Lasklembank vervangt autogeen soldeerproces van verzinkt stalen bakken

Dunwandige verzinkt stalen producten worden veelal handmatig gesoldeerd. Solderen met een autogeen vlam brengt echter een hoge warmte-inbreng met zich mee, waardoor dunwandige producten snel vervormen. GEA Goedhart, fabrikant van luchtkoelers en luchtgekoelde condensors voor grootschalige koel- en vriesdoeleinden in de industriële markt, heeft door ADK Techniek voor dat doel een lasklembank laten bouwen.

Door toepassing van het plasma lasproces, met automatische koud-draadaanvoer, last GEA Goedhart nu verzinkt stalen lekbakken voor de condensors volledig geautomatiseerd, in een hoge en constante laskwaliteit en met een hoge betrouwbaarheid.

ADK Techniek, gespecialiseerd in de engineering en bouw van speciaalmachines voor las- en snijprocessen, bouwde daarvoor een speciale lasklembank met aan- en afvoer rollenbanen die de langsnaden van lekbakken positioneert, klemt en geautomatiseerd aflast.

Deze lasklembank is opgebouwd uit een stabiel frame, gecompleteerd met een lasrail, voorzien van een middels een servomotor aangedreven lorry. Aan de onderzijde van het frame is een in hoogte verstelbare doorn gemonteerd. Deze is op product specificatie ontwikkeld en is opgebouwd uit aluminium blokken, voorzien van waterkoeling en gasbacking. In deze aluminium blokken zijn koperen strippen gemonteerd, welke zijn voorzien van een lasgroef en gaatjes voor backinggas. Deze koperen strippen dienen als smeldbadondersteuning. Hierdoor is het mogelijk een gecontroleerde doorlassing te maken.

Door toepassing van deze speciale uitneembare blokken is het mogelijk op deze lasklembank iedere willekeurige afmeting van bakken af te lassen tot een maximum breedte van circa 1500 mm. Het principe is redelijk vergelijkbaar met de werkwijze zoals wordt toegepast bij een zogenaamde kantbank.

De belangrijkste productieproblemen die GEA Goedhart met de lasklembank van ADK Techniek heeft opgelost zijn, de kwaliteit van de las, een kortere doorlooptijd, een mooier visueel uiterlijk en een sterk gereduceerde vervorming van de lekbakken. Ook de constante beweging van de lastoorts middels de servo gestuurde lorry is een grote verbetering ten opzichte van het handmatig lassen.

ADK Techniek is gespecialiseerd in de engineering en bouw van speciaalmachines voor las- en snijprocessen en is een divisie van Valk Welding.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nederlands Kampioenschap Lassen bij SMEOT

13-03 Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek.…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen