Jörg bouwt weer snelle plaatwalsen

Jörg Machines is weer begonnen met het maken van plaatwalsen. Het voornaamste kenmerk van dit nieuwe eigen product: snelheid.

Snelheid is het voornaamste kenmerk van de plaatwalsen die Jörg Machines weer zelf bouwt.

In het verleden bouwde Jörg – al meer dan 85 jaar fabrikant en leverancier van machines voor plaatbewerking – jarenlang plaatwalsen. Maar hier kwam begin jaren negentig een eind aan. Nu is dit opnieuw opgepakt. “We bouwen eigenlijk weer de oude Jörg wals, maar nu in een 2023-jasje”, zegt directeur Reinhard Reincke.

Behoefte aan snelheid

Jörg is al jaren distributeur van de plaatwalsen van de Zweedse fabrikant Nosstec. Deze produceert een pakket plaatwalsen, zowel handbediend, motorisch als CNC bestuurd; met 3 en 4 rollen, symmetrisch en asymetrisch. Maar het Zweedse pakket omvat geen snelle wals. En juist hiervoor ziet Jörg een gaatje in de markt. “Isolatie- en luchtkanalenbedrijven en ook apparatenbouwers willen snel kunnen werken”, zegt Reincke. “Daarvoor hebben we nu een wals met hoge snelheid én 3 rollen aandrijving.” Vanwege de hoge snelheid is een beveiliging ontwikkeld. We bouwen ze in lengtes van 1 en 1,25 meter voor het dunne segment. Deze nieuwe plaatwalsen zijn geschikt voor 1,0 tot 1,5 mm dik materiaal.”

Huisshow

De nieuwe plaatwals werd eerder deze maand gepresenteerd op de huisshow van Jörg in Dodewaard. Drie dagen lang toonde Jörg hier vrijwel alle machines die het zelf bouwt: van de handbediende voormachines tot en met de cnc-gestuurde lasersnijmachines, met alle mogelijke werkingen en opties. Ook de Air-Works rolvormers voor flensnaden, flensmachines en plasmasnijmachines – die eveneens in eigen huis worden gebouwd – waren te zien. Machines van merken die Jörg distribueert, zoals Euromac, Dener, Cidan, Schechtl, Schlebach, Variobend, Slinet en Nosstec, maakten het aanbod voor de bezoekers van het open huis compleet.

De Slinet is een knipslit machine die vlak plaatmateriaal zowel in de lengte als de breedte kan bewerken en dus ook segmenten kan knippen vanaf coil.

De Slinet is een knipslit machine die vlak plaatmateriaal zowel in de lengte als de breedte kan bewerken en dus ook segmenten kan knippen vanaf coil.

Huismerk guillotinescharen

De eigen plaatwals was niet het enige nieuwe product op de huisshow. Sinds vorig jaar worden ook de Jörg JRGM guillotinescharen op de markt gebracht. Dit zijn scharen die Jörg al jaren betrekt van een gerenommeerde fabrikant, maar deze worden nu als een huismerk aangeboden. “Dit is een kwalitatief goede schaar, die we kunnen aanbieden van een klein model van 1 meter tot zelfs 4 meter”, zegt Leonard van den Ouden, verkoper Binnendienst bij Jörg Machines. “Uitvoering met return to sender is mogelijk.” Hij ziet kansen voor dit huismerk omdat er in het kleine segment nog veel vraag is naar scharen tot 1,5 meter, met name bij scholen en andere opleidingsinstellingen en R&D-afdelingen en bedrijven met een wat kleiner budget.

Slinet slitmachine

Een andere opvallende nieuwe machine in de showroom tijdens het open huis was de Slinet van Asco Maschinen, dat tevens de producent is van de Variobend langzetbanken. De Slinet is een slitmachine die vlak plaatmateriaal zowel in de lengte als de breedte kan bewerken en dus ook segmenten kan knippen vanaf coil. Het is een flexibele en gebruiksvriendelijke oplossing voor coilverwerking. De Slinet – die compact is gebouwd – maakt nauwkeurig snijden mogelijk met korte insteltijden. Een slimmigheid van de machine is de volledig geautomatiseerde instelling van maximaal 8 messen, die een geautomatiseerde aanpassing voor het snijden mogelijk maakt.

Asco levert ook een ander type Slinet dan hier getoond werd. Deze machine kan worden uitgerust met een automatisch coilmagazijn. Dit biedt ruimte voor meerdere coils (9 stuks in de standaardversie), waarbij de coil die moet worden geknipt automatisch naar de voorste positie kan worden geplaatst. Dit kan een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld de dak- en gevelplaat branche, die verschillende kleuren gecoat materiaal en ook verschillende materiaalsoorten verwerkt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT met partners

23-02 De huisshow is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in…

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Verspanen

Grob introduceert drie nieuwe vierassers

17-03 Het virtuele open huis van Grob is een vijfdaags evenement waar oplossingen en producten…

Verspanen

Index draaimachine met VDI-40 revolver voor compleet bewerken grote delen

31-08 De nieuwe Index G400 van de Duitse draaimachinefabrikant Index is een compleet bewerkingscentrum voor…

Featured

Lasers JÖRG blinken uit in beperkt materiaalverlies

08-07 De lasersnijmachines die JÖRG ontwikkelt en bouwt voor het snijden van dunne plaat vanaf…

Bedrijf en Economie

Nieuwe datums voor vakbeurzen en huisshows

09-03 Voor veel evenementen (vakbeurzen, huisshows, et cetera) die de komende weken niet doorgaan vanwege…

Plaatbewerking

Jörg weer present

05-10 Ook Jörg is weer op METAVAK aanwezig met een aantal interessante machines voor plaatbewerking.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen