MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

Harry Vernooy is met zijn bedrijf MoVer precies 30 jaar actief in de lasersnijtechniek. Na een woelige tijd vol ups en downs is hij nog altijd even enthousiast over de grote mogelijkheden van de laser.

Harry Vernooy (links) geeft een van zijn klanten uitleg over het snijden met een buislaser van Chinese makelij.

Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in Nederland heel anders uit dan nu. Destijds waren er maar drie machinemerken: Bystronic, Mazak en Trumpf. De weerstand tegen de nieuwe snijtechniek was enorm: de meeste metaalbewerkingsbedrijven hielden vast aan het ponsen. “Maar het was toen met de lasersnijmachines net als nu met de elektrische auto’s; ze zijn niet tegen te houden en gaan gewoon komen.”

Onafhankelijk servicebedrijf

MoVer sprong als onafhankelijk servicebedrijf voor het onderhoud van lasers in een gat in de markt. Iedereen die een storing of een ander probleem opgelost wilde hebben of een advies nodig had om goed te kunnen snijden, kon bij Vernooy aankloppen. Het ging hem voor de wind. Nadat hij zijn broer als eerste monteur in dienst had genomen, kwam er ieder jaar een monteur bij. Hij kocht een pand en installeerde daar een gebruikte laser om zijn monteurs op te leiden. “Want er was geen opleiding voor lasers. Ik had een lijst met 300 punten die ze moesten beheersen voordat ze zelfstandig op pad konden.”

Verkoop gebruikte lasers

Die opleidingsmachine was zo goed, dat er veel belangstelling voor was. Hij werd dan ook al snel verkocht. Dat was het begin van de verkoopactiviteiten van MoVer. “We verkochten gebruikte lasers inclusief installatie en service voor helft van de prijs van een nieuwe machine. Dat liep als een trein. We verkochten jaarlijks tien tot twintig machines.”

In 2004 verkocht Vernooy het servicedeel aan Stork, dat daarmee een goed draaiend ISO-gecertificeerd servicebedrijf overnam. Zelf ging hij verder met de verkoop. Hij had grote plannen, kocht drie machines en zette in Nieuwegein een opleidingscentrum op. Maar toen kwam de crisis. Een aantal jaren verkocht hij geen enkele laser en in zijn opleidingscentrum is nooit een cursus gegeven. De ondernemer Vernooy zag zich gedwongen andere dingen te gaan doen. Hij startte een borduurservice voor t-shirts en bedrijfskleding en verhuurde een deel van zijn hal als turnhal. Een klein deel hield hij aan voor revisies.

Kleine klanten

In 2013 begon de laserbusiness weer te lopen. De drie machines werden uiteindelijk ook verkocht. MoVer kocht weer gebruikte machines, haalde die uit elkaar, verzorgde het transport en zette ze bij de koper weer in elkaar. “Ik zit vooral in de markt van kleine klanten, die enkele dagen in de week een eigen machine nodig hebben om snel dingen te kunnen snijden en/of een eigen product maken. Ik verkoop een paar machines per jaar, dat vind ik leuk om te doen.”

Chinese machines

Ondertussen is de markt sterk veranderd. De CO2-laser is verdrongen door de fiberlaser, met als bijkomend gevolg dat het aantal fabrikanten en leveranciers is geëxplodeerd. MoVer verkoopt zelf ook gebruikte fiberlasers, vooral buislasers. De laatste jaren zijn ook de Chinese machines in opmars. Ooit raadde Vernooy zijn klanten ‘die Chinese troep’ ten sterkste af. Maar die mening heeft hij bijgesteld. Bij een klant in Polen – aan wie hij vier lasers heeft verkocht die nog steeds vol in productie zijn, maar die nu ook snijdt met machines van Chinese makelij – was hij een week lang op bezoek om deze machines van onder tot boven te leren kennen. “Het is een andere kwaliteit dan de A-merken. Maar bij veel producten is het helemaal niet erg dat er bijvoorbeeld een braam op zit, die bovendien vaak te verhelpen zijn door parameteraanpassingen. Veel bedrijven in Nederland kunnen er veel geld mee verdienen. Ik heb klanten die ik alleen maar zie lachen bij hun Chinese machine.”

Kennis

Niettemin blijven veel ondernemers huiverig voor Chinese machines omdat ze bang zijn voor de hulp en de support die ze krijgen. Juist daar kan MoVer het nodige betekenen. Vernooy heeft veel kennis over zowel de machines als het snijproces. Net als ooit het geval was met de CO2-laser, ziet hij dat het metaalverwerkende bedrijven ook nogal eens ontbreekt aan kennis over het snijden met een fiberlaser. “Ik heb een lijst met 20 punten over wat je moet doen als je laser niet goed snijdt. Pas onderaan die lijst staat het vervangen van een nozzle of een lens. Vaak kun je met iets meer vermogen of iets meer zuurstof al veel bereiken. Ik ken voorbeelden van bedrijven die met kleine aanpassingen tot wel 30 procent per dag meer snijden. Wat dat betreft valt er nog veel te halen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV