Lasrobotintegrator Valk Welding is niet te koop voor Chinezen

Chinese investeerders hebben onlangs een grote Duitse robotfabrikant overgenomen. Zijn Nederlandse collega’s de volgende in de rij? Remco Valk, CEO van lasrobotintegrator Valk Welding Group, geeft antwoord op deze vraag.

Steeds meer robotfabrikanten en -integratoren worden opgekocht door Chinese investeerders. Wanneer is het uw beurt?

Remco Valk: (lachend) “Tot nu toe hebben we geen aanbod van een Chinese investeerder ontvangen. Maar we zouden ons bedrijf ook niet verkopen. Valk Welding is een tweede generatie familiebedrijf en ik hoop dat het nog vele generaties lang in familiehanden zal blijven.”

Maar een Chinese investeerder heeft net een van uw collega’s uit Duitsland gekocht. Verandert dit de marktsituatie? Een grote robotfabrikant uit Augsburg is sinds 2016 ook al voor het grootste deel in handen van de Chinese Midea Group. Zie je hier een strategie?

“Ik denk dat onze collega uit Haiger een reden had om het bedrijf te aan Chinese investeerders te verkopen. Er zijn altijd veel redenen voor een dergelijke beslissing. Maar wij gaan onze eigen weg en hebben ook voldoende eigen middelen om verder te kunnen groeien.”

Ja, we hebben gehoord over de uitbreiding en nieuwbouw. Wat kunt u hierover zeggen?

“Met onze huidige gebouwen en kantoren komen we ruimte tekort. We groeien voortdurend en de medewerkers hebben goede kantoren en ruimtes nodig. Onlangs werd een gebouw in onze straat te koop aangeboden, ik heb er niet lang over nagedacht en het direct gekocht. Na de verbouwing zullen we in januari 2020 daar met de service en engineering in trekken. We hebben nog een ander gebouw kunnen huren en ook dit kunnen we goed gebruiken. Daarnaast is de bouw van onze nieuwe productievestiging in Tsjechië volgende maand gereed en kunnen we daar de 30-35% productiecapaciteitsvergroting starten die we hard nodig hebben.”

Als ik u zo hoor, is de markt positief en groeit de markt. U leest ook andere cijfers in de pers.

“Ja, die cijfers hebben we ook gelezen, maar dat geldt niet voor ons. Dat komt door ons productportfolio. Wij leveren lasrobotsystemen, automatisering en daarmee bieden we een oplossing voor een klantprobleem. Wij praten met onze klanten, luisteren en leveren graag een klantspecifieke oplossing.”

En dit is niet in het belang van Chinese investeerders? Misschien zouden Amerikaanse investeerders zich bij Valk Welding willen aansluiten nadat de Groenlandse overeenkomst met de VS is verbroken?

Remco H. Valk: (lachend) “Ik denk dat we te klein zijn voor zo’n deal. Valk Welding levert ongeveer 200 robots per jaar, plus lastoebehoren, spare parts en lasdraad. We hebben een super geweldig team, goede medewerkers waar ik erg trots op ben en een duidelijke missie: ‘The strong connection’. We hebben een sterke band zowel met onze medewerkers, als klanten en leveranciers. Als familiebedrijf is deze sterke band erg belangrijk.”

Ligt daar het succes van uw onderneming – in de sterke verbondenheid – The strong connection?

“De mensen – het team brengt succes. En de wil om samen met de klant een oplossing te vinden en aan de wensen van de klant te voldoen. Daar ligt ons succes.”

En waar ziet u de grenzen van de collega’s uit Haiger?

“Nou, ik ken het bedrijf, de mentaliteit en enkele medewerkers goed. Ik heb daar in 1978/1979 een fase van mijn opleiding doorgebracht en ben nog steeds bevriend met een aantal mensen van hen. Met het bedrijf zelf is er een gezonde competitie. Ik denk dat Valk Welding de meer innovatieve producten biedt en veel flexibeler, sneller en klantgerichter werkt op de markt.”

