Met oude ambachten nieuwe kunstwerken gerealiseerd

Tien merendeels jonge kunstenaars hebben onlangs bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst ervaring opgedaan met diverse oude ambachten en met deze kennis nieuwe kunstwerken vervaardigd. Een deel van deze kunstwerken was te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Doel van dit project was enerzijds oude ambachten levend te houden en anderzijds aan te tonen dat ook hiermee moderne producten en moderne kunst gemaakt kan worden. Immers deze ambachten verdwijnen in hoog tempo naar musea en zo blijven ze niet levend. De kunstenaars waren een week in Andelst te gast zijn en trokken samen op. Zij kregen workshops in smeden, gieten, emailleren, ciseleren, handgraveren, drijven en lassen. Van te voren hadden ze al ideeën voor bepaalde werken geschetst, die met de aanwezige vakmensen werden besproken. Zo werd voor elke kunstenaar een werkplan opgesteld waarbij alle vakmensen in de werkplaats aanwezig waren om ondersteuning te bieden.

Dit resulteerde niet alleen in een uitdagende en creatieve omgeving, maar ook in een werkplaats waarin hard gewerkt werd om de kunstwerken te maken. De kunstenaars kregen de volledige vrijheid om hun werken te maken en de vakmensen hadden het grootste plezier om alle creatieve uitdagingen op te pakken. Zo leerden allen van elkaar. De gemaakte kunstwerken werden op de Dutch Design Week tentoongesteld door de kunstenaars. Zo kunnen zij ook feedback op hun kunstwerken krijgen. Voorbeelden zijn meubels uit ruw hout met gegoten aluminium verbindingen, de invloed van chemicaliën op gietwerk, een moderne vorm van klederdracht oorijzers, tuinornamenten uit staal tot zelfs een Japans gezichtsmasker.

Tijdens een open dag was iedereen welkom in de werkplaats en kon de kunstenaars aan het werk zien. Daar maakten velen gebruik van en er waren veel positieve reacties. Het project is een samenwerking van Crafts Council Nederland en Smederij Cornelis Pronk, ondersteund door Provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vanwege het grote succes zal het project ook in 2019 weer georganiseerd worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Plaatbewerking

Arendsen Plaatwerk wordt een geoliede machine

21-12 Arendsen Plaatwerk heeft gloednieuwe kantoren en een moderne presentatie/ontvangstruimte in gebruik genomen. Maar de…

Plaatbewerking

Laserlassen van buizen en profielen met fiberlasers

26-02 Tijd is geld – of het nu gaat om bewerkingstijd, tijd die wordt besteed…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X