Lasers JÖRG blinken uit in beperkt materiaalverlies

De lasersnijmachines die JÖRG ontwikkelt en bouwt voor het snijden van dunne plaat vanaf coil, gaan tegenwoordig ook de grens over. Onlangs is er een verscheept naar Canada, wat dichter bij huis is ook de eerste machine in Duitsland geleverd. Beide machines worden, net als bij de meeste klanten in Nederland en België, ingezet door isolatiebedrijven. Maar de lasers van JÖRG zijn ook geschikt voor andere toepassingen.

Dat er een machine naar Canada gaat is wel bijzonder. Accountmanager Johan Kok ziet het dan ook meer als een uitschieter. Het is niet zo dat de machinebouwer uit Dodewaard nu de Noord-Amerikaanse markt gaat bewerken. Heel anders ligt dat voor Duitsland. “Daar zit voor ons wel potentieel”, aldus Kok. “We beginnen in het Ruhrgebied en zakken dan af richting München en Zwitserland.”

Isolatiemateriaal

JÖRG ziet kansen in Duitsland omdat het met haar lasersnijmachines een uitgesproken concept biedt richting isolatiebedrijven. Kok: “We onderscheiden ons in deze branche met een machine met moderne lasertechnologie voor een concurrerende prijs. Daarmee krijgen onze klanten met een lagere investering een hogere productiecapaciteit.”

De lasersnijmachines worden vooral ingezet voor het snijden van plaatmateriaal dat om isolatiemateriaal heen wordt gezet. “Op de plants van bedrijven als Esso en Shell lopen allemaal buizen”, legt Kok uit. “Deze worden verwarmd tot een bepaalde temperatuur en om die warmte vast te houden gaat er isolatiemateriaal omheen. Daar omheen komt dan een bekleding van dun aluminium of RVS plaat. Dit kan met onze machines perfect worden gesneden en met onze software kunnen efficiënt de uitslagen en snijprogramma’s worden gemaakt.”

Twee types

JÖRG bouwt twee types lasersnijmachines: de Professional en de Compact versie. De Professional machines zijn leverbaar in de machinebreedtes 1050, 1270 en 1550 mm. De Compact heeft een werkbreedte van 1020 mm. Het zijn standaard machines, maar ze kunnen ook op klantenwensen aangepast worden. Ze worden naar keuze voorzien van een 1 of een 2 kW IPG-fiberlaserbron. De Professional machines worden vrijwel altijd geleverd met een 2 kW bron. Dit geeft niet alleen een hogere snijsnelheid, tevens is het mogelijk hiermee gecoat en/of gekleurd materiaal te snijden.

Minimaal materiaalverlies

Een voordeel van het snijden met deze lasers is dat ze geen spetter en geen beschadigingen aan onderzijde van de plaat veroorzaken. Maar vooral blinken de machines van JÖRG uit door het beperkte materiaalverlies. “Daar hebben we goed over nagedacht”, zegt Kok. Het rechtstreeks snijden vanaf coil resulteert sowieso al in minder materiaalverlies en een efficiënte aanvoer van plaat. Het materiaalverlies wordt nog verder beperkt doordat JÖRG bij deze machines de CAMDuct software levert, waarmee je de productie efficiënt kunt beheren: uitslaan, nesten en programmeren gaat heel makkelijk met minimaal materiaalverlies. “De klanten die zijn overgestapt naar onze lasersnijmachine en onze software ervaren een grote besparing van materiaalverbruik.”

Andere toepassingen

De lasers zijn geschikt voor serieproductie, hoogvolume productie, productie van veel verschillende onderdelen en kunnen als vervanger van ponsstraten gebruikt worden. Ze zijn zeker niet alleen inzetbaar voor isolatieplaatwerk. Het is ook een krachtige machine voor het snijden van uitslagen voor luchtkanalen en ventilatie. Zo zet een bedrijf in Estland een JÖRG machine in voor het snijden van RVS ventilatiekasten.

Een Nederlands bedrijf snijdt er sinds vorig jaar voorgelakte gevelbeplating mee. Volgens Kok is de laser ook geschikt voor toepassingen, waarvoor nu vaak vlakbedlasers worden gebruikt. “Bijvoorbeeld voor kettingkasten uit dunne plaat. Je kunt hiermee ook RVS keukenbladen uit één lengte maken zonder dat lassen noodzakelijk zijn, of geperforeerde platen die in de gevelbouw worden gebruikt. Maar ook moeilijke ringen van 0,7 tot 2 mm. Het voordeel van coil is dat er continu materiaal in gaat. Tot 5000 kilo kunnen we constant door laten draaien. We kunnen bovendien zorgen voor een automatisch vervolgproces, wat ideaal is als je bijvoorbeeld miljoenen ringetjes moet produceren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Toekomstgerichte oplossingen met fiberlasers HGTECH

17-11 HGTECH is nadrukkelijk bezig om met zijn fiberlasersnijmachines, die onder de merknaam Marvel op…

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Plaatbewerking

Partnerschap van coil tot kast

16-02 De twee Nederlandse bedrijven willen de productiviteit en de flexibiliteit in het productieproces, van…

Plaatbewerking

Flexibel ponsen vanaf coil

18-12 Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco…

Plaatbewerking

Jörg weer present

05-10 Ook Jörg is weer op METAVAK aanwezig met een aantal interessante machines voor plaatbewerking.…

Plaatbewerking

Grote efficiëntieverbetering met retrofit

02-04 Niet iedereen kan zich een nieuwe kantbank veroorloven. En vaak hoeft dat ook niet.…

Verspanen

Oplossingen voor procesoptimalisatie op elk gebied

06-03 Steeds meer exposanten van de Brabantse Metaaldagen (10-12 april in de Brabanthallen in Den…

Plaatbewerking

Jörg heeft machines voor diverse sectoren beschikbaar

24-10 Als vaste exposant op METAVAK, is Jörg Machines ook dit jaar weer aanwezig met…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X