Mapal introduceert nieuwe gereedschappen

Mapal heeft op de EMO in Hannover talloze bewerkingsoplossingen voor verschillende sectoren en toepassingen laten zien. De focus lag op de automotivesector, luchtvaartindustrie en gereedschaps- en matrijzenbouw. Daarnaast toonde Mapal innovatieve gereedschappen die rekening houden met de kwesties van energie-efficiëntie, behoud van hulpbronnen en veiligheid. Laagland zal tijdens METAVAK de gereedschappen van Mapal ook in de schijnwerpers zetten.

De MEGA Deep Drill Steel diepgatboor is één van de vele noviteiten die Mapal op de EMO in Hannover heeft gepresenteerd. Laagland zal diverse gereedschappen van Mapal presenteren op METAVAK.

Een hoogtepunt op de stand van Mapal tijdens de EMO waren de MEGA-Deep-Drill-Steel diepgatboren. Deze volhardmetalen boren zijn ontworpen voor de bewerking van staal en gietijzer tot 40xD. Het snijbereik van het gereedschap is optimaal beschermd door een innovatieve coating met behulp van HiPIMS-technologie. Deze garandeert een soepele spaanafvoer. De resterende lengte van de MEGA Deep Drill Steel is gepolijst en ongecoat gelaten. Dankzij de innovatieve geometrie staan de nieuwe diepgatboren voor een lange levensduur en productiviteit. Vergeleken met zijn voorgangers kan de invoersnelheid tot 50 procent worden verhoogd.

Naast de nieuwe diepgatboren heeft Mapal ook een nieuwe serie ruimers met rechte schacht en gesoldeerde snijkanten geïntroduceerd. De zogenaamde FixReam 700 ruimers kunnen veelvuldig worden gebruikt dankzij een uitbreidingssysteem. Een gereedschap kan tot tweemaal toe opnieuw worden geslepen voordat er nieuwe snijkanten in moeten worden gesoldeerd. Daarna is het mogelijk om dit traject nog vier keer te doorlopen. Een ruimer vertegenwoordigt dus negen keer de levensduur. Vergeleken met een gereedschap zonder uitbreidingsfunctie kunnen de gereedschapskosten tot wel 15 procent worden verlaagd. Dankzij nieuwe, gepatenteerde geometrieën kunnen gebruikers tot 30 procent betere rondheid en cilindrische vorm bereiken, evenals een verbeterde spaanafvoer in vergelijking met andere cilindrische schachtruimers.

Aluminium frezen

Ook op het gebied van frezen heeft Mapal niet stil gezeten. In Hannover presenteerde de gereedschapsspecialist twee nieuwe frezen voor de hoogvolumebewerking van aluminium. De twee freesseries in volhardmetaal en met wisselplaten zijn interessant voor gebruik op krachtige bewerkingsmachines. Met de nieuwe volhardmetalen OptiMill-Alu-Wave voorbewerkingsfrees zijn verspaningsvolumes van maximaal 21 liter per minuut mogelijk. Tegelijkertijd kan de grootvolumefrees uiteraard ook op zwakkere machines worden gebruikt.
Voor grotere diameters zijn de nieuwe NeoMill-Alu-QBig wisselplaatfrezen een economische oplossing. Om het hoogst mogelijke verspaningsvolume van maximaal 18 liter per minuut te bereiken, is de nieuwe aluminium volumefrees ontworpen voor gebruik met snelheden tot 35.000 tpm (met een diameter van 50 mm). Met het gereedschap kunnen oppervlaktekwaliteiten van Ra 0,8 micrometer en Rz 4,0 micrometer worden bereikt.

Laagland
Stand G122

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Ruimer met negen levens

13-02 Het bijzondere aan de FixReam 700 ruimers is hun veelvuldige bruikbaarheid. Deze wordt bereikt…

Verspanen

Automatiseringspakket voor kleinere werkplaats

15-01 Met de DA300 voor 5-assige verticale bewerking heeft Makino een sterke positie verworven in…

Bedrijf en Economie

Laagland heeft flinke groeiambities

18-12 Cammeraat is benoemd tot algemeen directeur en heeft flinke groeiambities met beide bedrijven. Hij…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Nieuwe machinelijn Soraluce gericht op betrouwbaar, precies en flexibel

21-06 De Performance Line is een nieuwe lijn van Soraluce met drie machinetypes die alle…

Verspanen

Index belooft veel innovaties tijdens open huis

13-03 Tot de hoogtepunten van het Index Open House 2023 behoort ongetwijfeld de universele draaibank…

Verspanen

Gereedschapsoplossingen Mapal voor e-mobiliteit

05-02 Met de indeling van bewerkingsopties in drie oplossingsniveaus – Basic, Performance en Expert –…

Verspanen

Vovu Machining kiest voor Makino

30-01 Om de groeiende vraag naar high precision parts op te vangen, heeft Vovu de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV