Morris Solutions retrofit nu ook snijmachines

0

Morris Solutions in Joure, specialist in het retrofitten van kantbanken, gaat nu ook ponsmachines, plasmasnijmachines en lasersnijmachines een nieuw leven bezorgen. Hiervoor is de Morris Solutions Cutting Division opgericht.

De eerste order is reeds binnen en zal op METAVAK feestelijk worden beklonken. Morris Giaccone en Grytsje de Jong, samen eigenaar van Morris Solutions, zullen op de beurs hun nieuwe activiteit ook nadrukkelijk onder de aandacht brengen.

Hogere productiviteit
De uitbreiding naar andere machines voor plaatbewerking is voor het duo een logische stap.  Ze zijn enkele jaren geleden begonnen met het retrofitten van kantbanken. “Oudere, maar mechanisch nog goede kantbanken en scharen voorzien van een hogere productiviteit en meer veiligheid voor een betaalbare prijs. Dat is onze filosofie”, zegt Grytsje de Jong. “Daarbij richten we ons op alle merken kantbanken en scharen.”
Het frame van deze machines is meestal nog heel goed, alleen de elektronica en andere componenten zijn verouderd. Door die te vervangen kan het prestatieniveau van een oude machine sterk worden verbeterd. Zo voorziet Morris Solutions de kantbanken met name van een nieuwe besturing en/of een laser vingerbeveiligingsysteem. Ook houdt het bedrijf zich bezig met het herbekabelen van de elektrische kast naar de huidige normen, de complete ombouw van machines, automatisering van het productieproces, het programmeren van PLC’s en het repareren of vernieuwen van achteraanslagen. Door dit alles krijgt de klant een bijna nieuwe kantbank voor een aantrekkelijke prijs.

Pons- en snijmachines
Het grote aantal retrofits dat Morris Solutions de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, bewijst dat dit een concept is dat past in de huidige tijd. Veel bedrijven zijn op zoek naar mogelijkheden om hun productiecapaciteit te verbeteren zonder al te grote investeringen. Heel vaak kreeg Morris Solutions van klanten de vragen of ze ook andere plaatbewerkingsmachines zoals ponsmachines en laser- en plasmasnijmachines onderhanden konden nemen. “We hielden eerst de boot af en zeiden dat we alleen kantbanken en scharen doen”, aldus Grytsje de Jong. “Maar de vraag bleef telkens maar weer komen.  Daarom zetten we er nu een aparte afdeling voor op. We werken hiervoor samen met een extern team dat kennis heeft van deze machines en onder de vlag van Morris Solutions gaat opereren.”

Er zijn duidelijke raakvlakken tussen de kantbanken enerzijds en de snijmachines anderzijds. Bij beide machines valt vooral veel winst te behalen door het moderniseren van de besturing. Hiervoor werkt Morris Solutions samen met ESAutomotion, producent van CNC besturingen  voor plaatbewerkingsmachines. Deze Italiaanse producent ontwikkelt niet alleen besturingen voor kantbanken, maar ook voor andere plaatbewerkingsmachines en levert daarbij ook goede ondersteuning.

Retrofitcentrum
Morris Solutions groeit voorspoedig (niet alleen in Nederland, maar ook in België, Italië, Duitsland en Zwitserland) en opereert inmiddels vanuit een comfortabel bedrijfspand in Joure. Dit wordt ontwikkeld tot een retrofitcentrum voor plaatbewerking om klanten te informeren over alle mogelijkheden en producten die er zijn om oude kantbanken en andere plaatbewerkingsmachines productiever en veiliger te maken. Morris Solutions vertegenwoordigt in het nieuwe centrum producten van diverse fabrikanten, elk merk exclusief voor Nederland of de Benelux. Allereerst is dat ESAutomotion. Daarnaast Givi Misure (linealen), Elcon CC motoren en drivers. Ook heeft Morris Solutions  laser vingerbeveiligingssystemen en achteraanslagen in het programma.

Morris Solutions retrofit zowel hydraulische/mechanische als servo-elektrische kantbanken. Op METAVAK zal worden gedemonstreerd wat de mogelijkheden zijn aan de hand van een hydraulische kantbank van LVD en een servo-elektrische kantbank van SafanDarley.

Morris Solutions
Stand 254