Machinefabrikanten vertrouwen op Big-Plus spindelsysteem met dubbel contact

Big Kaiser, een wereldleider in hoogwaardige precisiegereedschapssystemen en oplossingen voor de metaalbewerkende industrie, heeft aan acht extra machinefabrikanten de licentie verstrekt om het Big-Plus spindelsysteem te produceren.

Big Plus is het enige spindelsysteem met een simultaan duocontact tussen de machinespindel en de flens en conus van de gereedschaphouder. Deze dubbele contactverbinding tussen de machine en het gereedschap maakt het bijzonder robuust, betrouwbaar en nauwkeurig. De Big-Plus-oplossing zorgt ervoor dat de conus het eerste contact maakt wanneer het gereedschap in de spil van de machine wordt geplaatst. Het gereedschap wordt dan verder in de spil getrokken totdat de gereedschapflens het oppervlak van de spilneus bereikt.

Werking
Door de trekkracht aan de aantrekbout zal de spil van de machine binnen de elasticiteitsgrens vervormen, wanneer de conus in contact komt met de spilboring. Het resultaat is dat er een axiale beweging van de gereedschaphouder zal zijn tijdens het aantrekken van de aantrekbout. Deze beweging verschilt per model machine afhankelijk van de buitendiameter, stijfheid en mechanisme van aantrekken. Om de juiste spilneus afmetingen en toleranties te bepalen wordt de axiale beweging zeer nauwkeurig gemeten door de spilfabrikant met Big-Plus licentie. Op deze manier zal het Big-Plus systeem volledig functioneren binnen de elasticiteitgrens, hierdoor kan het duo contact bereikt worden. Inmiddels zijn bijna 170 fabrikanten geautoriseerd om de Big-Plus-spil op hun machines te gebruiken. Big-Plus is ongeveer 26 jaar geleden in Japan ontwikkeld en sindsdien zijn Big-Plus-spillen in de hele branche steeds populairder geworden. Voor de volledige lijst van grote en kleine namen in de industrie, kijk hier.

Vergelijking tussen Big-Plus en standaard spindelsystemen.

Eenvoudig checken
Jan Herweijer van importeur Heku Tools in Kaatsheuvel: “Veel van onze klanten hebben al Big-Plus-compatibele machines, maar zijn zich niet bewust van dit belangrijke feit.” Klanten die niet zeker weten of ze een Big Plus machine hebben kunnen dit heel eenvoudig checken. Bij een Big Plus houder in een Big Plus spil is er geen ruimte tussen de spil en de flens van de houder. Op machines zonder Big-Plus-systeem moet de standaard opening duidelijk zichtbaar zijn (op een SK50 ongeveer 3,2 mm). Met een Big-Plus SK50-spindel is de opening ongeveer de helft kleiner (ongeveer 1,5 mm). De spleetafmetingen voor SK40- en SK30-configuraties variëren overeenkomstig. De spleet is echter altijd zichtbaar kleiner in een BIG-PLUS-spindel in vergelijking met alternatieve spil-interfaces. Het Big-Plus-systeem is in 1993 uitgevonden door Big Daishowa Seiki. De bewezen, superieure trillingsdemping en stijfheid verbetert de nauwkeurigheid van de bewerking en herhaalbaarheid merkbaar en is daarnaast bijzonder geschikt voor zware en high-speed bewerkingen. Bijvoorbeeld, in schouderfreestests, verminderde het Big-Plus-systeem de afbuiging van het gereedschap met 30% in vergelijking met een conventionele BT-houder.

Basisconcept
Het Big-Plus gereedschaphoudersysteem biedt een simultaan duocontact tussen de machinespindel en de flens en conus van de gereedschaphouder. Het systeem is gebaseerd op de meest recente standaard volgens JIS-BT, DIN69871 en CAT-V flens gereedschap. Duocontact wordt bereikt door de ruimte tussen de flens van de machinespindel en de flens van de gereedschaphouder te elimineren. Bijvoorbeeld in geval van BT30 en BT40 is deze ruimte 2,0 mm en in geval van BT50 3,0 mm. Big-Plus gereedschaphouders worden geproduceerd met een dikkere flens die de helft van de ruimte elimineert. Als de machine uitgevoerd is met een Big-Plus spil, welke langer is uitgevoerd, dan wordt daarmee de andere helft van de ruimte geëlimineerd. Door te produceren met zeer nauwkeurige tasters en meetapparatuur kan het duo contact worden gegarandeerd. De grotere contactdiameter die door het Big-Plus systeem wordt bereikt vergroot de stijfheid en de prestatie van het gereedschap.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Verspanen

Hoogwaardig tappen met Z-Pro VU gereedschappen van Yamawa

02-03 Yamawa, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Heku Tools, is een wereldleider in de…

Verspanen

Snelle gereedschapswissel zonder frustratie

31-01 Deze houder overwint de problemen die vaak optreden bij het gebruik van ER-spantangen en…

Verspanen

Centers nog vaak ondergeschoven kindje

15-12 Dat zegt Jan Herweijer van Heku Tools, dat de centers van Bruckner in ons…

Verspanen

Trillingsvrij fijnkotteren in kleine diameters

20-07 De twee nieuwe Smart Damper EWN fijnkotterkoppen maken voor het eerst trillingsvrije bewerking van…

Verspanen

Magistor vindt nieuwe partner voor volgende groeifase

23-12 Investeringsmaatschappij Het Participatie Huis heeft een minderheidsbelang verworven in de technische groothandel Magistor, specialist…

Verspanen

Heku Tools introduceert NC4 instapklem voor drie- en vierassige bewerking

16-11 Heku Tools heeft twee nieuwe machineklemmen in het assortiment voor drie- en vierassige bewerkingen.…

Verspanen

Gereedschaphouder BIG Capto C4 geeft rust in de verspaning bij Heemskerk Fijnmechanica

28-09 Verspaners willen bij hun investeringen in dure bewerkingscentra en snijgereedschappen de gereedschaphouders nog wel…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema