Machinepark Giraf uitgebreid met buislaser

Giraf Metaalbewerking in Raamsdonksveer heeft opnieuw geïnvesteerd in een machine van Bystronic. Na enkele lasersnijmachines en kantbanken is er nu een buislaser geplaatst: een Bystronic FL 170 geproduceerd door de Italiaanse fabrikant TTM, die vorig jaar door Bystronic is overgenomen. Inmiddels worden de buislasermachines onder de Bystronic-vlag uitgeleverd.

Giraf is het bedrijf van Guido Mols. Hij is er in 2016 mee gestart en heeft binnen enkele jaren een imposant machinepark opgebouwd, waardoor het bedrijf snel groeit. Mols was destijds al eigenaar van een ander bedrijf; Freshfilter, dat overdruksystemen maakt die op graafmachines worden geplaatst. Deze systemen zorgen voor de verwijdering van omgevingslucht ter bescherming van de machinist. Het zijn bakken van RVS, die Freshfilter over de hele wereld monteert op locatie.

Zelf plaatwerk produceren
Het plaatwerk hiervoor liet Mols aanvankelijk produceren in Oost-Europa. Maar de kwaliteit en de flexibiliteit lieten te wensen over. Dat gegeven en het feit dat hij het gewoon leuk vond om met productietechniek aan de slag te gaan, deden hem besluiten om zelf plaatwerk te gaan produceren. Dat begon met een gebruikte Bystronic lasersnijmachine. Mols zag echter al snel dat hij meer technieken nodig had om zijn eigen producten te kunnen produceren: zetgereedschappen, walsgereedschappen en lasapparatuur. Toen hij ook daarin had geïnvesteerd, kwamen er al snel aanvragen uit de buurt. En zo ging hij ook toeleveren. Hiervoor werd Giraf Metaalbewerking opgericht als een apart bedrijf. Het is een specialist in plaatbewerking, metaalbewerking, laser- en watersnijden uit RVS, aluminium en staal. Daarnaast beheerst Giraf ook bewerkingsprocessen zoals zetten, verspanen en lassen. Er wordt RVS, aluminium en staal, in diktes variërend van 0,5 tot 50 mm en met breedtes van 0 tot 8200 mm verwerkt. Giraf behaalt nu 30 procent van de omzet uit de productie ten behoeve van Freshfilter, de overige 70 procent komt uit de toelevering aan klanten in voornamelijk de machinebouw, agrarische sector en foodindustrie.

Door de aanwezigheid van een tandem bestaande uit twee Xpert kantbanken met 320 ton perskracht en een buiglengte van 4.1 meter, kan Giraf tot 8 meter zetten.

Flexibiliteit handhaven
In het begin – toen het volume nog niet zo groot was en het aantal orders beperkt – was Giraf een superflexibel bedrijf. Maar het handhaven van die flexibiliteit werd lastiger naarmate het klantenbestand groter werd en diverse relaties flinke volumes in Raamsdonksveer gingen neerleggen. Daarom is er stevig geïnvesteerd; niet alleen in een modern machinepark, maar ook in het snel automatiseren van de werkzaamheden aan de proceskant. “Uitgangspunt is dat we met weinig kantoorpersoneel veel opdrachten kunnen verwerken”, zegt Guido Mols. “We zijn gaan werken aan slimme oplossingen waarmee de data-invoer door de werkvoorbereiding erg efficiënt verloopt.” Dit resulteerde in een offerteportaal, dat klanten in staat stelt snel en nauwkeurig een offerte te ontvangen en tevens de werkvoorbereiding voor een belangrijk deel automatiseert. De software hiervoor is in eerste instantie geschreven voor eigen gebruik, maar hiermee is nu tevens het aparte bedrijf Smartpart opgericht, dat plaatwerkbedrijven helpt bij het automatiseren van hun processen. Het medewerkersbestand van Giraf is inmiddels al gegroeid naar twintig mensen, maar die zijn praktisch allemaal werkzaam in de productieruimte. De meesten zijn allrounders, die meerdere taken kunnen uitvoeren.

Tot 8 meter snijden en zetten
Als toeleverancier heeft Mols met Giraf de ambitie om zo groot, breed en dik mogelijk materiaal te kunnen verwerken. Hij is daarom zijn machinepark in de breedte gaan uitbouwen en heeft ook een nieuwe hal bijgebouwd om deze uitbouw te kunnen accommoderen. “We bieden nu een interessant aanbod: we beheersen verschillende snijtechnieken en kunnen tot 8 meter snijden en zetten. Daarmee onderscheiden we ons in de markt.” Giraf beschikt over twee lasersnijmachines van Bystronic: een ByStar Fiber 6 kW met ByTrans Extended beladingssysteem en een BySpeed Pro met een ByTower opslagtoren. Daarnaast staan er drie kantbanken, of eigenlijk vier, want één ervan is een tandem bestaande uit twee Xpert kantbanken met 320 ton perskracht en een buiglengte van 4.1 meter. Verder een Xpert 150 (150 ton, 3.1 meter) en een Xpert 40 (40 ton, 1030 mm), de compacte machine voor het snel kanten van kleine en middelgrote buigdelen.

Dankzij verregaande automatisering van de werkzaamheden aan de proceskant, zijn de medewerkers van Giraf praktisch allemaal werkzaam in de productieruimte. De meesten zijn allrounders, die meerdere taken kunnen uitvoeren.

Buislaser
Hier is begin dit jaar dan een buislaser bijgekomen, een Bystronic buislaser FL 170 met 3 kW fiberlaserbron, voorzien van 6,5 meter in- en uitvoer. Over de reden voor deze investering zegt Guido Mols: “We kregen veel aanvragen voor buislaserwerk maar hebben de stelregel: als we de bewerking zelf niet kunnen doen, nemen we de order niet aan. Want we willen niet tussen twee partijen zitten. We zagen echter wel het potentieel van buislasersnijden, zowel voor onze eigen producten als voor klanten. Daarom hebben we deze buislaser gekocht.”

Producten opnieuw ontwerpen
Met de komst van deze nieuwe bewerkingstechniek zijn diverse eigen producten van Freshfilter slim omgebouwd naar buislaserwerk om de productie-efficiency op te voeren en de kwaliteit te verbeteren. “Veel delen hebben we opnieuw ontworpen om ze niet meer te hoeven zetten. Want kokermateriaal is supersterk, veel sterker dan plaatdelen die je twee keer moet zetten. En diverse delen die we voorheen zaagden, zetten we nu met een man/vrouw verbinding vast op plaatwerkdelen. Dit levert veel tijdwinst op tijdens de assemblage, waarbij lasersnijden natuurlijk ook nog eens veel nauwkeuriger is dan zagen.”

Veel vernuft
Hans van de Meerakker, Sales Manager Benelux bij Bystronic, noemt deze ontwikkelingen typerend voor Giraf: “Er zit veel vernuft in dit bedrijf. Ze leggen zich niet neer bij de gangbare manieren van produceren of werken maar kijken daar voortdurend kritisch naar. Als ze het gevoel hebben dat het op een andere manier beter kan, dan doen ze dat.”
Dat geldt zowel voor de eigen producten als voor die van klanten, beaamt Guido Mols. “Klanten leggen hier wel eens producten neer waarvan wij denken: zo gaan we die dus niet maken. Dan bedenken we een alternatief dat makkelijker en goedkoper is te maken en kwalitatief minimaal zo goed is. Toen we een paar jaar geleden zelf gingen lasersnijden voor de producten van Freshfilter, zagen we direct dat niet het handig was om daarvoor veel verschillende plaatdikten te gebruiken. Want dat betekende wel erg veel platen wisselen op de machine. We hebben kritisch gekeken of al die verschillende diktes wel echt noodzakelijk waren en hebben veel delen opnieuw ontwikkeld uit één dikte. Smartpart is zo eigenlijk ook ontstaan. Het verbaasde ons dat de kostprijs van één product vaak heel hoog was. Dat kwam vooral door de tijd die de werkvoorbereiding er aan moest besteden, waarbij je dan nog niet eens wist of je die order ook kreeg. Dat zijn we daarom gaan automatiseren.”

De Bystronic buislaser FL 170 met 3 kW fiberlaserbron is voorzien van 6,5 meter in- en uitvoer.

Software
Naast de machines maakt Giraf ook gebruik van de uitgebreide softwaresystemen van Bystronic. Mols: “Software is een belangrijke reden dat we zoveel machines van hetzelfde merk hebben. We programmeren de kantbanken offline en doordat ze allemaal dezelfde besturing hebben, kunnen we de producten op alle kantbanken maken, mits er uiteraard de goede gereedschappen op zitten en de buiglengte toereikend is. Hetzelfde geldt voor de lasers.” De Bystronic software is compleet geïntegreerd in het bedrijfsproces van Giraf. Daar heeft de Zwitserse machinebouwer zelf overigens helemaal geen omkijken naar gehad. Giraf heeft zelf gezorgd voor naadloze koppelingen met alle andere systemen.

Buislaser perfecte uitbreiding van productaanbod Bystronic
Sinds Bystronic TTM heeft overgenomen, zijn in de Benelux al meerdere buislasers verkocht. “We zijn best snel gestart in de Benelux”, constateert Hans van de Meerakker, die de overname van de Italiaanse buislaserfabrikant zowel voor Bystronic als TTM profijtelijk noemt: “TTM beschikt hierdoor in één klap over een gigantisch verkoop- en serviceapparaat wereldwijd. Voor Bystronic is de buislaser complementair. Die hadden we niet, maar er was wel veel vraag naar. Het is een perfecte uitbreiding van ons productaanbod.” Bystronic produceert nu meerdere typen buislasers die toegespitst zijn op verschillende markten en applicaties, in volgorde van diameter van klein naar groot zijn dit: de FL 170, FL 300, FL 600 en FL 800. Er wordt gewerkt met zowel fiber als CO2 laserbronnen met verschillende vermogens, voor het snijden van diverse wanddiktes en met verschillende snelheden. Voor de Nederlandse toeleveranciers zijn volgens Van de Meerakker vooral de FL 170 en FL 300 de meest gangbare machines, gezien het spectrum dat zij snijden. In mei is bovendien ook de nieuwe Bystronic Tube 130 gepresenteerd voor het snijden van kleinere diameters met hogere snelheden. Deze machine is vooral interessant voor industrieën waar grote volumes worden gesneden, zoals bij de meubel- en auto-productie.

Bystronic produceert nu meerdere typen buislasers die toegespitst zijn op verschillende markten en applicaties, in volgorde van diameter van klein naar groot zijn dit: de FL 170, FL 300, FL 600 en FL 800.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV