Machine-industrie loopt voorop met herstel in 2013

0

De afzet en productie van de meeste branches in de Nederlandse industrie vertonen in 2013 een bescheiden herstel. Vooral de machine-industrie profiteert als vroeg-cyclische branche van de versnelling van de internationale handel en aantrekkende wereldeconomie. Dat zegt ABN AMRO.

Het is met name dankzij de export dat de afzet van de industriële sector dit jaar weer in de plus komt. Terwijl de Nederlandse economie in zijn geheel zal krimpen in 2013, levert de industriële sector een positieve bijdrage.

In 2012 haperde de export van industriële producten, maar de sectoreconomen van ABN AMRO verwachten dat de export de industrie-afzet naar een plus trekt. Exportkansen liggen met name in de noordelijke landen in de eurozone – waaronder Duitsland – en regio’s buiten de eurozone. Behalve een verbetering van de export profiteert de industrie in 2013 van een proces van voorraadopbouw door de keten heen. Hiermee neemt de industriële sector een voorsprong op de groeiversnelling van de wereldeconomie die ABN AMRO in de komende jaren verwacht. Zij gaat ervan uit dat de productiegroei in 2013 (+1,0 procent) op een hoger niveau ligt dan de afzetgroei. Zo spreken producenten vooralsnog de in 2012 opgebouwde voorraden aan, waarna een proces van versnelde voorraadopbouw kan starten.

In tegenstelling tot 2012 realiseert de machine-industrie de sterkste afzetgroei in 2013. Deze bedrijfstak is sterk gericht op markten buiten Europa, waar in de komende jaren een versnelling van de economische groei plaatsvindt. Bovendien is deze branche vroeg-cyclisch, wat gunstig is voor de orderontwikkeling. Hiermee komt de productie in de machine-industrie in 2013 uit op een hoger niveau dan de afzet.

Lees hier de industrie-prognose van ABN AMRO.