Martens werkt superefficiënt met automatische opslagtoren

Superefficiënt werken is een belangrijke stelregel bij Constructie- en Lasbedrijf W. Martens in Someren. Het betekent onder meer dat materialen, halffabricaten en producten nooit zo maar ergens worden neergezet en dat alles in principe maar één keer wordt opgepakt. Toen er werd geïnvesteerd in een lasersnijmachine was het dan ook vanzelfsprekend dat daar een automatisch platenmagazijn naast moest komen. Het is een enkelzijdige opslagtoren van aalbers|farina geworden, die is geleverd door Tuwi. Wel met een aanpassing om ook echt superefficiënt te kunnen werken.

Constructie- en Lasbedrijf W. Martens is het bedrijf van Wim Martens. Sinds de oprichting, zo’n 25 jaar geleden, draait het ‘als een tierelier’, zoals de oprichter het zelf zegt. “Het gaat echt goed. We hebben zo’n 140 vaste klanten en daar werken we voor. Meer gaat echt niet.”

Gevelbouw en deurenfabrikanten
Martens is begonnen in een verbouwde kippenschuur maar zijn bedrijf is tegenwoordig gevestigd op een bedrijfsterrein van 1 hectare in het Brabantse Someren. Daarvan is 5500 vierkante meter bebouwd. Het bedrijf werkt veel voor de gevelbouw en deurenfabrikanten en heeft ook enkele klanten in de voedselverwerkende industrie. Martens maakt veel ankers voor de bouw, waar vaak haast bij is, maar produceert bijvoorbeeld ook de Sesampoort slagboomsystemen. Daarvan liggen er een aantal op voorraad, zodat er gemiddeld zo’n anderhalf systeem per week kan worden uitgeleverd. Martens doet ook behoorlijk wat serieproductie. Gezaagde aluminium planken met geboorde gaten gaan met opleggers vol de deur uit. Wim Martens heeft zo’n 25 medewerkers. Behalve super-efficiënt werken is ook arbeidsvreugde een belangrijk uitgangspunt. Mede daardoor werken veel mensen al wel 20 jaar bij zijn bedrijf en slaagt hij er ook goed in om telkens weer vers bloed aan te trekken. Hij stimuleert zijn medewerkers om opleidingen te volgen om hen uitdagingen te bieden en hun kennis op peil te houden.

Logistieke handelingen
Het machinepark wordt eveneens op peil gehouden. Onlangs heeft Martens bij Tuwi een 4 kW fiberlasersnijmachine van het fabricaat Durma gekocht om staal, RVS en aluminium tot maximaal 20 mm dik te kunnen snijden. Deze heeft een plek gekregen achterin de productieruimte. Het was daarom niet handig om het plaatmateriaal voor deze machine op te slaan in de stellingen die voorin de hal staan. Dat zou resulteren in overbodige logistieke handelingen en lange handlingtijden. Daarom heeft Martens naast de laser een opslagtoren laten plaatsen, waarmee ook nog eens vele vierkante meters aan ruimte worden bespaard. De toren van aalbers|farina is geschikt voor plaatafmetingen van 3000 x 1500 mm. De afmetingen van de toren zijn 5400 x 5800 x 6500 mm (bxdxh). Hij reikt tot vlak onder het dak om de hoogte van de hal maximaal te benutten. Daardoor is er ruimte voor 46 lades. Het laadvermogen per lade is maximaal 2500 kilo, de laadhoogte per lade maximaal 70 mm. De toren kent een volautomatische bediening en een eenvoudige zoekfunctie, inclusief reststukregistratie. Alle opslagsystemen aalbers|farina worden turnkey opgeleverd inclusief het gebruiksvriendelijke besturingssysteem, dat aan het eigen ERP-systeem kan worden gekoppeld, wat ideaal is voor voorraadbeheer en reststukregistratie. Wim Martens noemt het een vernuftig systeem: “Het is makkelijk te bedienen en heel goed gebouwd. Daar is goed over nagedacht. De prijs-kwaliteit verhouding is prima. Je kunt zo’n toren ook wel zelf bouwen, maar niet voor dat geld.”

Laserscherm voor veiligheid
Martens heeft gekozen voor de standaardversie Logic, die normaal gesproken wordt geleverd met twee hekken aan weerszijden van de toren, voor de veiligheid. Maar Martens wilde dat anders met het oog op de efficiency. Daarom is het hek aan ene kant wat ingekort en het hek aan de zijde van de laser helemaal weggelaten. In plaats daarvan is een laserscherm gekomen dat de veiligheid van het systeem garandeert. Hierdoor kan de laadkraan die Martens er gelijk bij heeft gekocht ongehinderd het materiaal uit de toren halen en op de lasersnijmachine leggen. Er kunnen ook pakken plaatmateriaal voor de laser op de grond worden gelegd, waar de kraan dan ook makkelijk bij kan. Al met al is het precies zoals Wim Martens het graag ziet: super-efficiënt!

Elektrische kantbank Euromac FX Bend verhoogt arbeidsvreugde
Pal naast de lasersnijmachine en de opslagtoren heeft Martens ook een nieuwe kantbank geplaatst: de Euromac FX Bend, een elektrische kantbank, die eveneens door Tuwi is geleverd. “Ik investeer hiermee in arbeidsvreugde”, zegt Wim Martens enthousiast over deze machine. “We doen heel veel zettingen. Daarvoor hebben we elders in de hal al enkele kantbanken staan. Maar dit is wel een hele fijne machine. Hij opereert heel stil en is makkelijk te bedienen. De mensen staan hier echt met plezier aan te werken.” De Euromac FX Bend elektrische kantbanken zijn een innovatieve ontwikkeling, die naadloos aansluit op de huidige marktontwikkelingen; snel, nauwkeurig produceren tegen een zo laag mogelijke kostprijs. De compacte en snelle kantbanken zijn verkrijgbaar in verschillende werkbreedtes en tonnages en kunnen ook worden voorzien van robotisering geheel aanpasbaar aan de wensen van de klant. De FX Bend is voorzien van een servomotor met directe aandrijving van de kogelomloopspindel die een trekkende kracht uitoefent op de ram. Het frame is opgebouwd uit twee gegoten Meehanite framedelen die met elkaar verbonden zijn voor een maximale stijfheid en waarborg voor betrouwbaar en nauwkeurig buigen van producten. De benaderingssnelheid is 200 mm/sec tot op mute-punt op 2 mm van het product. Er is keuze uit drie achteraanslagen: 2-assige aanslag (X- en R-as), 4-assige aanslag (X-, R-, Z1/Z2-as) of een 6-assige aanslag (X1/ X2-as, R1/ R2-as en Z1/Z2-as). De machine wordt bestuurd door een Panasonic Toughbook met onder andere schokbestendig LCD touchscreen, Windows7 Professional en USB- en WiFi-aansluiting.

De elektrische kantbank Euromac FX Bend opereert heel stil en is makkelijk te bedienen. De medewerkers van Constructie- en Lasbedrijf W. Martens staan er met plezier aan te werken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Volautomatisch opslagsysteem voor platen versnelt leveringen thyssenkrupp

13-03 Door minder handling bij het picken, versnelt de dagelijkse levering van producten in uiteenlopende…

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

Automatisering

Platenmagazijn van aalbers|farina bevalt uitstekend; dus koopt Romonta nu ook een langgoedmagazijn

04-03 Romonta ontwikkelt en produceert transportbanden en RVS bordessen trappen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

TechnishowNieuws

Efficiënte oplossingen voor tappen, boren, frezen en zagen

13-02 CMA is een Spaanse machinefabrikant die flink aan de weg timmert. Deze producent voert…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Verbinden

Complete, veilige oplossing voor handlaserlassen

03-10 De volledig ingerichte handlaserlascel is een nieuw product in het assortiment van Tuwi. “We…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV