Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

Tuwi neemt deel aan de vakbeurs Tube (15-19 april in Düsseldorf) om de TubeLINE-6020BK buislaser met automatische belading van haar nieuwe fabrikant Accurl te demonstreren. Tuwi deelt haar stand (hal 6, stand I01) met Microstep Europe, de collega Accurl-dealer uit Duitsland.

Werd de Accurl buislaser op de TechniShow nog zonder bundelbelading getoond, de machine op Tube is voorzien van de ATL60, die bundels met een maximum van 3 ton kan dragen.

Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de juist keuze is wordt bevestigd door de grote interesse voor de buislaser van Accurl tijdens de TechniShow vorige maand.

Boren en zagen verdwijnt

Maik Wensink, productspecialist lasersnijtechnologie bij Tuwi, spreekt zelfs van ‘gigantisch veel belangstelling’ voor deze veelzijdige, gebruiksvriendelijke en betaalbare buislaser: “We zien dat de traditionele bewerkingstechnieken, zoals het boren en zagen, bij constructiebedrijven compleet achterwege worden gelaten. Ook voor machinebouwers wordt de buislaser steeds aantrekkelijker. Lange tijd was een buislaser voor veel bedrijven te hoog gegrepen, maar nu de investering financieel behapbaar wordt, maken ze de omschakeling ook direct voor het bewerken van hun buizen, kokers en profielen.” Zijn Tuwi-collega Sjon Speet, R&D Manager bij Tuwi, maakt de vergelijking met de ontwikkeling bij het 2D lasersnijden, die een decennium geleden al heeft plaatsgevonden. “Dat werd eerst maar mondjesmaat toegepast, maar uiteindelijk werd deze technologie voor iedereen bereikbaar. Hetzelfde zie je nu gebeuren met de buislaser.”

Sneller en efficiënter

Met een buislaser is veel voordeel te halen ten opzichte van traditionele bewerkingen. Buislasersnijden is sneller, efficiënter, nauwkeuriger en goedkoper. Het zorgt voor een hogere productiesnelheid, betere kwaliteit en meer mogelijkheden. “En dan schakelen bedrijven gelijk door”, zo heeft Maik Wensink ervaren op de TechniShow en bij bezoeken aan klanten. “80 procent van de buislasers in Nederland is 2D. Nu investeert men bijna allemaal in een machine met een bevelkop, waarmee je je direct onderscheidt. Hiermee kan de machine schuine kanten, gaten tot 45º en verzonken gaten snijden tot een hoek van 45º. Je haalt daarmee echt alles uit je productieproces. Bovendien spaar je zo twee tot drie man uit.”

Tuwi signaleert ‘gigantisch veel belangstelling’ voor buislasers. “We zien dat de traditionele bewerkingstechnieken, zoals het boren en zagen, bij constructiebedrijven compleet achterwege worden gelaten.”

Tuwi signaleert ‘gigantisch veel belangstelling’ voor buislasers. “We zien dat de traditionele bewerkingstechnieken, zoals het boren en zagen, bij constructiebedrijven compleet achterwege worden gelaten.”

Volgens Sjon Speet neemt bij het buislasersnijden ook de noodzaak van het pure vakmanschap bij de operator af. “We zien in Nederland het aantal ervaren medewerkers dat beschikt over het fingerspitzengefühl om de traditionele bewerkingen goed te kunnen uitvoeren, afnemen. Er stromen minder nieuwe mensen in en het duurt lang voordat die op het gewenste niveau zijn. Bij deze buislasers zit alle vaardigheid in CAD-CAM. Producten worden in 3D geëngineerd, door CAD-CAM omgezet en vervolgens in de machinebesturing geladen. De machine is stabiel, betrouwbaar en eenvoudig te bedienen en voert de opdrachten feilloos uit.”

Meelopende chucks

De buislasers van Accurl zijn leverbaar met een laservermogen t/m 12 kW, een buis bereik van 15 meter lengte, maximale diameter van 510 mm en een positioneernauwkeurigheid van drie honderdste millimeter. Accurl buislasers kennen diverse innovatieve functies. Naast bevel snijden hebben ze ook meelopende chucks en lasnaaddetectie, hetgeen resulteert in een hoge precisie, kwaliteit en effectiviteit tijdens het productieproces. De machines hebben tot vier meelopende chucks. Dat zorgt voor maximale ondersteuning van de buis of koker tijdens het snijproces en het materiaal kan helemaal worden gesneden zonder restlengte.

Volautomatisch laden en lossen

Ook is er de mogelijkheid om volautomatisch te laden en lossen. Werd de buislaser op de TechniShow nog zonder bundelbelading getoond, de machine op Tube is voorzien van de ATL60, die bundels met een maximum van 3 ton kan dragen. Dat maakt massaproductie mogelijk. Semi-automatisch beladen behoort ook tot de mogelijkheden. Daarvoor biedt Accurl de optie SAT (Semi Automatic Tubeloading), waarmee meerdere, verschillende profielen flexibel kunnen worden gesneden. Dat is ideaal in geval van frequente productie wisselingen en aanpassing aan verschillende materialen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

TechnishowNieuws

Efficiënte oplossingen voor tappen, boren, frezen en zagen

13-02 CMA is een Spaanse machinefabrikant die flink aan de weg timmert. Deze producent voert…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Toeleveren

Tube krijgt nieuwe ruimte voor kunststof buizen en pijpen

10-01 De vooruitzichten voor de kunststofbuizenindustrie zijn gunstig omdat er meer vraag is naar deze…

Verbinden

Complete, veilige oplossing voor handlaserlassen

03-10 De volledig ingerichte handlaserlascel is een nieuw product in het assortiment van Tuwi. “We…

Plaatbewerking

Tuwi en Q-Fin gaan samenwerken

19-09 “We kunnen elkaar enorm versterken”, zegt commercieel directeur Marco Mans van Tuwi over het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV