Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

Made by Driessen in Eersel heeft de kantcapaciteit opnieuw uitgebreid met de aanschaf van twee ergonomische kantbanken van Bystronic. Hiermee komt het totale aantal kantbanken op tien. “En daarmee komen we al een heel eind in de richting van het aantal van tien à twaalf kantbanken dat in onze visie is voorzien”, zegt sales manager Stefan Driessen.

Met de aanschaf van twee ergonomische kantbanken van Bystronic komt het totaal op tien kantbanken.

Made by Driessen produceert precisie plaatwerkdelen voor de hightech en apparatenbouwindustrie. Dat betekent dat er veel kleine onderdelen, zoals beugels en brackets moeten worden gekant. Voorheen gebeurde dat op de grotere kantbanken. Maar nu kunnen de medewerkers dat doen op een Xpert 80 en een Xpert 40. Dit zijn de compacte speedmachines van Bystronic voor kleine en middelgrote delen. Made by Driessen had meerdere redenen om hier in te investeren. Allereerst wordt hiermee versneld doorgepakt op het op offline programmeren van artikelen. Daarnaast bieden de twee kantbanken groot ergonomisch voordeel.

Voor de machines zitten handige klaptafels, de operator kan zijn knieën goed kwijt en hij zit precies op de juiste hoogte op een goede stoel. Verder staan alle spullen die hij nodig heeft dichtbij en kan hij daar gemakkelijk bij. Alleen al dat ergonomische voordeel levert productiviteitswinst op. Maar deze winst wordt nog veel groter doordat de twee kantbanken maximale processnelheid bieden door de grote versnelling van de bovenbalk en de achteraanslagen. “We kunnen op deze kantbanken wel 50 tot 100 buigingen per uur meer kanten dan op de grote banken”, aldus Driessen.

Voorbereid op robotcel

Beide kantbanken zijn voorbereid op een robot. Driessen is gecharmeerd van de Mobile Bending Cell, die Bystronic hiervoor aanbiedt. Dat is een complete cel die voor de kantbank kan worden gezet, maar ook snel helemaal terzijde kan worden geschoven. Zo biedt deze cel een hoge flexibiliteit voor wisselende ordersituaties: complexe kleine series kunnen met hand en grote series volledig automatisch worden gekant. “We gaan de komende 2 jaar gebruiken om te inventariseren of we een productsegment hebben dat zich hiervoor leent”, aldus Driessen.

Amada ponslasermachine

De afgelopen jaren is bij Made by Driessen een ingrijpend verbeteringstraject uitgevoerd. Hierbij is slechts één machine op zijn plek blijven staan: een ponslasermachine uit het jaar 2003. Maar ook hier wordt nu een grote stap gezet middels de investering in een ACIES 2515 AJ van Amada. Bij Driessen zal Amada namelijk de eerste ponslaser in deze variant plaatsen in West-Europa uitgevoerd met een 3 kW fiberlaserbron.

Met de nieuwe Amada ACIES 2515 ponslasermachine slaat Made by Driessen echt een slag wat betreft automatisering en digitalisering.

Met de nieuwe Amada ACIES 2515 ponslasermachine slaat Made by Driessen echt een slag wat betreft automatisering en digitalisering.

“De oude machine is nog steeds top qua snijkwaliteit”, zegt Stefan Driessen. “Maar we gebruiken de automatisering niet genoeg en de software en de aansturing zijn sterk verouderd. Dat past niet in onze visie op digitalisering en automatisering. Als de nieuwe ponslaser hier staat, hebben we het complete grondwerk liggen om verder te digitaliseren. We slaan daarmee echt een slag wat betreft software. En deze machine geeft ons verder de mogelijkheid om de verwerkte delen automatisch te gaan uitsorteren”.

Krasvrij produceren

Dat was echter niet de enige reden voor deze investering. De nieuwe machine is ook veel compacter, waardoor ruimte ontstaat voor een tweede ontbraammachine. En de belangrijkste reden om specifiek voor deze machine van Amada te kiezen: hij kan volledig krasvrij produceren. Normaal schuift de plaat tijdens bewegingen over de turret met alle gereedschappen waardoor dus krassen kunnen ontstaan. Bij deze machine zit de complete turret echter onder de borstels en wordt tijdens het ponsen alleen het juiste gereedschap naar boven gebracht.

Het voordeel van deze machine ten opzichte van de twee fiberlasersnijmachines is ook dat deze geen last heeft van een tafelrooster wat zorgt voor spatten aan de onderzijde van gesneden producten. Dit geeft met name bij het dunnere rvs tot 2 mm grote problemen. Het doel van Made by Driessen is dan ook dat de nieuwe investering wordt ingezet als een volwassen derde uitslagmachine. Begin december wordt begonnen met het afbreken van de oude ponslaser. De nieuwe arriveert begin januari en zal eind januari operationeel zijn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Plaatbewerking

Amada gaat voor snel, efficiënt en betrouwbaar

25-10 Een van de hoogtepunten dit jaar is bijvoorbeeld de Ventis-3015AJe fiberlasersnijmachine met 6 kW…

Automatisering

D-Cell van LVD verkleint stap naar gerobotiseerd kanten

08-05 D-cell is een competitief geprijsde robotkantcel bestaande uit een hydraulische afkantpers met 50 ton…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Plaatbewerking

Automatisch buigen met maximale flexibiliteit

19-12 De buigcel heeft alle functies die plaatbewerkers nodig nodig hebben om maximale flexibiliteit te…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Verbinden

Amada Weld Tech Europe introduceert AWS3 weerstandslassysteem

12-12 Amada Weld Tech Europe introduceert het AWS3 Servo Motorised Active Resistance Welding System voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV