Lichtgewicht stroombron voor (hecht)lassen

22

Venvulas Lastechniek uit Vught heeft een oplossing geïntroduceerd voor het veilig en comfortabel hechtlassen (MIG/MAG) van bouwstaal (beton bewapening) en lichte staalconstructies. Dit zowel in de open lucht en in productiehallen als in besloten ruimten.

De nieuwe Röwac 320IG inverter is hèt alternatief voor het gebruik van zware en logge stroombronnen, die in besloten ruimten bovendien met een scheidingstrafo’s toegepast moeten worden. De compacte, lichtgewicht Röwac 320IG wordt in de Venvulas-fabriek in Dodewaard geproduceerd en geleverd met 20 meter tussenpakket en lichtgewicht kunststof draadkoffer. Alles past op een optioneel leverbare steekwagen en mede daardoor biedt deze configuratie maximale bewegingsvrijheid.

Elektrode hechtlassen is om technische redenen niet ideaal omdat de hechtlassen slecht opmengen in het materiaal van de eindlas en daardoor zichtbaar blijven. Hechten met MIG/MAG is dan ook de oplossing, maar vereist normaal gesproken zware, logge lasmachines die op een bouwplaats met een kraan op de gewenste plek gezet moet worden. Wordt de apparatuur gebruikt in een besloten ruimte, dan zal er bovendien een zware scheidingstrafo toegepast moeten worden, want in deze situaties mag er geen direct aan het net gekoppelde gelijkrichter in de ruimte staan. Dit alles bij elkaar is zwaar, omvangrijk en lastig te verplaatsen.

Nieuwe inverter
Venvulas ontwikkelde voor deze toepassing een nieuwe MIG/MAG inverter die aangesloten kan worden op het normale 400 volt net. De Röwac 320IC stroombron levert maar liefst 320 A bij 30% inschakelduur en heeft desondanks afmetingen van slechts 32x20x25 centimeter. Met een gewicht van 18 kg is deze bovendien makkelijk te verplaatsen. De bijgeleverde kunststof koffer met DIN 200 draadspoel en draaddoorvoerunit weegt slechts 9 kg. Alle voor MIG/MAG leverbare draadsoorten (gevuld, massief) kunnen worden toegepast. Het tussenpakket heeft een slangdiameter van slechts 28 mm en een lengte van 20 meter. Ideaal dus voor het mobiel hechtlassen van bewapeningsstaal op bouwplaatsen, lassen in besloten ruimten (inverter stroombron staat net buiten de ruimte) en het lassen van bijvoorbeeld lichte staalconstructies op hoogte. Voor aannemers en betonvlechtbedrijven is dit een interessante combinatie omdat alles op een steekwagen past en daardoor overal snel naartoe gereden kan worden. Maar ook voor scheepswerven is dit een ideale oplossing voor het comfortabel, snel en economisch hechtlassen van plaatvelden.