Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

Mazak presenteerde tijdens de EMO in Hannover de nieuwe Optiplex 3015 NEO fiberlaser met maar liefst 20 kW vermogen. Dankzij de krachtige laser kan de machine 30% sneller snijden en tegelijkertijd het gasverbruik met 30% reduceren bij het snijden met stikstof. Ook nieuw: sinds de beurs levert Mazak een lasernijmachine met een grotere tafelafmeting.

De nieuwe Optiplex 3015 NEO met 20kW gespot op EMO Hannover. De lasersnijmachine is voorzien van een gloednieuwe MCT3 snijkop en het Mazatrol SmoothLx CNC-besturingssysteem.

De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW. Deze maakt de productieve verwerking van werkstukken tot 1.525 mm x 3.050 mm mogelijk. De machine is nu ook verkrijgbaar met het nieuwe tafelformaat ‘4220’, de eerste in zijn soort. De Optiplex 4220 NEO kan werkstukken tot 2.050 mm x 4.120 mm verwerken en beschikt over een schuifdeur aan de zijkant die zowel links als rechts geopend kan worden.

Hierdoor wordt het voor de operator gemakkelijker om werkstukken te laden en te lossen. De 4220 profiteert ook van de vele technische innovaties die al in de Optiplex 3015 NEO-serie zijn opgenomen. Dan moet je denken aan de Beam Shaping Technologie om de vermogensdichtheid van de laserstraal automatisch op een controleerbare manier aan te passen, waardoor het best mogelijke resultaat op verschillende materialen en diktes wordt gegarandeerd. Ook de gloednieuwe MCT3 snijkop en het Mazatrol SmoothLx CNC-besturingssysteem behoren tot de technische hoogtepunten van beide lasersnijmachines.

Intelligente snijkop

De nieuw ontworpen MCT3 snijkop beschikt over meerdere intelligente functies om het werk te stroomlijnen. Beam Diameter Control past automatisch de diameter van de laserstraal aan, terwijl Auto Nozzle Changing automatisch het mondstuk verandert en het verbruik van hulpgas vermindert. Auto Focus maakt afstandsaanpassing mogelijk voor verschillende materialen voor hogere snijsnelheden, en Auto Profiler-kalibratie handhaaft de randkwaliteit en verbetert de productiviteit. Dankzij een uitgebreid aantal sensoren die op de snijkop zijn geïnstalleerd, kan de Optiplex 3015 NEO de snijbewerkingen nauwkeurig monitoren en afwijkingen en defecten detecteren.

Wanneer bijvoorbeeld plasma wordt gedetecteerd, past de Plasma Detection functie de snijsnelheid aan om een goede randkwaliteit te garanderen en snijonvolkomenheden tot een minimum te beperken. Als er verbranding optreedt bij het snijden van middeldikke tot dikke platen van zacht staal, stopt de functie Burn Detection het proces automatisch om fouten te voorkomen. De Pierce Detection-functie detecteert wanneer het piercen is voltooid en start automatisch het snijproces, waardoor de stilstandtijd aanzienlijk wordt verminderd.

Andere slimme functies zoals Flash Cutting en Fine Power Ramping kunnen het algehele proces nog verder verbeteren. In plaats van bij elke as te stoppen, wordt de laser aan- en uitgeschakeld via Flash Cutting. Het synchroniseren van de as- en laserbewegingen leidt tot kortere snijtijden. Tot slot kan Fine Power Ramping worden gebruikt om het laservermogen en de voedingssnelheid aan te passen, waardoor slak bij het snijden van hoeken wordt geminimaliseerd zonder de snijsnelheid voor rechte lijnen in gevaar te brengen.

Besturing assisteert de operato

De machine is voorzien van Mazak’s nieuwe MAZATROL SmoothLx CNC-besturing met een dubbele monitor. Dankzij de dubbele monitor kunnen meerdere applicaties tegelijkertijd worden uitgevoerd. Nest-programmering, snijbewaking, productieplanning en machineonderhoud zijn slechts enkele van de vele functies waarover de operator beschikt.

Een van de nieuwe functies is de innovatieve Oil Shot-functie, die de vorming van spatten op het bovenoppervlak van gesneden onderdelen voorkomt. Vooral bij het snijden van zacht staal kan dit een probleem vormen. De Oil Shot-functie wordt automatisch aangestuurd via SmoothLx, en voegt een nauwkeurig gerichte oliedruppel toe vlak voordat het snijproces begint. Het gesmolten materiaal wordt vervolgens weggeblazen, wat resulteert in een schoner oppervlak voor optimale snijprestaties.

Een ander hoogtepunt op de machine is de introductie van de Camera Nesting-functie. Als operators stukken plaatwerk over hebben, omvat het nestingproces doorgaans het genereren van een lay-out met behulp van specifieke software. De Camera Nesting-functie, die ook kan worden bestuurd via SmoothLx, maakt dit proces eenvoudiger en efficiënter, waardoor materiaalverspilling wordt geminimaliseerd.

De operator kan het resterende materiaal op het machinebed plaatsen. De camera’s scannen het en detecteren de contouren; de operator kan eenvoudig de beschikbare onderdelen visualiseren en de ingebouwde onderdelendatabase gebruiken om het materiaalgebruik te maximaliseren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Verspanen

Grootschalige investeringen leiden bij Mazak tot efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid

14-06 Mazak organiseerde medio april een event voor de internationale vakpers om het laatste nieuws…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Verspanen

Mazak reduceert CO2-uitstoot via machinegebruiker

11-04 “Het klimaatakkoord geeft op dit moment nog geen exacte richtlijnen specifiek voor de werktuigmachine…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?