Meet & Match tussen robot en MKB

Een krappe arbeidsmarkt en ambitieuze digitaliseringsdoelstellingen vragen om slimme oplossingen. Echter, meegaan in deze snel veranderende wereld zorgt voor vele uitdagingen binnen de MKB hightech- en maakindustrie.

Vision, Robotics & Motion was als het ware een grote Meet & Match tussen de robot en het MKB. Letterlijk overal waar je keek zag je robots, cobots en andere slimme oplossingen.

Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar zijn verbonden biedt echter vele voordelen en volop kansen. Toch blijkt de weg naar slimme productieautomatisering in de praktijk voor veel MKB bedrijven niet gemakkelijk. Om hierbij te helpen, organiseerde Mikrocentrum op 8 en 9 juni de vakbeurs Vision, Robotics & Motion in de Brabanthallen.  

Na ruim 3 jaar afwezigheid stonden ruim 80 vision, robotica, motion control en data science gespecialiseerde bedrijven, start-ups en studententeams klaar om de 1500 bezoekers te helpen met praktische toepassingen en oplossingen. Nieuw was het demoplein waar diverse exposanten cobots, autonome robots (zoals AGV’s) en AI oplossingen live demonstreerden. “Vision, Robotics & Motion laat zien dat de mogelijkheden voor het oprapen liggen voor MKB bedrijven. Omdat toepassing vaak een flinke uitdaging blijkt, hebben we vooral gefocust op praktische use cases, zowel op de beursvloer als in het congres. Letterlijk overal waar je keek zag je robots, cobots en andere slimme oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van vision technologie, AI en Deep learning. We hebben als het ware een grote Meet & Match tussen de robot en het MKB georganiseerd. Het is indrukwekkend om te zien wat er tegenwoordig allemaal kan en hoe bedrijven elkaar willen helpen om samen die stap naar een slimme productieautomatisering te maken”, aldus Charlotte de Jong, Event manager Vision, Robotics & Motion.

Start eenvoudig

Samen met DSPE organiseerde Mikrocentrum een special edition van het Techcafé. In een talkshowsetting bespraken robotica experts Eddie Mennen (Yaskawa), Martin van der Have (ABB Robotics), Paul Ribus (Fanuc) en Peter Kiekens (Industrial Cobotics) de uitdagingen van robotisering. Over het antwoord op de vraag hoe te starten, waren de experts het met elkaar eens: starten met een cobot is een goede aanpak bij relatief eenvoudige toepassingen en om ervaring op te doen met robots. Martin van der Have: “Of je eerste robot een cobot of een robot wordt hangt af van de applicatie. Is het een relatief eenvoudige toepassing waarbij minder de nadruk ligt op efficiency, output en performance, dan kan je met een cobot goed uit de voeten. Cobots hebben namelijk een lage gebruikersdrempel omdat er een hoge mate van standaardisatie in zit. Dit maakt dat je de cobot alleen hoeft te configureren en niet hoeft te programmeren. Industriële robots hebben veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om zwaar en snel werk uit te voeren, en zijn veel uitgebreider. Dit betekent wel dat er voor het gebruik een bepaalde mate van vakkennis nodig is.” Paul Ribus sloot zich hierbij aan: “Je hoeft niet direct alles te automatiseren. Zorg voor een goede startfase, begin met iets realistisch en ga ervaring opdoen met het werken met een robot.”

Grote meerwaarde robotica

Met het congres Robotica voor het MKB, zette Holland Robotics de meerwaarde van de robot centraal. En die is niet te missen volgens Thijs Dorssers van Holland Robotics: “Nederland staat in de top 5 van meest innovatieve landen, maar wat betreft robotisering staan we nog niet eens in de top 10. Een gemiste kans, want een geïntegreerd systeem is juist datgene waar bedrijven het meeste voordeel mee kunnen behalen. Zo kan robotica niet alleen een rol spelen in de oplossing voor het personeelstekort, maar ook in het verbeteren van productieprocessen.”
Dorssers openende het congres dan ook met een praktische blik op de toekomst met daarbij de trends en ontwikkelingen voor het MKB. De toekomst stond ook centraal in de lezing door Heico Sandee van Smart Robotics, die inzicht gaf over hoe robotica kan helpen om de uitdagingen in de logistiek op de lossen.

Naast een toekomstvisie was er ook veel aandacht voor de praktijk. Zo brachten Mark Oosterveer (iTanks) en Coen van Gulijk (TNO) robotveiligheid onder de aandacht, nam futuroloog Mike van Rijswijk de bezoekers mee in een reis door 8 jaar sociale robotica in de zorg en deelde Albert van Breemen (VBTI) praktische AI toepassingen.

Deep Learning

Nieuw op Vision, Robotics & Motion waren de Mikrosessies, georganiseerd door Mikrocentrum Opleidingen, om bezoekers in gratis workshops op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met actuele, kansrijke en nieuwe onderwerpen. Voor deze eerste editie stonden Deep learning en Modulair ontwerpen op het programma. Onder grote belangstelling namen docenten Albert van Breemen en Thijs Schepman op beide dagen de deelnemers mee in de basisbeginselen van beide methodieken en deelden zij de stappen en modellen om te starten met het toepassen ervan in de praktijk.

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 7 en 8 juni 2023.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Toeleveren

Nieuw event: Manufacturing Technology Conference

31-10 Een technisch ontwerper of ingenieur heeft kennis van verschillende technieken nodig om een maakbaar…

Verspanen

Mikrocentrum lanceert nieuwe vakbeurs AM for Production

12-10 Additive Manufacturing breekt door in de hightech productieketen. De laagsgewijze technologie groeit de laatste…

Materialen

Innovaties, oplossingen en uitdagingen rondom duurzaamheid staan centraal op Kunststoffenbeurs

07-09 Dagelijks rollen er miljoenen kunststof producten van de productiebanden. De keuze voor kunststof in…

Automatisering

Conditie frequentieregelaars continu bewaakt

25-05 Dit panel is ontworpen om eenvoudige toegang te bieden tot gegevens-gestuurde bewakingsdiensten voor ABB…

Automatisering

Alle tools voor toekomstbestendig automatiseren

25-05 Vision, Robotics & Motion is een combinatie van vakbeurs en congres waar leveranciers en…

Automatisering

FQE grijper is tolerant voor verschillende vormen en maten

25-05 De grijper is ontwikkeld voor het oppakken van werkstukken ongeacht hun grootte, vorm of…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen