Mavom Chemie winnaar ION Borghardt Award 2018

0
16

Op dinsdag 13 november 2018 is tijdens de opening van de Week van de Oppervlaktetechnologie in de Brabanthallen in Den Bosch de ION Borghardt Award 2018 uitgereikt. Mavom Chemie won de award met haar inzending, het MAVOMmate platform. De innovatie geeft gebruikers op een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking.

De ION Borghardt Award is de prijs voor vooruitstrevende innovaties in de oppervlaktebehandelende industrie. Begin deze maand werden de vijf kanshebbers bekend gemaakt, AD Chemicals en Hollandia Infra (PreCoat voor conservering zware staalconstructies) BYK Gardner (kleurmeting), HaTwee en Molcon (buitenbestendige eenlaagse poedercoating), Kluthe Benelux (lage temperatuur zinkfosfateren) en Mavom Chemie (MAVOMmate platform voor kwaliteitsbewaking).

Grote marktvraag
Een jury, bestaande uit Arjan Mol (TU Delft), Ann Brash (Tata Steel Europe) en Carolien Nieuwland (Rijkswaterstaat), hebben de vijf genomineerden gekozen uit een groot aantal inzendingen. Tijdens de Week van de Oppervlaktetechnologie van 13 tot en met 15 november kregen de genomineerden de kans hun innovatie tijdens deze beurs op een speciaal ingerichte expositie te presenteren. Tevens is tijdens de opening van de vakdagen de top drie bekend gemaakt, namelijk Kluthe Benelux (nummer 3), HaTwee en Molcon (nummer 2) en Mavom Chemie (winnaar). Het MAVOMmate platform geeft gebruikers op een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking op maat, in combinatie met het Medimate Minilab. Mavom wil het met deze technologie mogelijk maken om op locatie in het voorbehandelingsbad, gehaltes chroom, zink, ijzer, aluminium en zirkonium, snel, nauwkeurig en betrouwbaar te bepalen. Het uitvoeren van de test is nadrukkelijk gebruikersvriendelijk. Eén druppel badvloeistof is voldoende om binnen enkele minuten het resultaat ter plekke beschikbaar te hebben. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met een partner van Mavom Chemie, namelijk CE-Mate. “De inzending van Mavom beantwoordt direct een grote marktvraag, ontzorgt de klant en is een lichtend voorbeeld van ketenoptimalisatie en innovatie”, aldus juryvoorzitter Mol. “Tevens de criteria kostenreductie, marktbelang en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn nadrukkelijk meegewogen in het oordeel van de jury.”

Mavom, ION Award
De prestigieuze award op de stand van Mavom tijdens de Week van de Oppervlaktetechnologie (foto: 2XPO – Surface Campus).

Voorloper
De prestigieuze prijs is tevens door Mavom Chemie gewonnen, doordat de jury het bedrijf roemt omdat het bedrijf uit Alphen aan den Rijn over de gehele breedte van de gestelde criteria op het gebied van ‘people-planet-profit’ bijzonder hoog scoort. “Het was voor de jury van de ION Borghardt Award 2018 wederom geen eenvoudige maar wel een fantastische uitdaging om de inzendingen tot in detail te evalueren en te beoordelen”, vervolgt Mol. “Innovaties, nieuwe producten en -diensten die de innovatiekracht van de branche in haar volle breedte demonstreert. Het geeft aan hoezeer de Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie, nationaal en internationaal, een niet te onderschatten voorloper is in het uitdagende en steeds veranderende vakgebied van oppervlaktebehandelingen van materialen. Zowel op het gebied van steeds uitdagender technische eisen maar ook op het gebied van de bijbehorende dynamische wet- en regelgeving. Soms zit de beoordeling van de inzendingen dan ook in de details, soms bijna in de marge. Toch is de jury zeker de mening toegedaan tot een rechtvaardige en weloverwogen uitslag te hebben kunnen komen.”