Metaalunie vraagt om verlenging steunmaatregelen

Naar aanleiding van het tweede onderzoek naar de economische effecten van het coronavirus voor het MKB-metaal, heeft Koninklijke Metaalunie het kabinet gevraagd om verlenging van de al genomen steunmaatregelen.

In een brief aan Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat vraagt de branchevereniging voor het MKB Metaal om steunmaatregelen zoals de NOW en TOGS met tenminste drie maanden te verlengen en voorbereidingen te treffen voor de periode na augustus.

Dit is volgens Jos Kleiboer, directeur Beleid van Metaalunie, hard nodig omdat volgens hem de hardste klappen in de maakindustrie na de zomer vallen. “Dan zijn de orderportefeuilles opgedroogd en blijft de aanwas van nieuwe opdrachten achter. Dit patroon herkennen wij uit de eerdere crises in 2009 en 2013. Daarom moeten we gezamenlijk, als overheid en bedrijfsleven, de handen ineenslaan om een depressie te voorkomen”, aldus Kleiboer.

Om het voortschrijdende effect van de gevolgen van de coronacrisis voor de maakindustrie goed in beeld te brengen, houdt Metaalunie regelmatig een enquête onder haar brede achterban.

Uitstel belastingheffing

De afgelopen weken heeft Metaalunie zich ingespannen om de coronasteunregelingen beter af te stemmen op het MKB-metaal. Zo werd bijvoorbeeld bereikt dat de lijst met SBI-codes is aangepast zodat sectoren die dat eerder niet konden, in aanmerking komen voor specifieke regelingen. Maar niet alleen richting kabinet is die lobby succesvol geweest. Metaalunie heeft zich ook beziggehouden met het uitstel van belastingheffing. “In eerste instantie moest voor iedere aanslag opnieuw uitstel worden aangevraagd. Samen met TechniekNL hebben wij gevraagd of dit niet eenvoudiger kon”, vertelt Mirjam Meuwese, bedrijfseconomisch adviseur Metaalunie. “Al gauw bleek dat bestuurders ook melding van betalingsonmacht moesten doen. Ik heb hierover veelvuldig contact gehad met MKB-Nederland en VNO-NCW.”

Een ander punt was het tijdstip waarop de melding van betalingsonmacht wettelijk moest gebeuren. Dit lag eerder dan het ontvangen van de naheffingsaanslag. Meuwese: “Na heel vaak benadrukken en uitleggen dat dit niet werkbaar is en anders heel duidelijk gecommuniceerd moet worden naar ondernemers, heeft dit geleid tot uitstel van belastingheffing voor drie maanden voor alle aanslagen.” Als bestuurder uitstel heeft aangevraagd, wordt dit nu ook aangemerkt als melding betalingsonmacht. De Belastingdienst controleert de melding dan en neemt daarna contact hierover op met de bestuurder. Ook heeft Metaalunie benadrukt dat uitstel van belastingheffing en melding betalingsonmacht geen gevolgen mag hebben voor Verklaring goed betalingsgedrag voor de Onderneming. “Ook dat is opgevolgd. De Belastingdienst heeft zeker meegedacht met ons”, aldus Meuwese.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie sceptisch over nieuwe aanpak regeldruk

15-07 Dat zegt de branchevereniging voor het MKB-metaal in een reactie op een nieuw regeldrukprogramma…

Bedrijf en Economie

Metaalunie mist visie op MKB in industriebrief kabinet

13-07 Het gepresenteerde industriebeleid bevat volgens Metaalunie een aantal positieve nieuwe accenten. Het kabinet wil…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet 15.000e lid

05-07 Pierre Hagenaars, directeur van het Brabantse bedrijf, nam de bijbehorende plaquette in ontvangst. Hij…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Materialen

Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

21-03 Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te…

Bedrijf en Economie

Ruim helft metaal-werkgevers moet definitieve berekening 2e NOW-periode nog aanvragen

07-03 Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door…

Bedrijf en Economie

Adriaan Vonk nieuwe directeur Dienstverlening en Branches Metaalunie

16-02 “Metaalunie representeert dé maakindustrie, met leden die samen ‘Nederland maken’! Een prachtige branche om…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X