Nederlandse Metaaldagen in de startblokken

Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst in bijna 2 jaar weer een vakbeurs voor de metaalverwerkende industrie plaatsvinden. Op 15, 16 en 17 september staan De Nederlandse Metaaldagen op het programma in de Brabanthallen in Den Bosch.

De exposanten verzekeren de organisatie dat de Nederlandse Metaaldagen een levendige beursvloer zullen herbergen.

Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst in bijna 2 jaar weer een vakbeurs voor de metaalverwerkende industrie plaatsvinden. Op 15, 16 en 17 september staan De Nederlandse Metaaldagen op het programma in de Brabanthallen in Den Bosch.

De Metaaldagen zijn niet het enige evenement dat daar dan wordt gehouden. Op 15 en 16 september vinden ook Materials+Eurofinish+Surface (M-E-S) en de Kunststoffenbeurs plaats en de organisatoren hebben afgesproken dat bezoekers ongehinderd van het ene naar het andere evenement kunnen wandelen. Samen vormen de beurzen één groot evenement voor de maakindustrie, waarmee hopelijk het einde van de coronaperiode wordt ingeluid.

Prachtig evenement

Zover is het nog niet. “Het organiseren van een vakbeurs is op dit moment nog steeds niet gemakkelijk”, zegt Jeroen ter Steege, organisator van de Nederlandse Metaaldagen. “Want hoewel er massaal wordt gevaccineerd en de ziekenhuisbezetting sterk is gedaald, worden mensen toch telkens weer zenuwachtig van berichten over oplopende besmettingen en een mogelijke vierde golf.” Met als gevolg dat diverse exposanten blijven aarzelen over hun deelname. Niettemin: ruim 70 exposanten doen definitief mee en hun aantal loopt gestaag op.

Daarnaast zijn er meer dan 30 stands in optie genomen. Ter Steege: “Honderd exposanten gaan we zeker halen en daarmee zal deze editie vergelijkbaar zijn met de eerste Metaaldagen in het voorjaar van 2019. We hadden gehoopt op dat eerste evenement te kunnen voortbouwen en te groeien. Dat zit er door corona echter even niet in. Maar het wordt wel een prachtig evenement.”

Meer voorregistraties

Want iedereen heeft volgens Ter Steege zin in een fysieke beurs. Dat geldt voor de exposanten, die bijna allemaal grotere stands hebben geboekt dan de vorige keer om meer te kunnen laten zien, en zeker ook voor de bezoekers. “We hebben nu al meer voorregistraties dan de vorige keer in totaal. En op elke nieuwsbrief die we versturen krijgen we heel veel reacties.”

De exposanten verzekeren de organisatie dat de Nederlandse Metaaldagen een levendige beursvloer zullen herbergen. Drie dagen lang willen ze met hun machines, software en automatiseringsoplossingen de professionals in de metaalindustrie inspireren op het gebied van productieverbeteringen en procesoptimalisatie. Ze willen laten zien wat er momenteel voorhanden is om de efficiency in de metaalbewerking op te voeren.

Zo zal Kumatech bij de entree van de beurs zijn AGV’s laten rijden, demonstreert Limas CNC Machinery de automatiseringsoplossing Robobox van Spinner en komt Laagland met zijn nieuwe vertegenwoordiging Makino. Robot-Art demonstreert de producten van Hyundai Robotics en ECI Software Solutions – gouden partner van de beurs – zijn softwareoplossingen voor de maakindustrie.

Volgende stap maken

Net als tijdens de vorige editie is Smart Manufacturing het hoofdthema van de Nederlandse Metaaldagen. Maar de insteek is duidelijk laagdrempeliger. Ter Steege legt uit: “Industrie 4.0 is voor veel metaalbedrijven een ongrijpbaar, te groot begrip. Je hoeft echter niet in één reuzenstap ‘smart’ te gaan werken. Je kunt ook geleidelijk aan kleine stapjes maken om productiever te worden. Op de Metaaldagen willen we metaalbedrijven helpen de volgende stap te maken. Iedere ondernemer zal hier iets vinden waarmee hij meer rendement kan behalen.”

Bij deze opzet past ook een lezingenprogramma over eenvoudige, behapbare onderwerpen, zoals effectief werkvoorbereiden met nieuwe mogelijkheden dankzij digitalisering, het wegnemen van belemmeringen voor enkelstuksproductie, het effectief organiseren van de goederen- en informatiestromen binnen je bedrijf, geautomatiseerde kwaliteitscontrole van producten, het elimineren van handelingen die geen waarde toevoegen en snel en winstgevend robotiseren. Dit lezingenprogramma wordt samen met Teqnow georganiseerd.

Op dit moment is de verwachting dat de Nederlandse Metaaldagen kunnen worden gehouden zonder beperkende coronaregels. Dus zonder anderhalve meter afstand en zonder mondkapjes. “Wel zullen de gangpaden breder zijn”, zegt Ter Steege. “En we hebben voor elk scenario een draaiboek klaar liggen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Open House Index draait om verspaning

28-03 Wanneer op dinsdag 26 april de deuren openen voor het Index Open Huis 2022,…

Verspanen

Roemheld sensor-spantechnologie bewaakt productieproces

28-02 Wenzler ontwikkelt en produceert 5-assige bewerkingscentra. Hierop worden 24/7 onderdelen bewerkt voor de automobielindustrie,…

Verspanen

Mapal investeert miljoenen in productie verzinkboren

14-02 Geen boring zonder verzinking. Dat is een regel die nog steeds opgaat. Om deze reden…

Verspanen

Gereedschap voor bewerken van statorbehuizingen

07-02 In de cilindervormige versie van de motorbehuizing wordt de statordragerbehuizing als tussenbehuizing in de…

Verspanen

Prestatieverbetering met NeoMill vlakfrees

02-02 De mechanische componenten voor de schroefcompressoren worden gemaakt in de Boge-fabriek in Großenhain. Hier…

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

Plaatbewerking

4Innovators doen aan kruisbestuiving

22-11 Over drie dagen trok het evenement in totaal ruim 150 bezoekers. Dat was minder…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X