toegenomen. Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen en de levertijd te verkorten is Dannie Peeters druk doende met de bouw van een compleet nieuwe productielocatie met de modernste technieken. Deze locatie zal weer in Etten-Leur komen. De CNC-machines worden uitgerust met de modernste robots, zodat zo efficiënt mogelijk kan worden geproduceerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

07-11 Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Kantbanken van Blom Opmeer zijn weer helemaal top

19-07 Blom Opmeer realiseert met professionele apparatuur en efficiënte werkprocessen vele projecten voor opdrachtgevers door…

Plaatbewerking

Meer tonnage voor Bormstaal met gemoderniseerde kantbank

25-04 Bormstaal is een specialist in snijden, constructiewerk en plaatbewerking. Met tien medewerkers en een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

‘Kantbank gaat deel uitmaken van productielijn’

27-02 Wensink voorspelt dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren. Alles…

Plaatbewerking

Zware Haco kantbank maakt Mesken nóg veelzijdiger

01-02 Mesken levert technisch werk op maat en is een begrip in Drenthe en omstreken.…

Plaatbewerking

Haco presenteert nieuwe hydraulische guillotineschaar

25-10 Hij is aangestuurd door de SC100 T-besturing met touchscreen waarmee de operator automatisch de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?