Minister enthousiast over aanpassingen voor werknemers

0

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bracht onlangs een werkbezoek aan Willems Constructie in Boven-Leeuwen: een metaalbedrijf dat nadrukkelijk innovaties doorvoert op het terrein van duurzame inzetbaarheid, met het sectorplan van A+O Metalektro als motor.

Helma van de Pol, hoofd personeelszaken bij constructiebedrijf Willems: “Ons medewerkersbestand vergrijst. Veel medewerkers hebben een dienstverband van 25 tot 40 jaar. Om ervoor te zorgen dat onze werknemers gezond aan het werk blijven én gezond met pensioen kunnen, hebben we voor álle productie- en montagemedewerkers diverse verbeteringen doorgevoerd. Door slimmer te produceren en andere machines aan te schaffen verminderen we de fysieke belasting en vergroten we de duurzame inzetbaarheid.” Asscher sprak uitgebreid met diverse medewerkers op de werkvloer. Hij toonde zich enthousiast over de aanpassingen die zijn doorgevoerd en over de betekenis daarvan voor de medewerkers.

Robotisering
Ook robotisering is van invloed op duurzame inzetbaarheid. Daarom wisselde Asscher tijdens zijn bezoek hierover van gedachten met Foppe Atema van plaatwerkbedrijf Goma in Hengelo (Gld). Ze spraken over de gevolgen van robotisering voor opleiden/scholing van huidig en toekomstig personeel. De belangrijkste boodschap Atema aan de minister was dat robotisering ‘meer werk oplevert’. Door deze ontwikkeling kan Nederland beter concurreren met het buitenland waardoor maakindustrie voor ons land behouden blijft. Door robotisering verdwijnen er geen banen, maar ontstaan (nieuwe) banen.  Bij Goma opereren inmiddels zo’n tien robots in de productieafdelingen. De organisatie breidt uit dankzij robotisering.

Sectorplan Metalektro
Het sectorplan Metalektro is gebaseerd op een arbeidsmarktanalyse van de Metalektrosector en kent drie hoofdlijnen met bijbehorende projecten: Hoofdlijn 1: herstel en behoud instroom en zij-instroom; Hoofdlijn 2: duurzame inzetbaarheid; Hoofdlijn 3: van werk naar werk en intersectorale mobiliteit. Voor de aangesloten A+O bedrijven is deelname aan de projecten (veelal) kosteloos en laagdrempelig.