Modular Tool Changer van Bystronic maakt buigproces tot 30 procent productiever

Bystronic introduceert met de Modular Tool Changer een nieuwe automatische gereedschapswisselaar voor de afkantpers Xpert Pro. Deze aanvullende module kan op alle uitvoeringen van de high-end serie worden geïnstalleerd en maakt het buigproces volgens Bystronic tot wel 30 procent productiever. Het tijdrovende en belastende handmatig installeren behoort hiermee tot het verleden en het buigproces wordt sneller en nauwkeuriger. Daarnaast ontziet deze automatiseringsoplossing mens en materiaal.

Het werken aan een afkantpers is geen sinecure. Niet alleen de metaalplaten zijn zwaar maar ook de gereedschappen. De operators moeten de buiggereedschappen eerst uit het magazijn halen en daarna op de machine hijsen. Vooral het installeren van de bovenwang is een hele klus. Hierbij moet het gereedschap op borsthoogte in het klemsysteem gehangen worden. Naast kracht kost het verwisselen van de gereedschappen ook tijd. Het installeren neemt tot wel 70 procent van het buigproces in beslag. En installeren komt steeds vaker voor, want er is een trend naar kleinere batches.

Tegenwoordig rust een operator de machine vaak al na slechts enkele eenheden uit met totaal andere gereedschappen om een nieuw werkstuk te vervaardigen. En even later moet hij er weer aan geloven. Juist voor toeleveranciers wordt de installatietijd daarom steeds meer de kritische factor in het buigproces.

Een automatische gereedschapswisselaar versnelt de installatietijd aanzienlijk en ontlast tegelijkertijd het personeel. Bystronic lanceerde daarom al in 2016 een eerste automatiseringsoplossing. Nu volgt met de Modular Tool Changer het nieuwste model voor de high-end afkantpers Xpert Pro. Deze maakt het buigproces niet alleen productiever, maar zorgt dankzij de nieuwste sensortechnologie tevens voor een grotere nauwkeurigheid. Aan het eind van een lange dienst bevestigen operators gereedschappen soms niet meer zo nauwkeurig als noodzakelijk is. Dat zal de zes-assige robot niet overkomen. Hij haalt voor elke buigopdracht automatisch de passende gereedschapsset uit het geïntegreerde magazijn en plaatst deze tot op de millimeter nauwkeurig in het klemsysteem van de boven- en onderwang.

Gereedschappen langer inzetbaar

Voor operators betekent de automatiseringsoplossing echter niet dat ze meer moeten programmeren. De Modular Tool Changer is namelijk gekoppeld aan de processoftware ByVision Bending. Aan de hand van het buigprogramma herkent de robot automatisch welke gereedschappen nodig zijn om een deel te produceren. Hierdoor vervalt het zoeken naar het juiste gereedschap. De automatisering ontlast zo het personeel en creëert daarmee ruimte voor andere werkzaamheden.

Dankzij slimme sensortechnologie herkent de Modular Tool Changer nieuwe gereedschappen automatisch en integreert deze zelfstandig in het magazijn. Er zijn twee geïntegreerde gereedschapsrekken en optioneel is een derde rek verkrijgbaar.

Dankzij slimme sensortechnologie herkent de Modular Tool Changer nieuwe gereedschappen automatisch en integreert deze zelfstandig in het magazijn. Er zijn twee geïntegreerde gereedschapsrekken en optioneel is een derde rek verkrijgbaar.

Ook de buigtafel hoeft nu niet meer schoongemaakt te worden. Een reinigingsnozzle op perslucht voorkomt dat verontreinigingen de exacte positionering van de gereedschappen verhinderen of buigdelen wellicht zelfs beschadigen. Bovendien ontziet de automatiseringsoplossing de gereedschappen. Terwijl gereedschappen bij het handmatig installeren of verwisselen snel krassen oplopen en daardoor aan nauwkeurigheid verliezen, blijven ze met de Modular Tool Changer langer inzetbaar. De robot gaat er voorzichtig mee om en bergt ze na elk gebruik netjes op in het magazijn. Hierdoor raken gereedschappen niet beschadigd en wordt ook niet per ongeluk het verkeerde gereedschap geïnstalleerd.

Slimme sensoren

Plaatwerkers breiden hun arsenaal aan gereedschappen doorgaans continu uit om steeds meer verschillende delen te kunnen bewerken. De Modular Tool Changer maakt dit makkelijker. De slimme sensortechnologie herkent nieuwe gereedschappen automatisch en integreert deze zelfstandig in het magazijn. En op de twee geïntegreerde gereedschapsrekken is meer dan voldoende plaats. Optioneel is een derde gereedschapsrek verkrijgbaar.

De Modular Tool Changer is geschikt voor gereedschappen met een gewicht van maximaal 25 kilogram en biedt maximale toepassingsmogelijkheden. Er kunnen ondergereedschappen tot maat V120 en bovengereedschappen met een hoogte tot wel 350 mm in geplaatst worden, wat met name bij de productie van bakken een beslissend voordeel is. De wendbare robot kan de bovengereedschappen 180 graden draaien, wat de flexibiliteit nog groter maakt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Plaatbewerking

Paul Meijering realiseert snijkwaliteit zonder moeite

12-04 Paul Meijering kijkt met veel plezier terug op het proces dat hij samen met…

Plaatbewerking

Pre-Owned Bystronic laser blijkt uitstekende investering

01-03 Achteraf gezien is het een uitstekende investering geweest. Een van de redenen om een…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

INNO-Metaal maakt buigcapaciteit toekomstbestending

18-12 INNO-Metaal maakt plaatwerk-, las- en laserlasproducten voor de medische industrie, voedingsmiddelenindustrie, machinebouw en elektrotechnische…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?