Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

Makino introduceert de a40 Special Edition (SE). Deze upgrade van het a40 horizontale bewerkingscentrum is bedoeld om de productie van aluminium spuitgietdelen verder te verbeteren.

De Makino a40 SE is voorzien van een verzameling innovatieve technologieën, gericht op het terugdringen van niet-productieve stilstand tijdens de productie van onderdelen.

De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de grotere ATC capaciteit zorgt voor een hogere autonomie voor de geautomatiseerde cellen.

Minder stilstand

Makino weet dat cyclustijd een van de belangrijkste factoren is voor de stukkosten. De cyclustijd bepaalt het aantal benodigde machines, maar heeft ook verregaande kostenimplicaties voor arbeid, vloeroppervlak, nutsvoorzieningen en duurzaam gereedschap. Met als doel nul stilstand is de a40 SE ontworpen op basis van Makino’s Intelligent ROI (Reduction of Inertia) filosofie. Deze verzameling innovatieve technologieën is gericht op het terugdringen van niet-productieve stilstand tijdens de productie van onderdelen – en om gebruikers een belangrijke stap te laten zetten richting nul stilstand.

20.000 tpm spil

De spil van de a40 SE is speciaal ontworpen voor de specifieke uitdagingen die zich voordoen bij de productie van aluminium spuitgietdelen. De direct drive versnelt tot 20.000 tpm in slechts 1,5 seconde en biedt de betrouwbaarheid van een HSK-A63 met de prestatievoordelen die doorgaans geassocieerd worden met BT30 boor/tap opnames 30 conische boor tapoplossingen. Het spiltoerental van de a40SE betekent een forse verbetering ten opzichte van de oude a40 met 12.000 tpm.

Het resultaat is dat de a40 SE veel voorkomende tapwerkzaamheden snel afrondt dankzij de stabiele tapsynchronisatiesnelheid van 6.000 tpm. De snelle spilversnelling en -vertraging van de a40 SE verkort de taptijden per gat met 0,5-0,7 s vergeleken met typische 400 mm HMC oplossingen. Tests hebben uitgewezen dat de a40 SE de totale taptijd met 45% kan verkorten ten opzichte van concurrerende machines, wat kan helpen bij het aanzienlijk verlagen van de totale stukkosten.

 ATC magazijn

Het ATC magazijn van de a40 SE is uitgevoerd met een compacte stalen ring /schijfmagazijn waarin tot 60 gereedschappen kunnen worden opgeslagen (tegenover 40 in de oude a40). De responsieve indexering zorgt ervoor dat het volgende gereedschap snel naar het gereedstaande station wordt verplaatst, met een gereedschapsvoorbereidingstijd die varieert van 2,9 s (min.) tot 4,8 s (max.). Inertia Active Control registreert automatisch het totale gereedschapsgewicht en optimaliseert tevens de ringversnelling magazijnversnelling, zodat de zoektijd naar het gereedschap wordt verkort.

Uitgerust voor automatisering

De a40 SE wordt geleverd met alles wat nodig is voor zijn inzet in een geautomatiseerde productieomgeving. De palletwisselaar, CPH (continuous pressure hydraulic) hydraulische leidingen (type upper on-line/8+8 poorten), robotinterface en automatische deuren behoren tot de standaarduitrusting.

Spaan- en koelmiddelbeheersysteem

Makino levert ook de a40 SE met een uitstekend spaan- en koelmiddelbeheersysteem. De binnenkant van de spatbescherming is volledig opgebouwd uit verticale en schuine panelen. Speciale sproeiers voor het wassen van de verticale panelen en terrassproeiers op de schuine oppervlakken zorgen voor een efficiënte verwijdering van spanen en een zelfreinigende werking. De centrale opvangbak is zo ontworpen dat alle spanen en het koelmiddel daarheen worden geleid, waarbij de grote hoeveelheid koelmiddel de spanen naar de (opklapbare – weglaten) spanentransporteur leidt.

Om de kans op lekken te verkleinen, zijn de binnenpanelen uit één stuk gemaakt, inclusief plaatstalen bochten in plaats van een meerdelige constructie die met lassen en afdichtingen in elkaar is gezet.

Speciaal ontworpen voor aluminium- spuitgiettoepassingen, beschikt dit spanen- en koelmiddelsysteem tevens over hydro-cycloonfiltratie om zeker te zijn van schoon koelmiddel. De hydro-cycloon vult een ´ultra-clean´ reservoir met tot 20 μm gefilterd koelmiddel. Vanuit dit reservoir wordt het koelmiddel toegevoerd aan de spil en de conische koelmiddelpompen. Hydro-cyclonische filtratie van het koelmiddelsysteem zorgt voor drastische reductie van het bezinksel dat vaak ontstaat bij aluminiumtoepassingen en verlengt zo de preventieve onderhoudsintervallen voor het reinigen van het reservoir.

Makino wordt in Nederland vertegenwoordigd door Laagland.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Automatiseringspakket voor kleinere werkplaats

15-01 Met de DA300 voor 5-assige verticale bewerking heeft Makino een sterke positie verworven in…

Verspanen

Vovu Machining kiest voor Makino

30-01 Om de groeiende vraag naar high precision parts op te vangen, heeft Vovu de…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Verspanen

Nieuw bewerkingscentrum Okuma voor grote werkstukken

09-02 De afmetingen en prestatiemogelijkheden van de nieuwe MA-8000H zijn enorm verhoogd in vergelijking met…

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

Verspanen

Makino past nieuwe aluminiumlegering toe in mysterieuze e・Machine

05-05 Eind december onthulde Makino in Japan de komst van de e・Machine. Op dit moment…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Verspanen

Makino introduceert tenminste drie nieuwe machines in 2021

25-03 Makino, dat sinds eind 2020 in Nederland wordt vertegenwoordigd door Laagland, kondigde tijdens het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV