Jörg bouwt weer snelle plaatwalsen

Jörg Machines is weer begonnen met het maken van plaatwalsen. Het voornaamste kenmerk van dit nieuwe eigen product: snelheid.

Snelheid is het voornaamste kenmerk van de plaatwalsen die Jörg Machines weer zelf bouwt.

In het verleden bouwde Jörg – al meer dan 85 jaar fabrikant en leverancier van machines voor plaatbewerking – jarenlang plaatwalsen. Maar hier kwam begin jaren negentig een eind aan. Nu is dit opnieuw opgepakt. “We bouwen eigenlijk weer de oude Jörg wals, maar nu in een 2023-jasje”, zegt directeur Reinhard Reincke.

Behoefte aan snelheid

Jörg is al jaren distributeur van de plaatwalsen van de Zweedse fabrikant Nosstec. Deze produceert een pakket plaatwalsen, zowel handbediend, motorisch als CNC bestuurd; met 3 en 4 rollen, symmetrisch en asymetrisch. Maar het Zweedse pakket omvat geen snelle wals. En juist hiervoor ziet Jörg een gaatje in de markt. “Isolatie- en luchtkanalenbedrijven en ook apparatenbouwers willen snel kunnen werken”, zegt Reincke. “Daarvoor hebben we nu een wals met hoge snelheid én 3 rollen aandrijving.” Vanwege de hoge snelheid is een beveiliging ontwikkeld. We bouwen ze in lengtes van 1 en 1,25 meter voor het dunne segment. Deze nieuwe plaatwalsen zijn geschikt voor 1,0 tot 1,5 mm dik materiaal.”

Huisshow

De nieuwe plaatwals werd eerder deze maand gepresenteerd op de huisshow van Jörg in Dodewaard. Drie dagen lang toonde Jörg hier vrijwel alle machines die het zelf bouwt: van de handbediende voormachines tot en met de cnc-gestuurde lasersnijmachines, met alle mogelijke werkingen en opties. Ook de Air-Works rolvormers voor flensnaden, flensmachines en plasmasnijmachines – die eveneens in eigen huis worden gebouwd – waren te zien. Machines van merken die Jörg distribueert, zoals Euromac, Dener, Cidan, Schechtl, Schlebach, Variobend, Slinet en Nosstec, maakten het aanbod voor de bezoekers van het open huis compleet.

De Slinet is een knipslit machine die vlak plaatmateriaal zowel in de lengte als de breedte kan bewerken en dus ook segmenten kan knippen vanaf coil.

De Slinet is een knipslit machine die vlak plaatmateriaal zowel in de lengte als de breedte kan bewerken en dus ook segmenten kan knippen vanaf coil.

Huismerk guillotinescharen

De eigen plaatwals was niet het enige nieuwe product op de huisshow. Sinds vorig jaar worden ook de Jörg JRGM guillotinescharen op de markt gebracht. Dit zijn scharen die Jörg al jaren betrekt van een gerenommeerde fabrikant, maar deze worden nu als een huismerk aangeboden. “Dit is een kwalitatief goede schaar, die we kunnen aanbieden van een klein model van 1 meter tot zelfs 4 meter”, zegt Leonard van den Ouden, verkoper Binnendienst bij Jörg Machines. “Uitvoering met return to sender is mogelijk.” Hij ziet kansen voor dit huismerk omdat er in het kleine segment nog veel vraag is naar scharen tot 1,5 meter, met name bij scholen en andere opleidingsinstellingen en R&D-afdelingen en bedrijven met een wat kleiner budget.

Slinet slitmachine

Een andere opvallende nieuwe machine in de showroom tijdens het open huis was de Slinet van Asco Maschinen, dat tevens de producent is van de Variobend langzetbanken. De Slinet is een slitmachine die vlak plaatmateriaal zowel in de lengte als de breedte kan bewerken en dus ook segmenten kan knippen vanaf coil. Het is een flexibele en gebruiksvriendelijke oplossing voor coilverwerking. De Slinet – die compact is gebouwd – maakt nauwkeurig snijden mogelijk met korte insteltijden. Een slimmigheid van de machine is de volledig geautomatiseerde instelling van maximaal 8 messen, die een geautomatiseerde aanpassing voor het snijden mogelijk maakt.

Asco levert ook een ander type Slinet dan hier getoond werd. Deze machine kan worden uitgerust met een automatisch coilmagazijn. Dit biedt ruimte voor meerdere coils (9 stuks in de standaardversie), waarbij de coil die moet worden geknipt automatisch naar de voorste positie kan worden geplaatst. Dit kan een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld de dak- en gevelplaat branche, die verschillende kleuren gecoat materiaal en ook verschillende materiaalsoorten verwerkt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Jörg met automatiseringsoplossing voor plaat knippen en buigen op TechniShow

02-02 Hiervoor zet de fabrikant en leverancier van machines voor de verwerking van dunne plaat…

Verspanen

DMG Mori trapt nieuwe jaar af met huisshow in Pfronten

13-12 Het accent zal tijdens deze huisshow liggen op procesintegratie, automatisering, digitale transformatie en groene…

Plaatbewerking

BLM Group presenteert Lasertube LT12

27-09 Dit is een installatie voor het lasersnijden van buizen en metalen profielen met diameters…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT

04-09 Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de…

Plaatbewerking

Jörg presenteert zich als totaalleverancier

13-04 Het hele assortiment voor het voetlicht brengen was een van de redenen om de…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT met partners

23-02 De huisshow is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV