Menzing geeft talent een kans op nieuwe draaibank

0

Voor Mechanische Industrie Menzing is de aanschaf van de Doosan Puma 2100LYII een dubbelslag. Het bedrijf heeft nu de mogelijkheid om kleine, complexe producten efficiënt te bewerken en tevens een machine om talentvolle metaalwerkers hun eerste stappen in de sector te laten maken.

Mechanische Industrie Menzing levert aan internationale organisaties in de energiewinningsmarkt, foodindustrie, chemie en mijnbouw. Het bedrijf uit Haaksbergen kan zich onderscheiden voor producenten van onder meer engineered valves, pompen en compressoren, separation systems, sub-sea systemen, gasturbines en high pressure systems. Menzing gebruikt een eigen op maat gemaakte plannings- en aansturingsmethodiek om korte doorlooptijden en betrouwbare levertijden te kunnen hanteren in combinatie met grille materiaalleveringen, zoals smeedstukken, gietstukken en stafmateriaal van onder andere hoge nikkellegeringen.

Kleinere, complexe onderdelen
Het beleid is er op gericht een structurele relatie op te bouwen met de klant en te luisteren naar diens wensen. Omdat er steeds meer vraag is naar kleine series complexe delen met kleinere afmetingen en Menzing moeilijk aan die vraag kon voldoen, is een Doosan Puma 2100LYII aangeschaft. Met een diameter van rond 210 mm, een maximale lengte van 760 mm, een Y-as en aangedreven gereedschappen, kan Menzing nu kleinere onderdelen in één handeling bewerken. “We waren zonder deze machine gewoon niet concurrerend genoeg op het gebied van kleinere, complexe onderdelen”, vertelt directeur Evert van Engelenhoven. “Grote onderdelen vragen vaak ook om kleinere, complexe onderdelen en we konden niet altijd aan die klantvraag voldoen. Dan moet je uitbesteden, nee-verkopen of soms extra handelingen verrichten. Kortom, het was allemaal niet efficiënt genoeg en nu kunnen we ook aan deze klantvraag voldoen.”

Met een diameter van rond 210 mm, een maximale lengte van 760 mm, een Y-as en aangedreven gereedschappen, kan Menzing nu kleinere onderdelen in één handeling bewerken.

Ook personeel centraal
Het beleid om het succes van de klant centraal te stellen, voert Menzing ook consequent door in het personeelsbeleid. Een tweede reden voor de aanschaf van de draaibank was dan ook om jonge vakmensen het vak te laten leren op een machine voor kleinere onderdelen. “Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan gemeenschappelijke doelstellingen”, zegt Van Engelenhoven. “We vinden investeren in personeel belangrijk en geven vakmensen daarom de mogelijkheid door te groeien en zelf proactief mee te denken met de klant. De machine is ideaal voor jonge, minder ervaren vakmensen om het vak te leren. Het afbreukrisico bij fouten is veel lager, omdat het product minder kostbaar is en relatief snel weer opnieuw gemaakt kan worden waardoor de leverbetrouwbaarheid niet in het geding komt. We stimuleren eigen initiatief dan ook enorm.” Deze jonge vakmensen worden al in een vroeg stadium benaderd door Menzing. Door het actief werven van leerlingen en geld en tijd te investeren in de opleiding Precisietechniek van het ROC van Twente, wil Menzing de technieksector voor jongeren interessant maken. “Dat is van belang voor de gehele sector”, legt Van Engelenhoven uit. “De sector vergrijst en het is pure noodzaak om jonge mensen te enthousiasmeren en te werven voor de verspanende maakindustrie. Dat doen we door elk kwartaal in een werkgroep plaats te nemen en met andere bedrijven en onder meer STODT en TechWise Twente ideeën uit te wisselen, maar ook door ons machinepark modern te houden. Op deze machine maken bijvoorbeeld stagiaires hun eerste werkstukken.”

Met de Doosan Puma 2100LYII is Mechanische Industrie Menzing concurrerend op het gebied van kleinere, complexe onderdelen.

Worldskills
Doosan is geen onbekende voor Menzing. Naast onder meer machines van Okuma, Geminis, Hwacheon en Deckel-Maho, is de productiehal uitgerust met drie andere Doosan machines en eind dit jaar zal er nog een komen. “We zijn erg tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding”, aldus Van Engelenhoven. “In 2013 hebben we onze eerste Doosan aangeschaft en dat is zo goed bevallen dat we eigenlijk altijd aan Dormac CNC Solutions denken als we een nieuwe machine willen. Dat heeft ook te maken met het voortraject waarin zij uitstekend hebben meegedacht. Onze eerste voorkeur was namelijk een andere Doosan-machine, maar al pratende kwamen we uit bij de Doosan Puma 2100LYII.” Hoewel bekend met Doosan, gaat de aansturing van de nieuwe machine anders en de zomermaanden zijn dan ook benut om veel te testen. Ook hierbij heeft Menzing het vertrouwen aan het personeel gegeven. Jan Willem ten Hag, CNC-draaier bij Menzing en deelnemer aan de Worldskills, heeft alle ruimte gekregen om veel te oefenen op de machine. “De machine wordt aangestuurd door middel van CAM en daar heeft Jan Willem veelvuldig mee geoefend.”