Machineering: Maken van A tot Z in 10 technologieroutes

Het grootste paleis van Brussels Expo vormt van 27 tot en met 29 maart het decor voor Machineering 2019, een vakbeurs voor het maken (en laten maken) van A tot Z. Zo’n 150 exposanten vormen samen een maakplatform met alle machinetechnologie, software, materialen en oplossingen voor het slim ontwerpen, engineeren, transformeren, maken en assembleren van producten, componenten en machinebouw.

Machineering (ondertitel ‘Machines, Tools, Materials and Solutions for advanced manufacturing and engineering’) is ‘de eigen beurs’ van België voor maaktechnologie, maar mikt ook wel degelijk op bezoekers uit de Nederlandse productiesector. Het evenement is bedoeld voor elke onderneming die deels of hoofdzakelijk in haar productieproces materialen (metaal, kunststoffen, composiet of combinaties) produceert, gebruikt, transformeert, bewerkt of assembleert; bedrijven actief in de productie en ontwerp van machines, industriële toelevering, engineering en co-engineering, machine- en apparatenbouw, machineherstelling, revisie en maintenance.

Machineering Maken van A tot Z in 10 technologieroutes

Transformatie afgerond
Twee jaar geleden, in 2017 droeg vakbeurs nog de naam MTMS-Machineering. Maar nu is de systematische transformatie die het beursteam van Invent Media al jaren voor ogen had om de stap te zetten naar Machineering afgerond. De term Machineering staat voor een koppeling van Machines en Engineering en daarmee voor een compleet maakplatform. Het kloppend hart van de beurs is de Machines & Robots@Work Zone, waar fabrikanten uit 3D, CNC, tooling, plaatbewerking, verbindingstechniek, oppervlaktebehandeling hun nieuwste installaties en machines in volle werking voorstellen. Rondom deze zone vinden dan de ontwerp- en productiesoftware, materialen, werktuigen, co-engineering, subcontracting en mechatronica hun stek.

Machineering Maken van A tot Z in 10 technologieroutes

Tien technologieroutes
Verspreid over 15.000 vierkante meter expositieruimte vindt de bezoeker van Machineering 2019 tien verschillende technologieroutes. Hiermee trekt de beursorganisatie de lijn van een van haar andere beurzen – Indumation in Kortrijk – door in het concept van Machineering. Het idee hierachter is dat een bedrijf dankzij deze routes makkelijker kan inschatten voor een team van directie, engineering, maintenance, productie enzovoort wie welk stuk voor zijn rekening neemt tijdens het beursbezoek. De bedoeling is dan dat de puzzelstukken na het bezoek intern worden samen gelegd worden.

Dit zijn de tien routes:

– Tooling & Machine Equipment Technology: Alle gereedschappen en hardmetalen voor CNC, plaatbewerking en 3D-printen.
– Engineering & Material Design Technology: Software, technologie voor design, ontwerp, testen, prototypen van materialen en componenten.
– Machine Maintenance & Spare Parts Technology: Alle technologie, software en onderdelen voor onderhoud en revisie van productiemachines.
– Cutting & Forming Technology: Buigen, snijden, kanten, ponsen en persen van materialen.
– Machining/Milling Technology: Verspanen, draaien, frezen, kotteren, eroderen van materialen.
– Additive & New Manufacturing Technologies: Additieve en 3D-technologie voor prototyping en industriële seriematige productie.
– Digital, Smart & Data driven Manufacturing Technology: Alle software, technologie en oplossingen voor cloud, big data, IoT, digital manufacturing, optimalisatie van productie, ontwerp, supply chain, maintenance, assemblage, servicing, logistiek bij de transformatie en productie van materialen.
– Handling & Robotics Technology: Alle technologie voor het manipuleren, verplaatsen, pick & place, aan- en afvoer rond de machine.
– Testing & Measuring Technology: Alle test- meet-, regel- en visiesystemen.

Twaalf masterclasses
Naast de expositie is er op Machineering een programma met twaalf masterclasses, vier op elke beursdag. Deze expertclasses zijn combinaties van usercases en strategische inzichten in het maken van de toekomst. De sprekers behandelen hier onderwerpen als productieverbetering door predictive maintenance en digitale productie, 3D-printen en slimme technieken die helpen de productiviteit van medewerkers te verhogen. Een nieuw initiatief is het 3D Feasability Platform in samenwerking met Flam3D en enkele hogescholen. De bedoeling hiervan is dat bezoekers hun bestaande of nieuw te maken componenten meenemen naar de beurs om na te laten gaan welke onderdelen mogelijk gemaakt kunnen worden met AM-techniek of combinaties daarvan. Zo krijgen zij een gefundeerd en neutraal antwoord op hun vraag of onderdelen wel of niet geschikt zijn voor AM. Het complete programma is de te vinden op de beurswebsite. Machineering 2019 vindt plaats op 27, 28 en 29 maart in Hal 5 van Brussels Expo in Brussel. De openingstijden zijn op woensdag 27 maart van 10.00 tot 18.00 uur, donderdag 28 maart van 10.00 tot 22.00 uur en vrijdag 29 maart van van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis, mits men zich vooraf registreert.

Machineering Maken van A tot Z in 10 technologieroutes

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

Bedrijf en Economie

Meer dan 4000 bezoekers op Machineering

14-09 De verwachtingen waren hooggespannen voor deze bijzondere editie, die noodgedwongen van maart naar september…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Bedrijf en Economie

Machineering biedt productietechnologie live & in demo

30-08 Op Machineering komt de volledige waardeketen van ontwerpen tot maken aan bod, waardoor een…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X