Machinefabriek Van der Waal maakt effciencyslag

Machinefabriek Van der Waal heeft als eerste in Nederland een Doosan Puma 5100LYB met een Siemens besturing aangeschaft. Deze machine vereenvoudigt onder andere het produceren van assen met relatief grote spiebanen. Deze machine met een maximale draaidiameter van 550 mm, een lengte van 2020 mm en een y-as slag van 150 mm (+/-75 mm) levert een groot efficiencyvoordeel op doordat een draai- en freesbewerking in één opspanning kunnen worden uitgevoerd.

De machinefabriek in Krimpen aan de Lek is eigendom van de broers Richard, Frank en Gerard van der Waal. Alle drie zijn ze opgegroeid in dit bedrijf, dat eind jaren tachtig door hun vader is opgericht. “Een man met ondernemerschap in de aderen en twee rechterhanden”, zegt Richard. Enkele jaren geleden hebben de broers het bedrijf van hun vader overgenomen.

Van der Waal is sterk in machinaal verspanende bewerkingen. Het machinepark in de moderne bedrijfshal telt zo’n vijftien machines; vooral CNC draai-, frees- en kotterbanken. Hier kunnen werkstukken worden gedraaid met een diameter vanaf 20 mm tot 1600 mm en een lengte van 8000 mm, met een gewicht tot maximaal 20 ton. Kotteren/frezen gaat tot maximaal 15 ton en maximale afmetingen van ± 2×3 meter. Groter kan vaak ook maar is afhankelijk van het werkstuk. Machinefabriek van der Waal bewerkt en levert complete machinecomponenten, van enkelstuks tot grote series voor alle takken van de metaalindustrie, zoals: scheepsbouw, sluizen, on- en offshore, grijpers, apparatenbouw, heimachines, kranenbouw, betonindustrie, bruggen en chemische industrie. Er worden uiteenlopende projecten uitgevoerd, voor zowel binnen als ver buiten de Krimpenerwaard.

Kort en snel schakelen
“Onze kracht is dat we kort en snel kunnen schakelen”, zegt Frank. “We hebben een grote diversiteit aan machines die elkaar goed aanvullen en opereren op een behoorlijk hoog niveau, waarbij we kennis en vakmanschap koppelen aan veel creativiteit. Met een slimme mix van ervaring en jong enthousiasme bieden wij innovatieve oplossingen. Daarbij zijn we niet voor één gat te vangen. Als een klant belt met een order die de volgende dag klaar moet zijn, dan lukt dat negen van de tien keer. Dat moet wel, want we zitten deels ook in het reparatiewerk. Toch is die snelheid voor het werk, met de afmetingen die wij doen, vrij bijzonder.”
De hoofdmoot van het werk bestaat echter uit orders die zo’n twee à drie weken in beslag nemen. Opnieuw Frank: “Onze klantenkring waardeert het erg dat wij meedenken. Het gebeurt regelmatig dat we mee mogen denken bij aanvang van een project. Daarbij letten wij vooral op de maakbaarheid en hoe een en ander wellicht beter en goedkoper zou kunnen. Dat is misschien wel onze grootste kracht.”

Draai- en freesbewerkingen kunnen in één opspanning worden uitgevoerd

Draai- en freesbewerkingen kunnen in één opspanning worden uitgevoerd

Investeren op gevoel
Het investeren in nieuwe machines doen de broers vooral op gevoel en ervaring. “Je moet inspelen op de markt en dat doe je op gevoel”, aldus Richard. “We investeren in machines waarvan we denken: daarmee kunnen we onze producten beter, sneller en makkelijker maken, waardoor we onze klanten beter kunnen bedienen met een hoogwaardig product voor een acceptabele prijs. Voor dit laatste baseren we ons op de ervaring die we hebben opgedaan in het verleden in combinatie met de ervaringen die we hebben met de machines die we al hebben staan.”

Machinefabriek Van der Waal beschikte al over een grotere draaibank met een Y-as en ondervond de grote voordelen daarvan: werkstukken kunnen hierop voor het grootste gedeelte in één keer worden bewerkt, zonder dat ze moeten worden verplaatst naar een andere machine. Maar regelmatig werden op die grote draaibank werkstukken bewerkt, die daarvoor eigenlijk te klein waren. Daarom is de behoefte ontstaan aan een wat kleinere draaibank met Y-as. Dat is de Doosan Puma 5100LYB geworden, een machine uit de nieuwe Puma 5100 serie. Deze is geleverd door Dormac CNC Solutions. De relatie tussen Van der Waal en Dormac bestaat al sinds de beginjaren van het bedrijf, toen er nog uitsluitend met conventionele machines werd gewerkt. De nieuwe machine is de vierde Puma draaimachine in het machinepark en alweer de twaalfde machine voor Van der Waal uit de stal van Dormac.

Spiebanen frezen
Door de y-as met een slag van 150 mm als extra functie is deze Puma 5100 LYB in staat om over het hart van een werkstuk heen te werken. Verder is de draaibank voorzien van een zelf centrerende hydraulische bril. Door deze kenmerken is de machine – tevens uitgerust met een Dormatec Air Cleaner en een hogedrukpomp tot 70 bar – in staat om bepaalde werkstukken compleet klaar te maken. “We hebben deze machine onder andere aangeschaft om spiebanen nauwkeurig op maat en meerdere spiebanen onder verschillende hoeken te kunnen frezen. Naast het kunnen frezen van spiebanen is de Puma 5100 ook uitermate geschikt voor het bewerken van werkstukken met radiale en/of axiale gaten of vlakken. We maken met deze machine een mooie efficiencyslag.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

Verspanen

Zes brillen ondersteunen Hetraco in overtreffende trap

20-09 Hetraco in Apeldoorn is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardig bevestigingsmateriaal met gerolde schroefdraad.…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X