MDL last nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

Met gerichte investeringen in machines en software en – zeer recent – de overname van een bedrijf, heeft MDL in Uden zich ontwikkeld van een lasbedrijf tot een compleet metaalbedrijf dat alles ontwikkelt en maakt van A tot Z. “Lassen doen we nog steeds graag, maar het is niet meer onze hoofdactiviteit”, zegt directielid Rik van den Boom.

De directie van MDL. V.l.n.r. Bas van Weert Rik van den Boom en Sander Dortmans.

Om die reden is ook gekozen voor een andere naam. De letters MDL staan voor Manders Dortmans Lasbedrijf. Maar klanten hebben een bepaald beeld bij een lasbedrijf en dat beeld klopt voor MDL al lang niet meer. Het is een klassiek voorbeeld van hoe een metaalbedrijf zich vaak ontwikkelt. In 1989 begonnen als een kleine smid op de hoek, is het bedrijf na drie keer verhuisd te zijn vanwege de groei nu al weer jaren gevestigd op het Jagersveld in Uden. MDL maakt onder meer machineframes, bordessen en constructiewerk en doet ook reparaties en montagewerk. Ook worden complete projecten uitgevoerd zoals bakdampleidingen voor de aardappelverwerking en diverse machines.

Als leerlingen begonnen

Sander Dortmans is algemeen directeur. Hij voert de directie samen met Rik van den Boom en Bas van Weert, die tevens voor een deel eigenaar zijn. Ze zijn allebei ooit als leerling bij het bedrijf begonnen en hebben mooie doorgroeistappen gemaakt. Rik fungeert als operationeel directeur, Bas organiseert alles op het gebied van engineering. MDL telt vijftien vaste medewerkers, onder wie drie tekenaars. “Van de medewerkers kun je zeggen dat het een fijn en hecht team is”, zegt Rik. “Bij ons moet je allround zijn. Onze mensen kunnen lassen monteren en/of zagen, boren, lasersnijden en kanten.”

Boost in het bedrijf

De echte groei is een kleine tien jaar geleden ingezet, vlak na de financiële/economische crisis. Sander Dortmans is toen allereerst de efficiency op de werkvloer gaan verhogen met de aanschaf van een tweede halkraan en een automatische lintzaagmachine. “Toen we weer vlees op de botten hadden, zijn we verder gaan investeren”, vertelt hij. “De echte ommekeer kwam in 2016-2017. Toen zijn we zelf gaan engineeren, materialen bestellen en complete projecten regelen. De klant heeft een schets, wij zorgen ervoor dat die wordt gemaakt.” Rik vult aan: “Als je aan die ontwikkeling begint, merk je dat je een boost krijgt in je bedrijf. Mensen worden enthousiast als ze mee mogen denken met de klant.”

Het door Tuwi geleverde 3RD CNC boorcentrum van de Spaanse fabrikant CMA heeft snelheid en nauwkeurigheid gebracht op het gebied van boren en tappen.

Het door Tuwi geleverde 3RD CNC boorcentrum van de Spaanse fabrikant CMA heeft snelheid en nauwkeurigheid gebracht op het gebied van boren en tappen.

CNC boorcentrum

De ommekeer leverde nieuwe en andere klanten op. Die hadden bepaalde verwachtingen. Onder andere dat MDL snel kan schakelen. Dus waren er eigen machines nodig. De eerste uitbreiding van het machinepark was een door Tuwi geleverd 3RD CNC boorcentrum van de Spaanse fabrikant CMA voor het boren en tappen van gaten. Dat gebeurde voorheen handmatig en grote projecten werden uitbesteed. “Deze machine heeft ons snelheid en nauwkeurigheid gebracht”, vertelt Rik. “We hebben bewust gekozen voor een groot werkbereik van 7,5 meter. Hierop kunnen we zowel lange lengtes bewerken als kleinere werkstukken naast elkaar opspannen. Bij een machine van 6 meter moet je lange lengtes erop schuiven. Bij deze machine kunnen we die er gewoon op leggen. Dat betekent een grotere handelingssnelheid.”

Lasersnijmachine en kantbank

De volgende stappen waren een lasersnijmachine en een kantbank, omdat het uitbesteden van lasersnijwerk en – vooral – kantwerk gepaard ging met (te) lange levertijden. Eerst kwam de kantbank. De leverancier was opnieuw Tuwi, dat een kantbank van de Turkse fabrikant Durma met een werklengte van 3,7 meter en een vermogen van 220 ton plaatste. MDL verwerkt veel materiaal met diktes van 1 tot 10 mm en daar is deze machine prima voor geschikt.

