Mecopol-Kemaspray en Platteau Subcontracting investeren in RoboJob Tower

Het gaat hard voor Pieter Cappoen en de bedrijven waarin hij participeert: Platteau Subcontracting en Mecopol-Kemaspray.  Begin dit jaar zetten de twee bedrijven een flinke stap richting Industrie 4.0 door de aankoop van een RoboJob Tower. Ondertussen bestelden ze een tweede én derde Tower: de tweede Tower voor Platteau Subcontracting. De derde Tower gaat naar zusterbedrijf Mecopol-Kemaspray, waar Cappoen tevens aandeelhouder en mede-eigenaar is.

Mecopol-Kemaspray en Platteau Subcontracting hebben geinvesteerd in een tweede en derde Tower van RoboJob.

Platteau Subcontracting staat al jaren bekend voor het grote werk in de verspaning: de grote bewerkingscentra kunnen stukken frezen van meer dan 11 meter lang. Cappoen nam het 65 jaar oude bedrijf zeven jaar geleden over en zag veel kansen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden.

Zo investeerde Cappoen in nieuwe machines én in automatisering: eerst kwam er een Turn-Assist van RoboJob, en begin dit jaar werd een RoboJob Tower geïnstalleerd aan een nieuwe Mazak Integrex j-200S.

Deze combinatie werd voorzien van een servogrijper op de robot en een klauwwisselsysteem van SMW. “Met deze combinatie kunnen we vijf of zelfs meer batches produceren zonder dat er een operator tussenkomt.” Pieter Cappoen gelooft sterk in de combinatie van multitasking machines met de flexibele automatisering van RoboJob.

“Series vanaf vijftien stuks produceren we nu al volledig automatisch”, vertelt hij trots. “Dat willen we nog verder naar beneden brengen. Klanten bestellen in steeds kleinere hoeveelheden. Uiteindelijk wil ik vanaf twee stuks geautomatiseerd verspanen.”

Pieter Cappoen: “Series vanaf vijftien stuks produceren we met RoboJob nu al volledig automatisch.”

Pieter Cappoen: “Series vanaf vijftien stuks produceren we met RoboJob nu al volledig automatisch.”

Dat Cappoen in de Tower gelooft mag blijken uit de twee nieuwe bestellingen die hij recent plaatste.  Zo komt er een Tower bij op de werkvloer van Platteau Subcontracting. Ook deze zal worden opgesteld aan een nieuwe Mazak Integrex j-200S. Er komt ook een barfeeder bij.

“Deze combinatie zal opnieuw worden voorzien van de servogrijper, maar deze keer met een Hainbuch spantangwisselsysteem. Dat moet ons toelaten om nog sneller om te schakelen van product A naar product B. De flexibiliteit is gigantisch!”  Bij Platteau hebben ze ondertussen ook al ervaring kunnen opbouwen met het gebruik van de Tower en dus wordt de lat wat hoger gelegd: “We gaan drie lades voorzien van Hainbuch-spantangen en zullen dus ook kleinere aantallen volautomatisch kunnen produceren.”

Tower voor Mecopol-Kemaspray

In Diksmuide, amper 20 minuten rijden van Platteau Subcontracting, komt er binnenkort ook een Tower. Daar is Cappoen aandeelhouder en medevennoot bij de firma Mecopol-Kemaspray. “In 2018 nam ik samen met mijn collega Kathleen Kesteloot de leiding van het bedrijf over,” vertelt mede-eigenaar Christof Verhaeghe. Verhaeghe heeft sindsdien de dagelijkse leiding van Mecopol -Kemaspray overgenomen van de vorige eigenaar, die in 2018 uit het bedrijf stapte.

Ook hij volgde de evoluties bij Platteau Subcontracting: “Mecopol-Kemaspray is gespecialiseerd in de verspaning van kleine series en stukwerk. Tot voor kort dachten we dat automatisering niet aan ons besteed was.  Wanneer wij een serie doen van 50 stuks, is dat al een grote serie.  Uiteraard was ik onder de indruk van wat de RoboJob Tower bij Platteau allemaal kan. In zulke mate dat Pieter en ik zijn gaan onderzoeken of automatisering ook voor Mecopol-Kemaspray relevant zou kunnen zijn.”

Christof Verhaeghe: “We willen de RoboJob Tower vooral ’s avonds en ’s nachts aan het werk zetten voor het seriewerk.”

Christof Verhaeghe: “We willen de RoboJob Tower vooral ’s avonds en ’s nachts aan het werk zetten voor het seriewerk.”

“Ook voor ons wordt het steeds moeilijker om goede werkkrachten aan te trekken. Anderhalf jaar geleden hebben we onze Doosan DVF 5000 aangekocht en die loopt gemakkelijk tien tot twaalf uur per dag,” weet Verhaeghe.  “Maar dat is puur met manuele bestukking. Dat moet anders.” Mecopol-Kemaspray investeert in een Tower die geïnstalleerd zal worden aan een bestaande Doosan DVF 5000, die vijfassig simultaan kan frezen.

De Tower zal worden voorzien van een robot met servogrijper, die zowel werkstukken als pallets kan beladen. “Overdag willen we nog altijd complex stukwerk blijven doen en het is dan de bedoeling om de Tower vooral ’s avonds en ’s nachts aan het werk te zetten voor het seriewerk. Op die manier blijft het werk ook boeiend voor onze medewerkers, want niemand houdt hier van monotoon seriewerk,” aldus Verhaeghe.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Gebruiksvriendelijk automatiseren met Coby

19-09 Het systeem maakt gebruik van een cobot, waardoor het automatiseren toegankelijk wordt voor iedereen.…

Automatisering

Coby CNC, doe-het-zelf automatisering met cobot

06-09 Coby maakt het mogelijk om zonder externe technici of opleidingen helemaal zelf aan de…

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Automatisering

RoboJob zet deuren open voor Experience Day

23-03 Dat robots en automatisering ‘hot’ zijn is een understatement. Sinds Corona is de vraag…

Automatisering

RoboJob kan strakke levertijden aanhouden

23-02 De vraag naar deze oplossingen neemt al geruime tijd sterk toe. Vorig jaar wist…

Automatisering

Recordcijfers RoboJob

18-01 De recordcijfers zijn te danken aan een versnelde vraag naar CNC-automatisering én aan internationale…

Automatisering

SK Machining verhoogt capaciteit met automatisering

15-12 Koster is acht jaar geleden gestart met SK Machining. Inmiddels bestaat het team uit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X