LVD biedt volume en flexibiliteit

LVD toog met maar liefst vier wereldpremières naar de Euroblech. Meest in het oog springend was de nieuwste versie van afkantpers met automatische gereedschapswisselaar. Deze ToolCell XT heeft 50 procent meer gereedschappen gekregen. Maar LVD trok ook de aandacht met de elektrisch aangedreven, gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell, de 10 kW fiberlaser Electra en een buislaser die nu klaar is voor de Europese markt.

Bij de doorontwikkeling van de ToolCell heeft LVD volgens Group Marketing Manager Matthew Fowles dankbaar gebruik gemaakt van de feedback van de klanten. “Die hebben behoefte aan nog meer flexibiliteit om hun kleine series efficiënt te kunnen produceren. Ook willen ze vaak naast staal ook RVS op de ToolCell kunnen buigen.” LVD komt aan deze wensen tegemoet met meer gereedschappen. De ToolCell XT heeft 50 procent meer opslagruimte dan de standaard ToolCell en is daarom de oplossing om efficiënt kleine series en een hoge stukvariëteit met een minimale gereedschapswisseltijd nauwkeurig te buigen. Met de grote gereedschapscapaciteit in de afkantpers kunnen meer uiteenlopende buigopdrachten en complexe stukken verwerkt worden. De ToolCell XT heeft een geïntegreerd gereedschapsmagazijn met ruimte voor een totale lengte aan gereedschappen van maximaal 17,280 mm stempels en maximaal 40,320 mm matrijzen. Extra toolboxen zijn geïntegreerd aan beide zijden van de machine.

Gerobotiseerde buigcel
Een andere primeur op buiggebied was de Dyna-Cell. Dit is een gerobotiseerde buigcel met een snelle elektrisch aangedreven afkantpers. De afkantpers en de robot functioneren als een compacte eenheid voor het kanten van kleine tot middelgrote stukken in verschillende batchgroottes met snelheden tot 25 mm per seconde. Deze cel bouwt verder op de elektrische Dyna-Press. Hij combineert een Dyna-Press Pro, een afkantpers met 40 ton perskracht, 1500 mm werklengte en een vijf-assige achteraanslag met een industriële Kuka-robot. Samen bieden ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5×5 m. Dyna-Cell maakt gebruik van een stapelzone voor het laden en ontladen van meerdere paletten. Afgewerkte stukken worden door de robot op de juiste pallet geplaatst. Als er een hoeveelheid kleine stukken wordt gebogen, dan kan de robot tot wel 8 uren werken. Het ontwerp van de Dyna-Cell laat toe met of zonder bediener te werken en biedt zo een oplossing voor kleine, medium en grote series. De robot heeft een unieke grijper, die is ontwikkeld en gepatenteerd door LVD voor de Dyna-Cell. Hij is geschikt voor werkstukken met een grootte van 20×100 mm tot 300×400 mm. Door zijn compactheid kan hij gemakkelijk kleine stukken hanteren en tussen de gereedschapsstations bewegen. De grijper kan aan drie verschillende kanten buigen zonder te herpakken. De zuignappen van de grijper worden bediend via offline software en afhankelijk van de grootte van het stuk geactiveerd. Aangezien één grijper genoeg is voor alle toepassingen is de productie doorlopend. Dyna-Cell kan bovendien zowel werkstuk als robot snel programmeren volgens de 10-10-regel: 10 minuten voor aanmaak van het CAM-buigprogramma en 10 minuten voor buigen van het eerste stuk met de robot. Zelfs al worden de stukken gepositioneerd en gehanteerd door de robot, de Dyna-Cell beperkt de tijd van concept tot werkstuk tot een minimum. Als batches te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, dan kan de robot worden geparkeerd en kan de afkantpers manueel worden gebruikt.
Dyna-Cell is uitgerust met de nieuwste LVD Touch-B 15” touchscreensturing, die volledig geïntegreerd is met de LVD CADMAN software suite.

Fiberlaser in 10kW-uitvoering
De Electra FL-3015 fiberlasersnijmachine is nu beschikbaar in een krachtige 10kW-uitvoering. Deze levert optimale machineprestaties en verwerkt met hoge snelheid ferro- en non-ferromaterialen, inclusief messing en koper, tot een plaatdikte van 30 mm. Electra FL combineert hoge snijsnelheden en betrouwbare prestaties. De belangrijkste uitdaging hierbij is het machineframe, dat de hoge acceleratie en hoge snijsnelheden moet aankunnen om de voordelen van de fiberlasertechnologie volledig te benutten. Daarom is Electra voorzien van een gelaste stalen frameconstructie van 15 ton die zorgt voor uitzonderlijke stijfheid. De Electra houdt hierdoor een snelle 2G-acceleratie aan tijdens het snijden zonder in te boeten aan werkstuknauwkeurigheid. Om het dynamische potentieel optimaal te benutten beschikt de machine over een licht maar stabiel portaal in gietaluminium. Het machineportaal heeft een lineaire aandrijving en twee gesynchroniseerde motoren met een overbrenging met een zo laag mogelijke inertie. Omwille van de nadruk op dynamiek in de constructie van de Electra, heeft de machine bij het snijden van een genest stuk met veel bewegingen een duidelijk productiviteitsvoordeel.

Stikstofsnijden
Steeds meer gebruikers moeten hun stalen stukken na het snijden/buigen nog verven en staan erop stikstof te gebruiken, wat oxidatie van de snijrand tegengaat. De Electra 10 kW kan 8 mm staal stikstofsnijden aan 7500 mm/min, tweemaal zo snel als de 6kW fiberlaser en driemaal zo snel als met zuurstofsnijden. Ultrasnel snijden gekoppeld aan de nieuw ontwikkelde technologie om de stikstofconsumptie tot 30 procent te verminderen zorgt voor een vermindering van de stukprijs. Electra is uitgerust met een geavanceerde snijkop met geautomatiseerde regeling van de focuspositie en focusdiameter (zoomfocus). De zoomfocuscontrole kan de piercetijden, snijsnelheden en snijprestaties in alle materialen en diktes verbeteren, de productie verhogen en de tussenkomst van de bediener verminderen. De mogelijkheid om het focale punt te veranderen laat de Electra toe om materiaal van 20 mm te piercen in slechts twee seconden voor een productiviteitswinst op volledig geneste platen.

Buislaser voor Europese markt
Daar was ie dan eindelijk: de buislaser van LVD. De Belgische machineproducent liet de TL 2665-FL op de Euroblech debuteren op de Europese markt. Deze machine verwerkt ronde, rechthoekige, vierkante of andere standaardbuisprofielen tot 7925 mm lang in een reeks materialen en dit aan optimale snelheden met behulp van een 2kW fiberlaserbron. LVD’s buislaser maakt zowel prototypes en korte series als grote volumes en onderdeelsets. Een optionele bundellader stelt de machine in staat om zowel grote series als producten met een grote variëteit te snijden. De laser is standaard uitgerust met een frontlader met zeven posities, een automatische start- en run-functie, automatische verdraaiings- en buigcompensatie om de machinestilstand te verminderen en de output te vergroten.

Een tandheugelaandrijving met schuine vertanding vermijdt speling en verzekert een precieze positionering over de volledige snijlengte ook bij hoge snijsnelheden. De eenvoudige, compacte bouw van de snijkop vermindert stilstand. Een zelfcentrerende klauwplaat past zich aan de verschillende buisgeometrieën aan. De frontlader gebruikt invoerladers om de buizen over te brengen van het magazijn naar de klauwplaat. Invoerladers zijn servogestuurd en volgen de contouren van de buis om deze te hanteren, te draaien en te ondersteunen tijdens het snijden. De machine is uitgerust met het nieuwste performante Fanuc laserpakket en de Fanuc touchscreensturing. De optionele Lantek Flex3d programmeersoftware vereenvoudigt het ontwerp, snijden en nesten van buizen, pijpen en profielen. Er zijn diverse automatiseringsopties beschikbaar zoals een bundelaanvoersysteem, lasnaaddetectie, transport van restmateriaal en een opvangbak, stofvanger, aangepaste uitvoer en datarapportering.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

Verspanen

Humacs Krabbendam verduurzaamt

29-09 Het bedrijf is een aantal jaren geleden opgericht door Wim Hudepohl en Han Krabbendam.…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

LVD’s eerste Ulti-Form buigcel in de Benelux gaat naar De Cromvoirtse

21-09 Met deze investering heeft De Cromvoirtse echt een knoop door gehakt. De leverancier van…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Automatisering

Fanuc lanceert nieuwe Roboshot spuitgietmachine

01-09 De Roboshot Alpha-SiB is uitgerust met de nieuwe krachtige Fanuc Panel iH Pro gebruikersinterface,…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Plaatbewerking

De 4Innovators komen terug, met gast-partners

14-07 In de industriële omgeving van dit innovatieve bedrijf zullen de vier vaste partners hun…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X