Maatwerk in staal voor rolframepers

De Duitse firma Wiedenmann-Seile produceert onder meer klantspecifieke hydraulische persen met tot wel 1.000 ton (10.600 kN) perskracht, waaronder de zelf ontwikkelde rolframepersen. Snijspecialist Jebens maakt de hiervoor benodigde grote, zware autogeen gesneden delen uit hoogvast staal, kwaliteit S690.

Wiedenmann-Seile produceert van oudsher een scala aan producten op het gebied van heftechniek en veiligheidsuitrustingen. Daarvoor beschikt het bedrijf over een eigen staalproductie, die in de loop de jaren steeds belangrijker is geworden en ook steeds meer producten is gaan maken. De focus van deze afdeling ligt op de ontwikkeling, constructie, berekening, lastechnische verwerking en eindmontage van speciale constructies. Bijzonder gevraagd zijn klantspecifieke lastopnamemiddelen, zoals hefoverspanningen die lasten tot 400 ton kunnen dragen, grijpers, handlingsystemen en… hydraulische werkplaatspersen. Door de nauwe samenwerking met Enerpac, leverancier van gereedschapshydrauliek, nemen de hydraulische persen steeds meer ruimte in de orderboeken van de afdeling staalproductie in. Wiedenmann bouwde sinds 2013 meer dan vijftig bijzondere persen voor grote producenten van bouw- of landbouwmachines en producenten van aandrijvingen en onderzoeksinstituten.

Rolframepersen
De ontwikkeling van deze persen wordt helemaal toegespitst op de toepassing. Bij elke pers focussen de constructeurs van Wiedenmann zich op de aard van de onderdelen die er op geproduceerd gaan worden en op het geplande bewerkingsprogramma, en daarnaast ook op ergonomie, bedieningscomfort en goed toegankelijke onderhoudsaggregaten van de persen. Productie efficiency staat daarbij centraal. Uniek is Wiedenmann met zijn zelf ontwikkelde rolframepersen, waarbij een op rollen gelagerd persframe langs een stijve tafel als een portaal over het te persen werkstuk rijdt.

Maatwerk in staal voor rolframepers

Bij de door Wiedenmann zelf ontwikkelde rolframepersen rijdt een op rollen gelagerd persframe langs een stijve tafel als een portaal over het te persen werkstuk.

Onderdelen beladen met kraan
Illustratief voor deze specialiteit is een 4 meter hoge en 2,8 meter brede rolframepers met 300 ton perskracht, een tafellengte van 3,8 meter en 13 ton eigen gewicht. Deze wordt ingezet voor het persen en richten van onderdelen bij een internationale producent van tandwielaandrijvingen voor windenergie, industrie en verkeer. De in de staalproductie massief gelaste en compleet geëlektrificeerde rolframeconstructie van deze werkplaatspers is over een afstand van 1750 mm verrijdbaar. Dat maakt het mogelijk om de grote onderdelen zoals kogel- en rollagers met een kraan op de machine te beladen. Haar elektromechanisch verstelbare bovenbalk laat zich in vijf stappen à 400 mm via de spindelaandrijvingen en bedieningspanelen op de gewenste hoogte instellen. De in het midden van de bovenbalk gemonteerde hydraulische cilinder vergrendelt zich daarbij zelfstandig op de nieuwe positie. Hydraulisch bewogen borgpennen vormen de verbinding die de krachten overdraagt tussen de bovenbalk en de zuilen. Hydrauliekaggregaat en besturing zijn op het persframe gemonteerd en rijden met hem mee. Omdat de pers zich in samenwerking met de naar voren automatisch beweegbare tafel verstijft, ontstaat een gesloten druksysteem, zodat geen krachten in de bodem worden afgeleid. Als bijzondere feature integreerde Wiedenmann in de tafelplaat bovendien in plaats van de gebruikelijke verstevigingsribben openingen voor inserts voor persgereedschappen van verschillende afmetingen. Deze kunnen al naar gelang het te bewerken onderdeel uitgewisseld worden, waardoor de toepassingsmogelijkheden voor de gebruiker duidelijk groter worden.

Maatwerk in staal voor rolframepers

Het fijnkorrelige staal werd voor het autogeen snijden verwarmd tot 150 graden Celsius en parameters als zuurstofdruk en snijsnelheid werden speciaal ingesteld.

Staalkwaliteit S690 QL
Naast de hydraulische componenten van Enerpac kocht Wiedenmann delen van de besturingstechniek, machineonderdelen en plaatmateriaal en gesneden onderdelen in. Met de perstafel, elf verschillende perstafelinserts en de basiscomponenten van de verrijdbare bovenbalk maakte Jebens kernelementen van de basisconstructie voor deze high-end pers. De hoge drukbelasting van 3.193 kN maakte voor de perstafel en –inserts fijnkorrelig staal van kwaliteit S690 QL noodzakelijk. Het snijden en richten daarvan vroeg om speciale voorzieningen vanwege de hogere rekgrenzen en de treksterkte van het materiaal en de door Wiedenmann voorgeschreven nauwe toleranties. Zo werd het fijnkorrelige staal voor het autogeen snijden verwarmd tot 150 graden Celsius en parameters als zuurstofdruk en snijsnelheid speciaal ingesteld. Het autogeen snijden ging met meerdere branders tegelijk. Een bijzondere uitdaging vormde het aansluitende richten van de 120 mm dikke platen van hoogvaststaal. Hierbij kwam het aan op de vaardigheden van de richtmeester bij Jebens om het richtproces exact te sturen aan de hand van het nauwkeurig observeren van de oppervlakteverkleuring en het regelmatig meten van de temperatuur. Dit is ook een voorwaarde om te voorkomen dat de materiaaleigenschappen worden beïnvloed.

Maatwerk in staal voor rolframepers

Snijspecialist Jebens maakt de voor de persen benodigde grote, zware autogeen gesneden delen uit hoogvast staal, kwaliteit S690.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-10 Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees,…

Verspanen

Specials Verspanen & Plaatbewerking op de agenda

14-09 Nu na de AMB en de EuroBLECH ook de METAVAK definitief is verplaatst naar…

Plaatbewerking

Snijkwaliteit sterk punt van fiberlasers Cutlite Penta

25-08 Fiber Laser Benelux in Ede vertegenwoordigt de fiberlasersnijmachines van Cutlite Penta in de Benelux.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X