LMB Haan wint OOM-Award Noord-Holland

0

Directeur Bart Haan van landbouwmechanisatiebedrijf Haan in Kwadijk heeft de OOM-Award Noord Holland gewonnen, de prijs voor het meest scholingsactieve bedrijf in de regio.

Bart Haan is de derde generatie die het landbouwmechanisatiebedrijf dat zijn grootvader ooit startte bestuurt. Zijn zoon Cees is ook actief in het bedrijf. Op 19 mei ontving Haan de OOM-Award Noord Holland, tot zijn eigen verbazing. “Ik had nooit gedacht dat wij ervoor in aanmerking zouden komen”, zegt Haan op de website van Stichting OOM.
Haan ontving de OOM-prijs van € 3.000 leertegoed voor het meest actieve leerbedrijf in de regio Noord-Holland tijdens de jaarvergadering van district Noord West van de Metaalunie in het Santpoortse Landgoed Duin & Kruidberg. Haan heeft volgens de jury een groot hart voor opleiden en ontwikkelen. Andere genomineerde bedrijven waren InTech uit Alkmaar en Slagtech uit Zwaagdijk-Oost. Deze bedrijven kregen beide een aanmoedigingsprijs van € 1.000 leertegoed.

Leuke arbeidskrachten
Bij Haan worden al 50 jaar leerlingen opgeleid. Op dit moment zijn dit drie bbl-leerlingen van de opleiding mobiele werktuigen. ”Ik leid ze op om er leuke arbeidskrachten van te maken voor de toekomst”, vervolgt Haan op de website van OOM. “Je kunt ze zelf nog vormen. Ik denk altijd maar: Als een kandidaat zich aanmeldt, en je hebt plek, doe het dan, want er kunnen de leukste mensen uit groeien. Als het goed gaat, kun je lang lol van elkaar hebben. Veel jongens worden door hun ouders al op jonge leeftijd mijn kant op gedirigeerd. Ik denk vanwege onze klanten en onze manier van werken. We zijn een klein bedrijf met een divers klantenbestand. Het kan zijn dat er in hetzelfde uur een boer met een gloednieuwe trekker de deur uitrijdt en er vervolgens iemand met een oude machine komt, die nog klant was bij mijn opa. Ze worden allemaal geholpen door dezelfde medewerker. Leerlingen die meelopen leren zo om heel diverse problemen op te lossen en worden vindingrijk. Daardoor zijn ze elders ook gewild. We doen al veel technische trainingen van importeurs. We horen zelfs bij de top tien van de meest scholingsactieve bedrijven en zijn op technisch vlak dus aardig bij. We denken er nog even over na. Laatst ging een medewerker die nog bij mijn opa als leerling is begonnen, met pensioen. Dat deed me wel wat.”