Lasklembank vervangt autogeen soldeerproces van verzinkt stalen bakken

Dunwandige verzinkt stalen producten worden veelal handmatig gesoldeerd. Solderen met een autogeen vlam brengt echter een hoge warmte-inbreng met zich mee, waardoor dunwandige producten snel vervormen. GEA Goedhart, fabrikant van luchtkoelers en luchtgekoelde condensors voor grootschalige koel- en vriesdoeleinden in de industriële markt, heeft door ADK Techniek voor dat doel een lasklembank laten bouwen.

Door toepassing van het plasma lasproces, met automatische koud-draadaanvoer, last GEA Goedhart nu verzinkt stalen lekbakken voor de condensors volledig geautomatiseerd, in een hoge en constante laskwaliteit en met een hoge betrouwbaarheid.

ADK Techniek, gespecialiseerd in de engineering en bouw van speciaalmachines voor las- en snijprocessen, bouwde daarvoor een speciale lasklembank met aan- en afvoer rollenbanen die de langsnaden van lekbakken positioneert, klemt en geautomatiseerd aflast.

Deze lasklembank is opgebouwd uit een stabiel frame, gecompleteerd met een lasrail, voorzien van een middels een servomotor aangedreven lorry. Aan de onderzijde van het frame is een in hoogte verstelbare doorn gemonteerd. Deze is op product specificatie ontwikkeld en is opgebouwd uit aluminium blokken, voorzien van waterkoeling en gasbacking. In deze aluminium blokken zijn koperen strippen gemonteerd, welke zijn voorzien van een lasgroef en gaatjes voor backinggas. Deze koperen strippen dienen als smeldbadondersteuning. Hierdoor is het mogelijk een gecontroleerde doorlassing te maken.

Door toepassing van deze speciale uitneembare blokken is het mogelijk op deze lasklembank iedere willekeurige afmeting van bakken af te lassen tot een maximum breedte van circa 1500 mm. Het principe is redelijk vergelijkbaar met de werkwijze zoals wordt toegepast bij een zogenaamde kantbank.

De belangrijkste productieproblemen die GEA Goedhart met de lasklembank van ADK Techniek heeft opgelost zijn, de kwaliteit van de las, een kortere doorlooptijd, een mooier visueel uiterlijk en een sterk gereduceerde vervorming van de lekbakken. Ook de constante beweging van de lastoorts middels de servo gestuurde lorry is een grote verbetering ten opzichte van het handmatig lassen.

ADK Techniek is gespecialiseerd in de engineering en bouw van speciaalmachines voor las- en snijprocessen en is een divisie van Valk Welding.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Ergonomie en lassen zijn geen paradox

03-06 “Bij het inrichten van lasplekken moet de fysieke gezondheid van de lassers centraal staan,…

Personeel en Opleiding

Samenwerking Kumoweld en RTC Hardenberg

29-01 Kumoweld staat bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) geregistreerd als Erkend Opleider. Deze…

Verbinden

Esab maakt lassen met optimale booginstellingen makkelijker

12-09 Beide apparaten maken het gemakkelijker om te lassen met geoptimaliseerde booginstellingen omdat ze geavanceerde…

Personeel en Opleiding

Europees goud voor lasser Bart Willems

11-09 Het 3-daagse Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs is zaterdagavond afgesloten met een feestelijke ceremonie en…

Verbinden

Lassen zonder zorgen

06-09 Of het nu gaat om lasmachines, lastoortsen of lasdraad, handmatig lassen, robotlassen of volledige…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Automatisering

Beter lassen in scheepsbouw met KI

17-04 Betrouwbare en tegelijkertijd effectieve lasprocessen zijn van groot belang in de scheepsbouw. Geautomatiseerde processen…

Verbinden

Nederlands Kampioenschap Lassen bij SMEOT

13-03 Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV