Nederlandse Metaaldagen in de startblokken

Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst in bijna 2 jaar weer een vakbeurs voor de metaalverwerkende industrie plaatsvinden. Op 15, 16 en 17 september staan De Nederlandse Metaaldagen op het programma in de Brabanthallen in Den Bosch.

De exposanten verzekeren de organisatie dat de Nederlandse Metaaldagen een levendige beursvloer zullen herbergen.

Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst in bijna 2 jaar weer een vakbeurs voor de metaalverwerkende industrie plaatsvinden. Op 15, 16 en 17 september staan De Nederlandse Metaaldagen op het programma in de Brabanthallen in Den Bosch.

De Metaaldagen zijn niet het enige evenement dat daar dan wordt gehouden. Op 15 en 16 september vinden ook Materials+Eurofinish+Surface (M-E-S) en de Kunststoffenbeurs plaats en de organisatoren hebben afgesproken dat bezoekers ongehinderd van het ene naar het andere evenement kunnen wandelen. Samen vormen de beurzen één groot evenement voor de maakindustrie, waarmee hopelijk het einde van de coronaperiode wordt ingeluid.

Prachtig evenement

Zover is het nog niet. “Het organiseren van een vakbeurs is op dit moment nog steeds niet gemakkelijk”, zegt Jeroen ter Steege, organisator van de Nederlandse Metaaldagen. “Want hoewel er massaal wordt gevaccineerd en de ziekenhuisbezetting sterk is gedaald, worden mensen toch telkens weer zenuwachtig van berichten over oplopende besmettingen en een mogelijke vierde golf.” Met als gevolg dat diverse exposanten blijven aarzelen over hun deelname. Niettemin: ruim 70 exposanten doen definitief mee en hun aantal loopt gestaag op.

Daarnaast zijn er meer dan 30 stands in optie genomen. Ter Steege: “Honderd exposanten gaan we zeker halen en daarmee zal deze editie vergelijkbaar zijn met de eerste Metaaldagen in het voorjaar van 2019. We hadden gehoopt op dat eerste evenement te kunnen voortbouwen en te groeien. Dat zit er door corona echter even niet in. Maar het wordt wel een prachtig evenement.”

Meer voorregistraties

Want iedereen heeft volgens Ter Steege zin in een fysieke beurs. Dat geldt voor de exposanten, die bijna allemaal grotere stands hebben geboekt dan de vorige keer om meer te kunnen laten zien, en zeker ook voor de bezoekers. “We hebben nu al meer voorregistraties dan de vorige keer in totaal. En op elke nieuwsbrief die we versturen krijgen we heel veel reacties.”

De exposanten verzekeren de organisatie dat de Nederlandse Metaaldagen een levendige beursvloer zullen herbergen. Drie dagen lang willen ze met hun machines, software en automatiseringsoplossingen de professionals in de metaalindustrie inspireren op het gebied van productieverbeteringen en procesoptimalisatie. Ze willen laten zien wat er momenteel voorhanden is om de efficiency in de metaalbewerking op te voeren.

Zo zal Kumatech bij de entree van de beurs zijn AGV’s laten rijden, demonstreert Limas CNC Machinery de automatiseringsoplossing Robobox van Spinner en komt Laagland met zijn nieuwe vertegenwoordiging Makino. Robot-Art demonstreert de producten van Hyundai Robotics en ECI Software Solutions – gouden partner van de beurs – zijn softwareoplossingen voor de maakindustrie.

Volgende stap maken

Net als tijdens de vorige editie is Smart Manufacturing het hoofdthema van de Nederlandse Metaaldagen. Maar de insteek is duidelijk laagdrempeliger. Ter Steege legt uit: “Industrie 4.0 is voor veel metaalbedrijven een ongrijpbaar, te groot begrip. Je hoeft echter niet in één reuzenstap ‘smart’ te gaan werken. Je kunt ook geleidelijk aan kleine stapjes maken om productiever te worden. Op de Metaaldagen willen we metaalbedrijven helpen de volgende stap te maken. Iedere ondernemer zal hier iets vinden waarmee hij meer rendement kan behalen.”

Bij deze opzet past ook een lezingenprogramma over eenvoudige, behapbare onderwerpen, zoals effectief werkvoorbereiden met nieuwe mogelijkheden dankzij digitalisering, het wegnemen van belemmeringen voor enkelstuksproductie, het effectief organiseren van de goederen- en informatiestromen binnen je bedrijf, geautomatiseerde kwaliteitscontrole van producten, het elimineren van handelingen die geen waarde toevoegen en snel en winstgevend robotiseren. Dit lezingenprogramma wordt samen met Teqnow georganiseerd.

Op dit moment is de verwachting dat de Nederlandse Metaaldagen kunnen worden gehouden zonder beperkende coronaregels. Dus zonder anderhalve meter afstand en zonder mondkapjes. “Wel zullen de gangpaden breder zijn”, zegt Ter Steege. “En we hebben voor elk scenario een draaiboek klaar liggen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Spinner bouwt aan nieuwe, duurzame fabriek in Sauerlach

13-10 De nieuwbouw wordt eind 2021 afgerond. Daarmee is de nieuwe fabriek de tweede uitbreiding…

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

MetavakNieuws

Modern gereedschapsbeheer met Zoller

29-09 METAVAK wordt na de Nederlandse Metaaldagen de tweede vakbeurs waar Laagland dit najaar exposeert.…

Plaatbewerking

Oplossing voor gerobotiseerd slijpen van plaatdelen

07-09 “We proberen die dingen op te lossen waarvoor nog geen oplossing is”, zegt directeur…

Transport en Logistiek

Kumatech Highway showt mogelijkheden AGV’s

06-09 Op de highway zal Tractor Tom, die pallets vanaf een bokje oppakt, en Pallet…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

Bedrijf en Economie

Thema:  De Nederlandse Metaal Dagen

25-08 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

De Nederlandse Metaaldagen mogen doorgaan

17-08 Dit betekent in ieder geval dat alle bezoekers moeten worden geregistreerd. “Dat is voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X