Mega-stap op weg naar Smart Factory

Met de investering in een grote geautomatiseerde lasersnij-installatie van Bystronic zet Arendsen Plaatwerk een mega-stap op weg naar de Smart Factory. Een belangrijk onderdeel van deze installatie is de mogelijkheid om zowel grote, zware plaatuitslagen als kleinere snijdelen automatisch uit te sorteren.

De verwachting is dat 80 à 90 procent van de gesneden delen zonder menselijke handelingen van de snijtafel kan worden gepakt. “Met deze installatie leggen we de basis voor waar we naar toe willen”, zeggen de directieleden Roy Arendsen en Michel Ruesink.

Arendsen is een specialist in het wat grotere en zwaardere plaatwerk. De fabriek in Ulft is ingericht op het verwerken van plaatmateriaal van 6×2,5 meter. De handling van dergelijke formaten is nogal een ding. Bij de investering in een nieuw lasersnijsysteem was het automatisch uitsorteren dan ook de grootste wens van Arendsen en Ruesink, naast het opzetten van een goed voorraadbeheer.

De ontwikkelingen in het automatisch uitsorteren zijn inmiddels zo ver gevorderd, dat dit nu ook interessant is voor toeleveranciers, die alle soorten en maten snijden en dus behoefte hebben aan grote flexibiliteit. “Bystronic kan deze optie nu ook bieden voor plaatmateriaal van 6×2,5 meter”, vertelt Jan Berends van Bystronic. “Arendsen heeft hiermee de primeur. Dit is het eerste systeem van dit formaat dat we in Nederland leveren.”

Grote proceszekerheid

Het systeem omvat allereerst een dubbel torenmagazijn van 6,20 bij 2,5 meter met een lift aan de korte kant. De torens worden bijna 7 meter hoog, waardoor er ruimte is voor 44 opslagposities. Aan dit magazijn wordt een klassiek belaadsysteem gekoppeld met een frame met 120 zuignappen. Dit systeem belaadt de lasersnijmachine ByStar fiber met een laserbron van 12 kW. Deze lasersnijder wordt uitgerust met alle functionaliteiten waarover Bystronic beschikt om een stabiel snijproces en daarmee een grote proceszekerheid te garanderen.

Krachtige combinatie

Na het snijden volgt het automatisch uitsorteren. De Big Part Remover neemt de grote delen op van de snijtafel. Hij kan in één keer bijvoorbeeld vier lange stroken tegelijk oppakken en afleggen. Daarnaast is er de BySort installatie (met twee koppen) voor het uitnemen en afleggen van de kleinere delen. Door deze combinatie kunnen de grote en de kleine delen in één nesting allemaal worden uitgenomen. Hierdoor is het mogelijk 80 tot 90 procent automatisch uit te sorteren.

“Dat zo’n hoog percentage haalbaar is, zit ‘m niet alleen in de krachtige combinatie van de Big Part Remover en de BySort”, zegt Hans van de Meerakker van Bystronic. “Het zit ‘m ook in de grijpertechnologie, die de afgelopen jaren sterk is doorontwikkeld. Dat begon met één soort zuignap, nu hebben we allerlei kleine en grote zuignappen, magneten en toolwisselsystemen om verschillende configuraties mogelijk te maken. Ook de mogelijkheden in de software om lastige onderdelen helemaal vrij te snijden, zodat voorkomen wordt dat ze blijven haken, dragen bij aan de hoge uitsorteergraad.”

Meer dan 30 aflegposities

De gesneden onderdelen kunnen worden afgelegd op 12 palletposities. Daarnaast zijn er ook nog eens twee wagens van 6,2 x 2,5 meter, die over elkaar heen lopen met allebei nog eens 12 aflegposities. Zo zijn er in totaal meer dan 30 aflegposities. De gesneden onderdelen kunnen ook teruggelegd worden in het magazijn, maar dat is eigenlijk niet te bedoeling. Arendsen wil een lean productieproces, waarbij de onderdelen direct doorgaan naar het volgende station. De grote hoeveelheid aflegposities maakt dat mogelijk. Dit geeft een grote flexibiliteit.

De hele installatie is op te delen in verschillende gebieden. Dit biedt veiligheid, maar voorkomt tevens dat de hele installatie stilvalt bij een noodstop of onderhoud. De machine kan gewoon doorsnijden als er onderhoud aan het magazijn moet worden gepleegd. Dan kan er vanaf de voorzijde worden beladen.

Gezamenlijk project

Arendsen Plaatwerk en Bystronic zijn samen 2,5 jaar bezig geweest het om optimale systeem uit de dokteren. “Bij een dergelijk complex project is het belangrijk om altijd overzicht te houden. Je moet de klant begrijpen, weten wat zijn verwachtingen zijn en zijn wensen goed definiëren”, zegt Jan Berends. Met zulke trajecten kan Bystronic goed uit de voeten. Lokaal wordt een projectmanager aangesteld, die het hele project van begin af aan begeleidt. Er kan doorlopend een beroep worden gedaan op het Solutions Center op de hoofdvestiging in Zwitserland, waar de kennis en ervaring van alle systemen die Bystronic over hele wereld heeft geplaatst is gebundeld.

Ook hebben de mensen van het Solutions Center zicht op de nieuwste ontwikkelingen en kunnen ze ontwikkelingen in gang zetten. “Trajecten als deze met Arendsen zijn een voortdurend proces van vraag en antwoord”,aldus Berends. “Zij formuleren hun wensen, wij dragen mogelijke oplossingen aan en zo kom je steeds verder. Arendsen had wensen op 6 meter en die hebben we proberen te vangen in hardware-oplossingen. Zo is een unieke klantspecifieke configuratie ontstaan met standaard elementen, die zowel krachtig als bedrijfszeker is.”

De ontwikkeling van Arendsen Plaatwerk stopt zeker niet bij deze investering. Roy Arendsen en Michel Ruesink hebben een toekomstvisie ontwikkeld, die veel verder gaat. De lasersnij-installatie is bijvoorbeeld voorbereid op AGV’s. Volgend jaar al gaat een hbo-er in het kader van een afstudeertraject kijken waar AGV’s kunnen worden toegepast. “We willen ook de stap naar buigautomatisering maken, daarmee enkelstuks kunnen produceren. Hiervoor zal er behalve in de hardware ook softwarematig wat moeten gebeuren.”

Smart Factory werkend krijgen

Daarbij heeft Arendsen Plaatwerk aan Bystronic een goede partner. Tijdens de onlangs gehouden Competence Days maakte de Zwitserse machinebouwer opnieuw duidelijk dat er vol wordt ingezet op de ontwikkeling van de Smart Factory. “Bystronic investeert enorm in de ontwikkeling van software om de Smart Factory echt werkend te krijgen”, zegt Hans van de Meerakker. “Veel deelprocessen zijn geautomatiseerd maar niet het geheel. Ga je het hele productieproces via het magazijn besturen dan moet je iets hebben wat er nu nog niet is.

Een extra softwareniveau, dat alles bestuurt, het management doet van al die processen samen. Dat er voor zorgt dat de gesneden onderdelen op een AGV naar de buigcel of naar de lascel gaan en daar verder worden bewerkt. Software die rechtstreeks praat met machines in plaats van programma’s in laadt. Dat is nieuw en dat gaat de komende jaren zijn beslag krijgen. Bij Bystronic zijn alle pijlen erop gericht om dat voor elkaar te krijgen.”

Durven investeren

Arendsen Plaatwerk is onderweg naar zo’n werkende Smart Factory. “Je moet daarin durven te investeren”, zegt Michel Ruesink. “Maar investeren heeft Arendsen altijd gedaan. We willen onderscheidend zijn en investeren in iets wat anderen niet hebben. “We zullen ook wel moeten”, vult Roy Arendsen zijn compagnon aan. “Als je het niet doet, gaat dat uiteindelijk ten koste van je concurrentiepositie en onderscheidend vermogen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

CLT Metal Service trekt sprint in productiesnelheid en capaciteit

01-12 Met deze configuratie zet het Limburgse metaalbedrijf in op de toekomst met een optimale…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

21-04 Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X