Metalfinish Group breidt machinepark uit

0

Specialist op het gebied van oppervlaktebehandeling Metalfinish Group heeft haar machinepark uitgebreid met een langbandschuurmachine van 9 meter breed. Hiermee beantwoordt het bedrijf uit Joure aan de vraag van klanten om langere en bredere lengtes plus ongelimiteerde diktes te bewerken.

Metalfinish Group biedt een totaalpakket aan oplossingen op het gebied van oppervlaktebehandelingen van alle non-ferro materialen. In 35 jaar tijd is het bedrijf gegroeid naar een specialist op dit gebied op nationale en internationale schaal. Het bedrijf bestaat uit drie divisies: Eurofinish, H2Ofinish en Metalfinish. Laatstgenoemde divisie houdt zich voornamelijk bezig met mechanisch slijpen en polijsten van plaatwerk, buizen (in- en uitwendig), kokers, bodems, strips en schuine profielen. Om klanten een snelle service en goede kwaliteit te kunnen leveren, investeert het bedrijf voortdurend in het machinepark.

Grotere afmetingen
Recentelijk is een nieuwe langbandschuurmachine aangeschaft. “De investering is gedaan om de vragen van klanten naar grotere afmetingen te kunnen beantwoorden”, zegt marketingmanager Noor de Boer. “Met de nieuwe machine kunnen wij lengtes van 9 meter breed bewerken en ook dikke platen zijn geen probleem meer.” De langbandschuurmachine van Metalfinish Group is een Peitzmeier Dura 9311-A. Door vier krachtige 15 kW dubbele bandslijpeenheden aan de voor- en achterzijde voor 160 mm brede slijpbanden in combinatie met polijstkoppen, is met deze machine een snelle parallelle verwerking van grote oppervlakken mogelijk inclusief spiegelpolijsten. Door de variabele hoogteaanpassing van de slijpeenheden kunnen verschillende materiaaldikten worden gepolijst en een sterke tafelconstructie en grondrail maken nauwkeurig slijpen van zware werkstukken mogelijk.

Metalfinish Group
Door de variabele hoogteaanpassing van de slijpeenheden kunnen verschillende materiaaldikten worden gepolijst.

Bedrijfsfilosofie
De investering van de machine maakt deel uit van een bedrijfsfilosofie, waarbij wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden. De Boer legt uit: “Het slijpen of polijsten van producten kan erg arbeidsintensief zijn. Onze vakmensen hebben producten soms wel zes keer in de handen en doordat we het erg druk hebben met orders, kwamen we personeel tekort. Daar vakmensen schaars zijn, hebben we gezocht naar andere mogelijkheden om de druk op de werkvloer te verlichten.” In samenwerking met Peitzmeier heeft de Metalfinish Group daarom een geautomatiseerde robot ontwikkeld, die bijna 24/7 ingezet kan worden om producten te slijpen of polijsten. Momenteel wordt gewerkt aan de software en het doel is de robot zo snel mogelijk operationeel te krijgen.

Inwendige buisslijpmachine
Een andere uitkomst van de bedrijfsfilosofie om problemen om te buigen tot een werkbare oplossing, is de ontwikkeling van een inwendige buisslijpmachine. “We ontvingen veel vragen van klanten voor het inwendig slijpen en polijsten van buizen”, legt De Boer uit. “Vooral bij kleinere diameters moesten we helaas nee verkopen. Daarop zijn wij gaan kijken hoe we dat konden oplossen, zodat we ook deze diameters voor onze klanten kunne bewerken. Onze eigen engineers hebben een machine ontwikkeld waarbij wij buizen tot een diameter van 19 mm en een lengte van 6 meter inwendig kunnen bewerken.”
Vooral in de farmaceutische- en voedingsindustrie is het inwendig slijpen en polijsten een vereiste doordat ruwheid van materiaal ook invloed heeft op de mate waarin vuil kan blijven hangen en de mate waarin iets vervolgens schoongemaakt kan worden. “Vanwege die vereisten leveren we ook altijd meetrapportages mee”, aldus De Boer. “Hiermee kunnen wij ons echt onderscheiden van de concurrentie. Niet alleen met deze machine, maar ook met onze bedrijfsaanpak waarbij wij meedenken met de klant en kijken waar nieuwe mogelijkheden liggen.”

Metalfinish Group
De eigen engineers van Metalfinish Group hebben een machine ontwikkeld voor het inwendig bewerken van buizen tot een diameter van 19 mm en een lengte van 6 meter.

Natstralen
Omdat het natstralen van roestvast staal in verschillende branches steeds vaker een vereiste wordt, biedt H2Ofinish een milieuvriendelijke techniek voor het natstralen van roestvast staal. “Deze techniek zorgt ervoor dat nagenoeg geen vuil kan hechten aan het oppervlak”, verklaart De Boer. “Naast de praktische effecten van deze techniek wordt er als visueel aspect een mooie satijn glans verkregen. Een andere techniek om een object van roestvast staal significant te verbeteren is Polinox Protect. Deze kan toegepast worden binnen elke afdeling van de Metalfinish Group en op locatie. Het tilt het product als het ware naar een nog hogere kwaliteit. Ook deze techniek is volledig milieuvriendelijk gezien het feit dat er alleen organische zuren worden ingezet. Rolls Royce gebruikt dit product reeds vele jaren.”

Billboard
De handmatige slijpafdeling Eurofinish heeft een ruime expertise op het gebied van slijpen en polijsten. “Doordat wij ons in een nichemarkt bevinden, zijn wij een bekende naam geworden”, vertelt De Boer. “Dat resulteert erin dat wij van over de hele wereld worden overgevlogen voor werkzaamheden.” Momenteel werkt het bedrijf uit Joure aan een billboard van ontwerper Zaha Hadid, dat in de loop van dit jaar in Londen onthuld zal worden. Het architectonische object van 10 meter hoog en 30 meter in lengte, is hier in Nederland in losse stukken bewerkt en zal ter plekke met de hand nabewerkt worden.

www.metalfinishgroup.nl