Daarna volgde de lasersnijmachine. Sander: “Een laser was al lang een droom maar die moet financieel wel haalbaar zijn. Door de ontwikkeling van de fiberlaser en meerdere fabrikanten die deze aanbieden, zijn lasers steeds gunstiger in prijs geworden.” MDL koos voor een laser van Durma met een werkbereik van 3×1,5 meter en een 4 kW laserbron. Deze is uitgevoerd in een zij-opstelling en met het bordes erboven is het een compact geheel. “De mensen van Tuwi hebben hierin geadviseerd. Zij denken echt mee, niet alleen technisch maar ook financieel. Wij doen graag zaken met hen omdat ze voor elke bewerking een toepasselijke machine hebben.”

Door de overname van Innova Infinity kan MDL producten zoals dit rijstation voor een pyrolyse oven geheel in eigen beheer ontwikkelen en produceren.

Door de overname van Innova Infinity kan MDL producten zoals dit rijstation voor een pyrolyse oven geheel in eigen beheer ontwikkelen en produceren.

Snel schakelen

MDL genereert met deze machines flexibiliteit en snelheid. Rik: “Zodra je de eerste plaat hebt gesneden en de eerste stukken zijn gezaagd, kun je al gaan samenstellen. Dat is heel fijn voor de doorstroming. Als je gaat kanten en dat gaat een keer fout, dan hebben we nu dezelfde dag een nieuwe deel. Dat lukt niet als je moet uitbesteden. Ook kunnen we nu zelf lasmallen maken voor ons cobot lassysteem. We zitten ook veel in industrieel onderhoud. Als een nieuw onderdeel nodig is voor een reparatie, kunnen we dat direct snijden. We kunnen snel schakelen. De laser staat hier sinds de zomer. Hierdoor hebben we een paar projecten kunnen doen die we anders echt niet hadden kunnen realiseren.”

Software

Ook in software wordt geïnvesteerd. Zo beschikt MDL over een HiCAD tekenprogramma met drie licenties. Vorig jaar is bij Komdex een ERP-softwarepakket aangeschaft, specifiek voor de metaal- en maakindustrie. “Dit biedt veel voordelen. We kunnen producten op de vloer scannen met barcodes, hebben actueel inzicht in projecten, nacalculaties gaan snel en we kunnen makkelijker monitoren. Dat is allemaal heel fijn als je zo groeit.”

Overname Innova Infinity

En die groei zal doorgaan. Want in november heeft MDL Innova Infinity overgenomen. Dit bedrijf helpt bedrijven met het oplossen van problemen in industriële processen. De oplossingen worden bedacht, ontworpen, geproduceerd en geïnstalleerd. MDL werkte al veel met Innova Infinity samen. “Veel projecten die zij hebben geëngineerd hebben wij helemaal begeleid”, vertelt Bas. “Zo was er bijvoorbeeld een klant die veel problemen had met een kantelaar van kunststof kisten. Die zorgde telkens voor storingen in de productielijn. We hebben een nieuwe kantelaar gemaakt waarmee de problemen zijn opgelost. Of een be- en ontlaadsysteem voor een pyrolyse oven. Het oude systeem gaf veel problemen door de enorme hitteoverdracht. Door onze oplossing is er veel minder onderhoud en reparatie nodig.”
Door de overname heeft MDL dit soort projecten nu volledig in eigen hand. Innova Infinity, dat wel blijft opereren onder deze naam, is een prachtig verlengstuk van het bedrijf. Bas: “Dit is belangrijk voor de groei van ons bedrijf. We verwachten nu makkelijker werkzaamheden binnen te kunnen halen waar we best goed in zijn.” Sander vult aan: “Het ziet er heel goed uit. We worden nu benaderd door andere bedrijven, multinationals, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Er zitten al verschillende mooie projecten in de pijplijn. Als die doorgaan kan 2022 een heel leuk jaar worden.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Plaatbewerking

Boor-/zaagstraten en kennisevenement op open huis Tuwi

07-06 De nieuwe vertegenwoordigingen zijn de boor-/zaagstraten van M&G Steel Machines, alsmede de lasersnijmachines van…

Plaatbewerking

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

24-05 Commercieel directeur Marco Mans noemt de twee nieuwe vertegenwoordigingen belangrijk voor Tuwi: “We zien…

TechnishowNieuws

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

12-04 De sombere, zelfs wat negatieve geluiden rond TechniShow ontgaan Eisma en Mans niet. Zoals…

Plaatbewerking

Tuwi kan snel kantbanken en scharen leveren

14-03 De belangstelling voor deze machines is groot. “De eerste serie is al bijna helemaal…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

MetavakNieuws

Beurspresentatie van Tuwi is live en virtueel

22-09 Van Geka springt de nieuwe CNC gestuurde plasmasnijmachine GCS-P 3015 in het oog. Deze…

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X