Vormt de instap van Chinezen ook een gevaar voor een bedrijf?

“Ik kan daar geen sluitend antwoord op geven. Ik denk echter dat klanten in Europa zeer voorzichtig zullen zijn. We hadden iets soortgelijks gezien toen Chinezen in Augsburg instapten. Veel klanten waren bang dat de Chinese concurrentie belangrijke technologieën, specifieke knowhow, assemblage- en productiekennis zouden overnemen.
Investeerders verwachten rendementen. De verwachtingen kunnen natuurlijk verschillen. Vooral wanneer een staat investeert in een bedrijf en specifiek in belangrijke technologie en toekomstige markten.”

Moeten we in Europa zorgen dat we onze technologische voorsprong behouden?

“Ik ben zeker niet het juiste aanspreekpunt voor deze vraag. Dit moet je aan andere deskundigen vragen. Ik kan alleen maar bevestigen dat wij als Valk Welding met ons familiebedrijf streven naar een leidende positie in gerobotiseerde lastechniek in Europa en op sommige gebieden al toonaangevend zijn. Daar ben ik trots op.”

Door Erik Steenkist

Cloos in Chinese handen

De collega in Haiger waaraan Remco Valk in bovenstaand interview refereert, is Carl Cloos Schweisstechnik. Cloos maakte onlangs bekend dat het de krachten bundelt met de Chinese automatiseringsspecialist Estun Automation. Met de overname van Cloos streeft de Estun Groep ernaar een wereldwijd leidende robot-onderneming te worden. Cloos zelf zegt met de Estun Groep een perfecte partner te hebben gevonden voor de strategische uitbreiding van zijn las- en robotica-aanbod en zich zo te verzekeren van duurzame groei.Cloos-directeur Sieghard Thomas wijst erop dat robots momenteel breed in veel industriële branches hun intrede doen. “Dat leidt tot steeds snellere innovaties, hogere investeringen en kortere levenscycli. Dat moeten we opvangen met schaaleffecten en marktpenetratie. We staan in de digitalisering voor een keerpunt waarop we ons proactief instellen.” Bob Wu, bestuursvoorzitter van Estun, verwacht dat door gezamenlijke ontwikkelingen met Cloos nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen sneller en dynamischer marktrijp kunnen worden gemaakt. De bedrijfsleiding van Carl Cloos Schweisstechniek zal ook in de toekomst onder leiding van Sieghard Thomas staan en Haiger blijft de hoofdzetel van Cloos.

Kuka
De grote robotfabrikant uit Augsburg die in het interview eveneens ter sprake komt, is Kuka. Kuka is in handen van het Chinese Midea, dat huishoudelijke apparaten produceert, waaronder wasmachines. Midea heeft de Kuka Groep overgenomen omdat het op zoek was naar automatiseringskennis- en kunde.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Wereldwijd stijgt vraag naar robotisering en automatisering

01-12 Na een moeilijke economische periode veroorzaakt door de enorme effecten van de coronacrisis, boekt…

Plaatbewerking

4Innovators doen aan kruisbestuiving

22-11 Over drie dagen trok het evenement in totaal ruim 150 bezoekers. Dat was minder…

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

Plaatbewerking

De 4Innovators komen terug, met gast-partners

14-07 In de industriële omgeving van dit innovatieve bedrijf zullen de vier vaste partners hun…

Automatisering

Los ik mijn tekort aan lassers nu op met een lascobot of een lasrobot?

30-06 Valk Welding, specialist op het gebied van lasrobotisering, werkt ook aan de uitbreiding van…

Verspanen

DMG Mori investeert 75 miljoen in productie 5-assers in China

14-04 De nieuwe productiefaciliteit van 35.000 vierkante meter zal zwaar geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, zo…

Verbinden

Valk Welding viert zestigjarig jubileum

22-03 Met de oprichting van ‘LAS Verkoopmaatschappij’ startte de vader van Remco H. Valk op…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X